ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠεριβαλλονΔ. Πελέκης: Να γιατί τα αγριογούρουνα εμφανίζονται σε κατοικημένες περιοχές

Δ. Πελέκης: Να γιατί τα αγριογούρουνα εμφανίζονται σε κατοικημένες περιοχές

Δ. Πελέκης: Να γιατί τα αγριογούρουνα εμφανίζονται σε κατοικημένες περιοχές

Τους λόγους για τους οποίους αγριογούρουνα προσεγγίζουν κατοικημένες περιοχές (τελευταία στην παραλία της Βασιλικής), εκπλήσσοντας όσους τα αντικρίζουν, εξηγεί σε κείμενό του ο Δημήτρης Πελέκης, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Περίστας Ναυπακτίας.

Κατά την εκτίμησή του η παρουσία τους δε σχετίζεται με τον υπερπληθυσμό του είδους.

Τι αναφέρει ο κ. Πελέκης:

“Διαβάζοντας κατά καιρούς αναρτήσεις για την παρουσία αγριογούρουνων σε κατοικημένες περιοχές θα ήθελα να αναφερθώ στους λόγους που πιθανότατα τα ζωντανά αυτά επισκέπτονται η διεκδικούν πλέον χώρους κοντά σε αυτές αλλά και σε πεδινές εκτάσεις.

Ζώντας μόνιμα σχεδόν εξήντα χρόνια στην ορεινή Ναυπακτία στην κοινότητά Περίστας πιστεύω ότι έχω την εμπειρία να εκφράσω μια άποψη για την παρουσία των αγριογούρουνων κοντά στις κατοικημένες περιοχές.

Παλιότερα θα ήταν έκπληξη να δεις αγριογούρουνο κοντά σε χωριό η κατοικημένη περιοχή. Εδώ και μερικά όμως χρόνια που μεγάλες εκτάσεις δασώθηκαν λόγω της εγκατάλειψης και της μελλοθάνατης πλέον ελεύθερης κτηνοτροφίας οι χώροι αυτοί καταλήφθηκαν από άλλα είδη ζώων και κυρίως από τους λύκους που για τον πληθυσμό τους και τις ζημιές που προκαλούν δεν μιλάει κανένας επίσημα και υπεύθυνα.

Ένας λόγος λοιπόν που τα αγριογούρουνα επιζητούν ασφάλεια και τροφή κοντά σε κατοικημένες περιοχές είναι η δίωξη τους από τον λύκο και η μείωση εκτάσεων που έβρισκαν τροφή.
Τα δάση για αυτά είναι χώροι φωλέασης, αναπαραγωγής και τροφής εποχιακά. Στα δάση δεν υπάρχουν πλέον μεγάλοι αριθμοί αγριογούρουνων πλην μεγάλων αρσενικών που αντιστέκονται.

Άρα η παρουσία αγριογούρουνων σε κατοικημένες περιοχές δεν είναι λόγω του υπερπληθυσμού αλλά λόγω της μετακίνησης σε αυτές για λόγους ασφαλείας από τον κατ’ εξοχήν πλέον διώκτη τους λύκο και προς αναζήτηση τροφής.

Μήπως σύντομα θα δούμε και τους λύκους εκεί;”.

*Φωτογραφία αρχείου

Μεσολόγγι – σκουπίδια: «Καταπέλτης» ο Γ. Παπαναστασίου – Προέχει η υγεία των πολιτών μου

 

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr