Δ/νων σύμβουλος HVA για master plan Θεσσαλίας: Αυτό που λείπει είναι μία κεντρική διαχείριση του νερού – Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ξηρασία

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» το ΕΡΤNews μίλησε ο Μιλτιάδης Γκουζούρης, CEO της HVA International, σχετικά με το σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας. Ο ίδιος…

kakokairia_daniel_thessalia_r_0909-scaled-1

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» το ΕΡΤNews μίλησε ο Μιλτιάδης Γκουζούρης, CEO της HVA International, σχετικά με το σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η εταιρεία σχεδιάζει συστήματα προστασίας από πλημμύρες καθώς και συστήματα άρδευσης κλπ.

Ανέφερε ότι δυστυχώς έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο όπως στη Θεσσαλία «στη Μοζαμβίκη, στην κοιλάδα του Ζαμβέζη όπου υπήρξαν καταστροφές και θύματα».

Ανέφερε ότι έχουν κάνει μια συνολική μέλετη, ένα master plan που περιέχει μεταξύ άλλων τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα πρέπει να κινηθεί η προστασία της περιοχής, η αγροτική παραγωγή, η εύρεση νερού για την άρδευση και η αποφυγή άλλου είδους καταστροφών.

Επσήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ξηρασία και η έλλειψη νερού. Όπως είπε ο υδροφόρος ορίζοντας στη Θεσσαλία έχει πέσει πάρα πολύ ενώ ε’ιπε ότι πλέον πρέπει κάποιος με γεώτρηση να φτάσει στα 300 μέτρα για να βρει νερό κάτι ποθυ χαρακτήρισε πάρα πολύ ανησυχητικό.

Τόνισε ότι το πιο μεγάλο βάθος της γεώτρησης σημαίναι και μεγαλύτερο κόστος ενώ όπως είπε, το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι θα επιτραπεί σε θαλασσινό νερό να εισέλθει κάτι που δημιουργεί μία καταστροφή η οποία δεν έχει λύση. «Δηλαδή έτσι και φτάσουμε κι έχουμε υφάλμυρο νερό παντού δεν θα φυτρώνει ούτε τσουκνίδα» υπογράμμισε.

«Αυτό που έχει ξεκινήσει να κάνει ο πρωθυπουργός με τον οργανισμό διαχείρισης υδάτων είναι αυτό που λείπει δηλαδή μία κεντρική διαχείρηση του νερού. Το νερό μέχρι τώρα είναι σκορπισμένο στα χέρια πάρα πολλών φορέων κι ο καθένας έχει ένα δικό του σχέδιο χωρίς να υπάρχει συνοχή και γνώση για τις επιπτώσεις που φέρνει η κάθε κίνηση» ανέφερε.