Δακοκτονία μόνο για το 42% των ελαιόδεντρων της Αιτωλοακαρνανίας - Επέκταση διεκδικεί η Περιφέρεια (Χάρτης)
Δακοκτονία μόνο για το 42% των ελαιόδεντρων της Αιτωλοακαρνανίας. Επέκταση διεκδικεί η Περιφέρεια όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία 1,15 εκατ. ευρώ διεκδικεί από το Υπουργείο η Περιφέρεια για να επεκταθεί η δακοκτονία και στους Δήμους Ξερομέρου, Ακτίου Βόνιτσας και Αμφιλοχίας
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Μπορεί να ολοκληρώθηκε προ λίγων ημερών και μάλιστα με επιτυχία ο ψεκασμός στην Αιτωλοακαρνανία και την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα για τη δακοκτονία, αλλά η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης με τεκμηριωμένη επιστολή τους προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσιάζουν την αναγκαιότητα της αύξησης της δαπάνης του προγράμματος της δακοκτονίας για όλη τη Δυτική Ελλάδα.
Τα επιπλέον χρήματα που διεκδικούνται μέσα από τεκμηριωμένη μελέτη ανέρχονται σε 1.150.000 ευρώ και τουλάχιστον για την Αιτωλοακαρνανία θα σημάνει, αν φυσικά εγκριθεί η επιπλέον αυτή δαπάνη, ένταξη στο πρόγραμμα των ψεκασμών ολόκληρου του νομού. Αξίζει να τονίσουμε ότι σήμερα ψεκάζονται περιοχές μόνο των Δήμων Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Θέρμου.
Το οικονομικό όφελος από τις δαπάνες της δακοκτονίας είναι τεράστιο και διαθέτει επίσης μεγάλο πολλαπλασιαστικό συντελεστή σε σχέση με άλλες δαπάνες, καθώς η ελαιοπαραγωγή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες της Αιτωλοακαρνανίας και η προστασία αυτής συμβάλλει στην ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών.
Το πρόγραμμα αξίζει να αναφέρουμε ότι προστατεύει 2.641.394 ελαιόδεντρα σε 66 Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Μεσολογγίου, Αγρινίου, Ναυπάκτου και Θέρμου. Επί του συνόλου περίπου 6.294.583 ελαιόδεντρων που καλλιεργούνται στην Αιτωλοακαρνανία μόλις το 41,96% ψεκάζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2021. Συνεπώς, η αύξηση της δαπάνης για τους ψεκασμούς για το δάκο είναι απαραίτητη.
Ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Σάββας Βλάχος μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε:
«το πρόγραμμα δακοκτονία για το 2024 έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία. Διαπιστώσαμε ότι διαθέτουμε φέτος μεγάλη παραγωγή όσον αφορά τις ελαιοποιήσημες ελιές και πιστεύουμε ότι οι καιρικές συνθήκες θα επιτρέψουν την ομαλή διαδικασία της συλλογής του ελαιοκάρπου.
Τα ελαιοτριβεία ήταν και παραμένουν όλα σε πλήρη ετοιμότητα για να εξυπηρετήσουν τους παραγωγούς και το λάδι απ’ ό,τι φαίνεται φέτος θα είναι σε καλή τιμή, σε τιμή που αρμόζει στον παραγωγό. Τα ποσοστά του δάκου δεν είναι αυξημένα, καθώς οι καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού βοήθησαν το έντομο να λειτουργήσει ανασταλτικά και αυτό βοήθησε στην ποιότητα του λαδιού και του ελαιοκάρπου.
Το πρόγραμμα της δακοκτονίας πάντα αντιμετώπιζε ένα σοβαρό ζήτημα. Δεν δίνονταν από το Υπουργείο αρκετά χρήματα, ώστε η δακοκτονία να γίνει με το σωστό τρόπο. Όταν δεν εξασφαλίζεται η οικονομική δυνατότητα από το Υπουργείο για να πραγματοποιηθούν από 3 μέχρι και 5 ψεκασμούς, όταν φυσικά χρειαστεί ανάγκη για 5, όταν υπάρχει δηλαδή μεγάλη προσβολή από το δάκο, και όταν χορηγεί χρήματα για 2 ή 3 ψεκασμούς αναγκαζόμαστε να διαθέτουμε περιορισμένη έκσταση ψεκασμών στην Αιτωλοακαρνανία για τον περιορισμό του δάκου.
Όταν έχουμε λ.χ. 2 εκατ. ευρώ για τη δακοκτονία και χρειαζόμαστε 6 εκατ. ευρώ οι περιορισμοί είναι μεγάλοι και γι’ αυτό η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Περιφερειάρχης, ο κ. Φαρμάκης, έχει με τεκμηριωμένη μελέτη ζητήσει από το Υπουργείο επιπλέον 1.150.000 ευρώ χρήματα για ψεκασμούς δακοκτονίας.
Στην μελέτη αυτή έχει επισημάνει τον επιπλέον αριθμό ελαιόδεντρων που έχουν φυτευτεί στην Αιτωλοακαρνανία και τη Δυτική Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σε ποιες περιοχές, ποιες είναι οι «κόκκινες ζώνες» και πόσα χρήματα επιπλέον χρειάζονται για να γίνουν σωστά οι ψεκασμοί για τη δακοκτονία.
Οι παραγωγοί των ελιών Καλαμών και των χονδροελιών Αγρινίου κάνουν από μόνοι τους ψεκασμούς στην ώρα που πρέπει. Στις ελαιοποιήσημες ελιές οι αγρότες δεν έχουν δώσει μεγάλο βάρος στην καταπολέμηση του δάκου, διότι είναι σημαντικό έξοδο, με αποτέλεσμα το λάδι να έχει οξέα, συνεπώς να μειώνεται και η τιμή του.
Μέσα από τη μελέτη που προσκόμισε ο κ. Φαρμάκης στο Υπουργείο παρουσιάστηκε επίσης και ο σωστός χάρτης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Αιτωλοακαρνανίας για τις ανάγκες της δακοκτονίας. Ποιοι Δήμοι δηλαδή έχουν αύξηση στη φύτευση ελιάς και πόσα δένδρα διαθέτουμε πλέον, ποιες περιοχές δεν ψεκάζονται τώρα κλπ, με αποτέλεσμα στη νέα προκήρυξη της δακοκτονίας, που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το τέλος του 2025, να έχουμε διεκδικήσει και ελπίζουμε να έχουμε κερδίσει το σωστό τρόπο ψεκασμού για όλους του Δήμους και όλες τις περιοχές τους και γι’ αυτό διεκδικούμε από τώρα την αύξηση των χρημάτων για τη δακοκτονία.
Με άλλα λόγια αν διαθέτουμε τα επιπλέον αυτά χρήματα (1.150.000 ευρώ) θα εντάξουμε στο πρόγραμμα των ψεκασμών για τη δακοκτονία όλη την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και όλη τη Δυτική Ελλάδα. Αυτό σημαίνει την εξασφάλιση ποιοτικότερου προϊόντος.
Φέτος στην Αιτωλοακαρνανία ψεκάστηκαν 2.641.394 ελαιόδεντρα. Οι περιοχές που ψεκάστηκαν ήταν αυτές των Δήμων Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Αγρινίου και Θέρμου. Στους Δήμους Ξερομέρου, Ακτίου Βόνιτσας και Αμφιλοχίας, παρά το γεγονός ότι έχουν φυτευτεί πάρα πολλά ελαιόδεντρα δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να τους εντάξουμε στο πρόγραμμα ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου, με αποτέλεσμα να ρισκάρουμε την ποιότητα του προϊόντος. Επίσης, αξίζει να τονίσουμε πως και στους Δήμους Αγρινίου, Μεσολογγίου, Θέρμου και Ναυπάκτου έχει αυξηθεί ιδιαίτερα ο αριθμός των ελαιόδεντρων».
Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"