ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΧΥΤΑ Παλαίρου: 300.000 ευρώ τα οφειλόμενα της Κέρκυρας και νέες συμβάσεις για τα σκουπίδια της

ΧΥΤΑ Παλαίρου: 300.000 ευρώ τα οφειλόμενα της Κέρκυρας και νέες συμβάσεις για τα σκουπίδια της

ΧΥΤΑ Παλαίρου: 300.000 ευρώ τα οφειλόμενα της Κέρκυρας και νέες συμβάσεις για τα σκουπίδια της

Εγκρίθηκαν από το Σύνδεσμο Διαχείρισης του ΧΥΤΑ Παλαίρου οι προγραμματικές συμβάσεις που αφορούν τη μεταφορά και εναπόθεση 20.000 τόνων απορριμμάτων από την Κέρκυρα στο ΧΥΤΑ Παλαίρου.

Αυτές οι προγραμματικές συμβάσεις αφορούν συγκεκριμένα τη μεταφορά 15.000 τόνων απορριμμάτων από το δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και 5.000 τόνων απορριμμάτων από το δήμο Βόρειας Κέρκυρας. Το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι δήμοι της Κέρκυρας για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους στο ΧΥΤΑ Παλαίρου ανέρχεται σε 60 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων.

Η συγκεκριμένη διαχείριση γίνεται βάσει των αποφάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κέρκυρας, καθώς ως γνωστόν δεν μπορεί να γίνει η διαχείριση στο νησί των Φαιάκων, καθότι εκεί δεν υπάρχει ΧΥΤΑ, που να λειτουργεί νόμιμα και έτσι για λόγους υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος τα σκουπίδια μεταφέρονται…

Η μεταφορά απορριμμάτων από την Κέρκυρα στην Πάλαιρο όμως δεν είναι καινούργια υπόθεση, είναι παλιά καθώς δεκάδες χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής στο ΧΥΤΑ Παλαίρου. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι οι δήμοι της Κέρκυρας δεν έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο ΧΥΤΑ Παλαίρου καταβάλλοντας το τίμημα για τις μεταφορές που έχουν προηγηθεί, με αποτέλεσμα ο Σύνδεσμος Διαχείρισης του ΧΥΤΑ να έχει προσφύγει και στα δικαστήρια για την υπόθεση αυτή. Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μαζί με την υπογραφή των συμβάσεων για τη μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας ο Σύνδεσμος του ΧΥΤΑ Παλαίρου, με αντίστοιχες αποφάσεις του έστειλε σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών για την παρακράτηση 300.000 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των δήμων της Κέρκυρας, λόγω των οφειλών τους. Κάτι τέτοιο προβλέπεται εξάλλου από την ισχύουσα νομοθεσία. Συγκεκριμένα σε 150.000 ευρώ ανέρχεται η οφειλή από το δήμο Νότιας Κέρκυρας για την περίοδο από τις αρχές του 2022 μέχρι σήμερα και άλλα τόσα είναι τα οφειλόμενα από το δήμο Βόρειας Κέρκυρας για το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου 2022.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Αφίσα πενθημέρου στην αγορά ενώ δεν υπάρχει διοίκηση στον Εμπορικό Σύλλογο!

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ