ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαCovid-19: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν διπλή αποζημίωση

Covid-19: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν διπλή αποζημίωση

Covid-19: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν διπλή αποζημίωση

Για τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας ενημέρωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι “θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία όσο η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης το επιβάλλει”.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως η παράταση της πανδημίας αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη με δυσμενείς επιπτώσεις σε όλους και σημείωσε πως “η κυβέρνηση έχει αποδείξει καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύμηνης περιπέτειας δρα έγκαιρα, μεθοδικά στοχευμένα και αποτελεσματικά”. “Λάβαμε με ευθύνη έναντι της κοινωνίας και της οικονομίας ευρύ πλέγμα μέτρων για να περιορίσουμε στον βαθμό του εφικτού τις αρνητικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Αυτό πράξαμε και πριν από λίγες ημέρες ανακοινώνοντας νέα δέσμη παρεμβάσεων ύψους 2,5 δισ. ευρώ με την ενεργοποίηση πρόσθετων εργαλείων στήριξης του παραγωγικού ιστού της χώρας όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 , το χρηματοδοτικό εργαλείο κάλυψης παγίων δαπανών και το πρόγραμμα Γέφυρα 2 για τις επιχειρήσεις. Αυτό κάνουμε και σήμερα με πρόσθετες παρεμβάσεις για τον μήνα Απρίλιο, εκτός του αρχικού σχεδιασμού, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, επεκτείνοντας τα αποτελεσματικά μέτρα που μέχρι σήμερα έχουμε λάβει για τη στήριξη κυρίως εργαζομένων και επιχειρήσεων” είπε ο υπουργός και επεσήμανε ότι “θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία και την κοινωνίας όσο η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης το επιβάλλει”.

Η δέσμη μέτρων για τον Απρίλιο

Ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε τα πέντε μέτρα για τον Απρίλιο:

1. Για τις επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, αναστέλλεται η πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών εισφορών, η δόση μεταφέρεται στο τέλος της ρύθμισης. Συγκεκριμένα, για τον μήνα Απρίλιο θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται ως το τέλος Μαρτίου συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών και άλλων κλάδων που παραμένουν κλειστοί.

2. Οι επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 100% στα επαγγελματικά ακίνητα και για τον μήνα Απρίλιο. Για τους ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα καταβληθεί αποζημίωση στο 80% και 60% αντίστοιχα του μισθώματος. Για τους εργαζομένους που η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. Για τον Απρίλιο θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις που έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται στο τέλος Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών και άλλων κλάδων που παραμένουν κλειστοί. Ειδικά για τον Απρίλιο συνεχίζεται για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ πληττομένων Απριλίου η υποχρεωτική έκπτωση ενοικίου 40%.

3. Δρομολογούμε υπό προϋποθέσεις την καταβολή διπλής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Απριλίου για τον Φεβρουάριο και για τον Μάρτιο. Ειδικότερα για τον Μάρτιο και για μισθώσεις που έχουν συναφθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 θα διενεργηθεί προκαταβολή αποζημίωσης με βάση τη δήλωση Covid Φεβρουαρίου εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

4. Αναστέλλονται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις oι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής από αυτές αξιογράφων, δηλαδή επιταγών, συναλλαγματικών γραμματίων σε διαταγή κατά 30 ημέρες από την αναγραφόμενη σε κάθε αξιόγραφο ημερομηνία για προθεσμίες που λήγουν ως τις 30 Απριλίου 2021. Αντίστοιχα παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ για τους κομιστές αντιγράφων βάσει κριτηρίων

5. Υπενθυμίζεται ότι με αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τον διοικητή της ΑΑΔΕ και τον αρμόδιο υφυπουργό: Μετατίθεται για την 1η Ιουλίου 2021 η έναρξη της υποχρεωτικής ψηφιακής διαβίβασης στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων mydata.

Πηγή enikos.gr

foto enikos.gr

Τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας και εργασίας για τον Απρίλιο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr