ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜεσολογγιΧΥΤΑ Μεσολογγίου: «Κυνηγητό» και… αδιέξοδο

ΧΥΤΑ Μεσολογγίου: «Κυνηγητό» και… αδιέξοδο

ΧΥΤΑ Μεσολογγίου: «Κυνηγητό» και… αδιέξοδο

Σε γόρδιο δεσμό αναδεικνύεται το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο δήμο Μεσολογγίου, μετά την φωτιά που ξέσπασε στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου πριν από περίπου 2,5 μήνες καταστρέφοντας μεγάλο μέρος του υπό κατασκευή νέου κυττάρου του ΧΥΤΑ.

Η προσωρινή λύση στο ζήτημα, που επιδιώκει η δημοτική αρχή Μεσολογγίου, δεν έχει ακόμα βρεθεί, καθώς όπως αποδείχθηκε το προηγούμενο διάστημα η μεταφορά μέρους των απορριμμάτων του Μεσολογγίου στους ΧΥΤΑ Ναυπακτίας και Παλαίρου δεν αρκεί για να σταματήσει τη συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους του Μεσολογγίου. Η σκέψη που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα να λειτουργήσει δηλαδή  προσωρινά ο χώρος του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου ως σταθμός μεταφόρτωσης των απορριμμάτων δεν προχωρά, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητά τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΑ, ενώ παράλληλα η μεταφόρτωση απορριμμάτων προϋποθέτει να είναι αδειοδοτημένος ο χώρος του ΧΥΤΑ, κάτι που στην περίπτωση του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου έχει πάψει να ισχύει. Πάντως η Δημοτική Αρχή Μεσολογγίου δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής (την ώρα που η «Σ» έκλεινε την ύλη της), ενώ φαίνεται πως η εκτίμηση της είναι ότι η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επιτρέπει τη μεταφόρτωση απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ.

Τούτου δοθέντος η κατάσταση μοιάζει πλέον να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και αναζητείται ουσιαστικά ένα μικρό θαύμα προκειμένου το Μεσολόγγι να μην γίνει Πύργος…. Ή ενδεχομένως μία κυβερνητική εντολή που θα λειτουργούσε ως «από μηχανής θεός» για μεταφορά απορριμμάτων του Μεσολογγίου σε άλλους δήμους ενδεχομένως και εκτός της Αιτωλοακαρνανίας, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν όπου οι ΧΥΤΑ της Αιτωλοακαρνανίας υποχρεώθηκαν να πάρουν σκουπίδια από περιοχές, όχι απλώς όμορες της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά ακόμη και από άλλες Περιφέρειες όπως συνέβη πρόσφατα με το Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας που υποχρεώθηκε να πάρει σκουπίδια από το Δήμο της Νότιας Κέρκυρας.

  • Καταγγέλλουν παράνομη χρήση του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου

Το αδιέξοδο που έχει προκύψει αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο μέσα από την καταγγελία που κάνει από προχθές το βράδυ το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Μεσολογγίου, καταγγέλλοντας πως η Δημοτική Αρχή τους πίεσε να εναποθέσουν σκουπίδια στο χώρο του ΧΥΤΑ, η άδεια λειτουργίας του οποίου έχει ανακληθεί. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα τελευταία δύο 24ωρα να καταγράφεται ένα ιδιότυπο κυνηγητό έξω από το χώρο του ΧΥΤΑ. Μάλιστα χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σωματείο των Εργαζομένων ανάρτησε βίντεο που δείχνει ένα απορριμματοφόρο έξω από το χώρο του ΧΥΤΑ και σημείο συγκεντρωμένα μέλη του Σωματείου που εμποδίζουν την είσοδό του, αλλά και αστυνομικές δυνάμεις.

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΧΥΤΑ

Ο παραιτηθείς πλέον πρόεδρος του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου Γ. Παλιούρας

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σωματείο κάλεσε χθες τον πρόεδρο του Συνδέσμου Διαχείρισης του ΧΥΤΑ να πάρει θέση για τα τεκταινόμενα. Τελικά προέκυψε η παραίτηση του Γ. Παλιούρα, που υποδηλώνει σαφώς την επιβεβαίωση των καταγγελλόμενων από την πλευρά των εργαζόμενων. Κυρίως όμως η παραίτηση αυτή έρχεται να καταδείξει ότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Δήμο Μεσολογγίου έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.

Κάλεσμα για μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της δημοτικής αρχής
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Φόρουμ Ενεργών Πολιτών, Τάκης Κοτσόργιος, απευθύνει δημόσια κάλεσμα στους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δήμου Μεσολογγίου αλλά και στους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής στο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Μάλιστα ο Τ. Κοτσόργιος κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του για «παραβατικές ενέργειες της αντιδημάχου κας Μελαχρή να μετατρέψει παράνομα το χώρο του ΧΥΤΑ σε χώρο συγκέντρωσης και δήθεν μεταφόρτωσης σκουπιδιών αγνοώντας τα σχετικά πορίσματα των επιθεωρητών ελεγκτών του περιβάλλοντος».

«Συμμαχία για το Μέλλον»: Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέτρο για να αποτρέψουμε το έγκλημα

Ο παραιτηθείς πλέον πρόεδρος του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου Γ. Παλιούρας

Στην ίδια καταγγελία με το Σωματείο για πίεση στους  εργαζόμενους να μεταφέρουν σκουπίδια στο ΧΥΤΑ που ουσιαστικά έχει κλείσει μετά τη φωτιά και δεν είναι πλέον αδειοδοτημένος προβαίνει και η παράταξη “Συμμαχία για το Μέλλον”.

Η δημοτική παράταξη στην ανακοίνωσή της σημειώνει : Πληροφορούμαστε ότι ο Δήμος Μεσολογγίου αποφάσισε να μετατρέψει τον ΧΥΤΑ, σε Κέντρο Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και ήδη δόθηκε εντολή προς τους εργαζόμενους να ξεκινήσουν άμεσα την εναπόθεση των απορριμμάτων στον χώρο του ΧΥΤΑ. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα απορριμματοφόρα του Δήμου θα αδειάζουν στο χώρο του ΧΥΤΑ και ακολούθως τα απορρίμματα θα μεταφορτώνονται για άλλους ΧΥΤΑ, οι οποίοι θα έχουν εγκρίνει την παραλαβή τους.

Σύμφωνα με έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αυτό μπορεί να γίνει μόνο υπό τις εξής προϋποθέσεις :
-Θα πρέπει να υποβληθεί μελέτη τροποποίησης της ισχύουσας ΑΕΠΟ, που θα προβλέπει την λειτουργία ΣΜΑ εντός του χώρου, του ΧΥΤΑ του Δήμου μας.
-Η μεταφόρτωση των απορριμμάτων, εντός του ΧΥΤΑ, είναι νόμιμη εφόσον ο χώρος του ΧΥΤΑ είναι αδειοδοτημένος.

Εξ όσων γνωρίζουμε και αν κάνουμε λάθος προκαλούμε τον Δήμο να μας διαψεύσει με στοιχεία, καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν πληρείται.

Εάν με το πρόσχημα της δημιουργίας ΣΜΑ, επιχειρείτε να συνεχίσετε κρυφά, την παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΑ, δεδομένου ότι θα εναποτίθενται 16.000 τόνοι το χρόνο και θα μεταφορτώνονται μόνο ένα μικρό μέρος από αυτούς, τότε θα βρείτε και εμάς και την κοινωνία απέναντι.

Σε επιτόπια επίσκεψη των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων της παράταξής μας, διαπιστώσαμε την πλήρη καταστροφή και την φωτιά να σιγοκαίει ακόμη. Η εκτίμησή μας είναι ότι θα χρειασθούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να αποκατασταθεί πλήρως και να λειτουργήσει νόμιμα ο ΧΥΤΑ. Ως εκ τούτου δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ούτε την συνέχιση της παρανομίας, ούτε την περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής για τα επόμενα χρόνια. Ο Άγιος Θωμάς, ο Άγιος Συμεών και οι γύρω περιοχές, δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν ο ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος του δήμου.

Πριν επιχειρήσετε λοιπόν κύριε Δήμαρχε να πιέσετε ξανά τους εργαζόμενους να παρανομήσουν, μεταφέροντας τα σκουπίδια στον παράνομο ΧΥΤΑ ή να τους φορτώσετε με ευθύνες που δεν τους αναλογούν, σκεφτείτε το καλά. Σε αντίθετη περίπτωση θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέτρο για να αποτρέψουμε το έγκλημα. Εάν η δημοτική αρχή επιθυμεί πραγματικά την επίλυση του προβλήματος και με το δεδομένο ότι μόνη της δεν μπορεί να το επιλύσει, θα πρέπει να γίνει άμεσα μια σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων, τοπικών κοινοτήτων, εργαζομένων και κάθε άλλου εμπλεκόμενου ώστε όλοι μαζί, αφενός να εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων και αφετέρου να βρούμε την άμεση, νόμιμη προσωρινή λύση, αναλαμβάνοντας όλοι μαζί τις ευθύνες.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

Αγρίνιο: Τρελή πορεία οδηγού – Χάλασε δυο κολώνες δημοτικού φωτισμού και τρία κολωνάκια (ΦΩΤΟ)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr