ΧΥΤΑ Στράτου: Στην «Ηλέκτωρ» το εργοστάσιο απορριμμάτων

ΧΥΤΑ Στράτου: Στην «Ηλέκτωρ» το εργοστάσιο απορριμμάτων
ΧΥΤΑ Στράτου: Στην «Ηλέκτωρ» το εργοστάσιο απορριμμάτων όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση"

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Στην “Ηλέκτωρ ΑΕ” κατοχυρώθηκε ο διαγωνισμός για το εργοστάσιο απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Στράτου μετά από απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Αγρινίου.

Ο προϋπολογισμός του εργοστασίου απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Στράτου είναι 78,34 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,3 εκατ. ευρώ είναι το μέρος της κοινοτικής χρηματοδότησης, ενώ στη σύμβαση περιλαμβάνεται και η εξαετής λειτουργία του έργου, με το Δήμο Αγρινίου να διατηρεί το δικαίωμα μονομερούς ανανέωσης της σύμβασης για επιπλέον χρονικό διάστημα έως και έξι έτη (δικαίωμα προαίρεσης).

Στο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε για δεύτερη φορά πριν από περίπου ένα χρόνο, καθώς ο πρώτος είχε κριθεί άγονος από το ΣτΕ, συμμετείχαν πέντε κοινοπρακτικά σχήματα, ωστόσο τα τέσσερα από αυτά («ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ – ΕΝVITEC AE – ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕ», «ΤΕΡΝΑ ΑΕ – ΗΛΙΟΧΩΡΑ A.E.», «INTRAKAT – W.A.T.T. A.E. – ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ» και «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.» αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του διαγωνισμού με το αιτιολογικό πως δεν καλύπτουν κάποιες από τις προδιαγραφές της διακήρυξης του έργου. Έτσι το έργο καταλήγει στην “Ηλέκτωρ ΑΕ” που θεωρείται μια από τις κορυφαίες εταιρείες στην Ελλάδα στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας με πάνω από 20 χρόνια επιτυχούς πορείας.

Η “Ηλέκτωρ ΑΕ” μέχρι πρότινος ήταν θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ, ωστόσο πρόσφατα εξαγοράστηκε από τον Όμιλο της Motor Oil, συμφερόντων Βαρδινογιάννη.

Η εξαγορά αυτή πάντως διερευνάται όπως ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όπως μάλιστα αναφέρει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή, «εγείρονται προβληματισμοί ως προς τα αποτελέσματα της γνωστοποιηθείσας πράξης στην κατασκευή μονάδων διαχείρισης (μη επικίνδυνων) αποβλήτων, και δη στα στερεά απόβλητα, δευτερευόντως δε στη διαχείριση μη επικίνδυνων αποβλήτων, και δη στα στερεά απόβλητα».

Σύμφωνα με αρκετούς οικονομικούς και πολιτικούς αναλυτές αυτή η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σηματοδοτεί την ακόμη μεγαλύτερη ένταση στην κόντρα της κυβέρνησης με την οικογένεια Βαρδινογιάννη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.» διεκδικεί ταυτόχρονα και το έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ Στράτου. Για το συγκεκριμένο έργο προϋπολογισμού 3,9 εκατ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Αγρινίου με απόφασή της ανέδειξε προσωρινό ανάδοχο την εταιρεία «Ν. Νικολόπουλος ΑΤΕ».

Ωστόσο από την «ΗΛΕΚΤΩΡ» υπήρξε προδικαστική προσφυγή στην «Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων» (ΕΑΔΗΣΥ), η απόφαση της οποίας θα κριθεί σε δεύτερο επίπεδο από το Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Τι αφορά το έργο στο ΧΥΤΑ Στράτου

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 23.914 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού.

Επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών απόβλητων, με χωριστή συλλογή των οργανικών απόβλητων από νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας) καθώς και άλλων οργανικών απόβλητων (πράσινα κ.λπ.), εντός του ως άνω γηπέδου θα κατασκευαστεί και Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος δυναμικότητας 9.482 τόνων ετησίως.

Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει, κατ΄ ελάχιστον, τις ακόλουθες μονάδες:

(α) Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) αποτελούμενη από Μονάδα Προδιαλογής (μηχανικού διαχωρισμού) και Μονάδα Κομποστοποίησης – Ωρίμανσης και Μονάδα Ραφιναρίας κομπόστ των μηχανικά διαχωρισμένων οργανικών υλικών και θα δέχεται 23.914 τόνους /έτος σύμμεικτα αστικά απόβλητα (απορρίμματα γκρι / πράσινου κάδου), καθώς και υπολείμματα της ΜΕΒ και του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

(β) Μονάδα Επεξεργασίας Βιοποβλήτων (ΜΕΒ) αποτελούμενη από Μονάδα Κομποστοποίησης – Ωρίμανσης και Μονάδα Ραφιναρίας κομπόστ των προδιαλεγμένων στην πηγή Βιοαποβλήτων και θα δέχεται 9.482 τόνους /έτος προδιαλεγμένα στην πηγή βιοαπόβλητα (υλικά καφέ κάδου) και 2.375 τόνους/έτος πράσινα απόβλητα.

Η Μονάδα Ραφιναρίας θα είναι κοινή για την ΜΕΑ και ΜΕΒ. Η Μονάδα Κομποστοποίησης ΑΣΑ θα δέχεται μηχανικά διαχωρισμένα στην ΜΕΑ οργανικά, 11.820 τόνους/έτος, ενώ η ΜΕΒ θα δέχεται διαχωρισμένα στην πηγή βιοαπόβλητα και μαζί με το διογκωτικό υλικό (πράσινα απόβλητα) θα δέχεται 11.857 τόνους/έτος οργανικό υλικό. Το σύνολο των επιμέρους κατασκευαστικών έργων ονομάζεται «ΜΕΑ».

Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα "Συνείδηση" 

 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Συνεργασία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον ΕΦΕΤ για τον έλεγχο των τροφίμων

Πρωτόκολλο συνεργασίας για τον έλεγχο των τροφίμων μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του ΕΦΕΤ

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας;