ΧΥΤΑ Στράτου: Κανένα πρόστιμο, λέει η Περιφέρεια

ΧΥΤΑ Στράτου: Κανένα πρόστιμο, λέει η Περιφέρεια όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Συνεχής βελτίωση στη λειτουργία του τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τους ελέγχους της Περιφέρειας.

ΧΥΤΑ Στράτου: Η επέκταση «σώζει» το εργοστάσιο

ΧΥΤΑ Στράτου: Κανένα πρόστιμο, λέει η Περιφέρεια όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Συνεχής βελτίωση στη λειτουργία του τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τους ελέγχους της Περιφέρειας.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Το 2016 ήταν η τελευταία φορά που επιβλήθηκε πρόστιμο στο ΧΥΤΑ Στράτου, έκτοτε διαπιστώνεται συνεχής βελτίωση στη λειτουργία του.

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο αντιπεριφέρειαρχης Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας απαντώντας σε σχετική επερώτηση που κατέθεσε ο Επικεφαλής της παράταξης «Οικολογική Δυτική Ελλάδα»  Κυριάκος Γαλάνης.

Ο κ. Γαλάνης επικαλέστηκε καταγγελίες και αναφορές πως λύματα του ΧΥΤΑ Στράτου διαρρέουν και καταλήγουν στη Λίμνη Στράτου. Τέτοιες καταγγελίες συνοδευόμενες μάλιστα και από σχετικό φωτογραφικό υλικό είχαν αναρτηθεί το προηγούμενο διάστημα στα social media. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γαλάνης εξέφρασε επίσης την ανησυχία του αναφορικά με το αν αυτές οι διαρροές σε παρακείμενα ρέματα που καταλήγουν στη λίμνη Στράτου επηρεάζουν την καταλληλότητα του πόσιμο νερού για την περιοχή.

Από την πλευρά του ο Λ. Δημητρογιάννης τόνισε πως από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρεια ελέγχονται όλοι οι ΧΥΤΑ τακτικά. Στην παρούσα φάση, διευκρίνισε, αναμένονται τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων  από τις δειγματοληψίες που έγιναν πρόσφατα.

Ενώ σε σχέση με την πιθανότητα επιβάρυνσης του υδροφόρου ορίζονται και των υπόγειων υδάτων ο Λ. Δημητρογιάννης σημείωσε ότι η Περιφέρεια έχει καλέσει όλους του ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας να εναρμονιστούν με την νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε το περασμένο καλοκαίρι και η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την εκπόνηση ειδικής υδρολογικής μελέτης

Τέλος αναφορικά με την καταλληλότητα του πόσιμου νερού ο Λ. Δημητρογιάννης παρέπεμψε στις αναλύσεις της ΔΕΥΑ Αγρινίου και της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας, που είναι αρμόδιες.

450.000 ευρώ πρόστιμα στα πυρηνελαιουργεία

Αν στις περιπτώσεις των ΧΥΤΑ υπάρχει η εκτίμηση ότι με τους ελέγχους υπάρχουν περιθώρια για συνεχή βελτίωση στη λειτουργία τους, στην περίπτωση των πυρηνελαιουργείων τα πράγματα είναι διαφορετικά και προβληματίζουν και τη διοίκηση της Περιφέρειας. Χθες παράλληλα συζητήθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο και η επερώτηση της «Αντίστασης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας» σχετικά με τη λειτουργία Πυρηνελαιουργείων.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Κούστας μετέφερε τις καθημερινές διαμαρτυρίες των κατοίκων στην περιοχή του Μεσολογγίου για ανεξέλεγκτη διαρροή στραγγισμάτων και αποβλήτων από ελαιοτριβεία τα οποία μολύνουν τα αυλάκια, τους χείμαρρους της περιοχής και απορρέουν αναπόφευκτα στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου -Αιτωλικού. Ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση πυρηνελαιουργείου στη Φοινικιά Μεσολογγίου, όπου καταγγέλλεται η  δυσοσμία και η αποπνικτική  ατμόσφαιρα, που δημιουργείται από τη λειτουργία του.

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Λ. Δημητρογιάννης απαντώντας υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια έχει κάνει την τελευταία τριετία 30 ελέγχους και επανελέγχους σε πυρηνελαιοργεία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί συνολικά πρόστιμα ύψους 450.000 ευρώ. Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Περιφέρεια είναι αρμόδια μόνο για το έλεγχο των περιβαλλοντικών παραμέτρων λειτουργίας αυτών των μονάδων. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το θέμα καθώς από την υφιστάμενη κατάσταση, προκύπτει ότι πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση στους όρους λειτουργίας των πυρηνελαιοργείων.

Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα "Συνείδηση"

«Ψαλίδι» και στο Αγρίνιο στις εξόδους για καφέ, λόγω ακρίβειας – Πτώση 60% στον καφέ εκτός σπιτιού