Αιτωλοακαρνανία: «Χρυσό» το λάδι φέτος - Στο 75% η ακαρπία στις ελιές

«Χρυσό» το λάδι φέτος! «Μαύρος» χειμώνας για τους παραγωγούς σύμφωνα με την εφημερίδα "Συνείδηση", η οποία τονίζει πως στο 75% η ακαρπία στις ελιές στην Αιτωλοακαρνανία και τουλάχιστον στο 70% οι ζημιές από τα πρόσφατα μπουρίνια και το χαλάζι

elies

«Χρυσό» το λάδι φέτος! «Μαύρος» χειμώνας για τους παραγωγούς σύμφωνα με την εφημερίδα "Συνείδηση", η οποία τονίζει πως στο 75% η ακαρπία στις ελιές στην Αιτωλοακαρνανία και τουλάχιστον στο 70% οι ζημιές από τα πρόσφατα μπουρίνια και το χαλάζι

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Θα πούμε το λάδι λαδάκι! Η μειωμένη φετινή παραγωγή, αλλά και η έλλειψη αποθεμάτων λόγω του δύσκολου χειμώνα που προηγήθηκε, αλλά ακόμη και τα προ ημερών προβλήματα που έφερε σε πολλούς Αιτωλοακαρνάνες ελαιοπαραγωγούς ο καιρός με τη δυνατή βροχή και το χαλάζι φαίνεται πως θα εκτοξεύσουν την τιμή του στα ύψη, και ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τους παραγωγούς, αλλά και για τους καταναλωτές.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν σε πανελλαδικό επίπεδο είναι πως η παραγωγή θα κυμανθεί στους 200.000 με 210.000 τόνους και αυτό οφείλεται στην ακαρπία και στις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, οι οποίες ήταν διάσπαρτες και κυρίως μεγάλης διάρκειας!

Τα πράγματα όμως δεν είναι δύσκολα μόνο για τους ελαιοπαραγωγούς και τους καταναλωτές της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά για όλη της Ε.Ε., καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η μέση τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ε.Ε. στα μέσα του Ιουλίου ξεπερνούσε σημαντικά τα 6,5 ευρώ ανά κιλό, με τη μέση τιμή στην Ελλάδα να διαμορφώνεται μεταξύ 7,2 και 7,5 ευρώ φτάνοντας μέχρι και τα 8 με 8,2 ευρώ, κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Η χώρα μας κατά κανόνα στο πλαίσιο μιας καλής χρονιάς μπορεί να «δώσει» περίπου 300.000 τόνους ελαιολάδου, εκ του οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο», ενώ στην Ιταλία και την Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό λαδιού της κατηγορίας αυτή είναι πολύ μικρότερο! Στην Ιταλία φάνει το πολύ μέχρι και 30% και στην Ιταλία το πολύ ως και 45%!

Την εικόνα στη χώρα και κυρίως στο νομό μας, αλλά και το πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση και για ποιους λόγους εξηγεί ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού Φώτης Ακρίδας μιλώντας στη «Σ».

Συγκεκριμένα ο κ. Ακρίδας τονίζει:

Ο Φώτης Ακρίδας

«η ποιότητα της ελιάς και του λαδιού δεν αλλάζει σε καμία περίπτωση και στην περιοχή μας είναι εξαιρετική. Είναι συνήθως σταθερή και σχετίζεται με την περιποίηση που κάνει ο εκάστοτε ελαιοπαραγωγός. Η ποσότητα μπορεί να αλλάξει που παράγεται κάθε χρόνο, διότι η ποσότητα σχετίζεται με τον καιρό. Αποθέματα δεν διαθέτουμε καθόλου. Το λάδι έχει πουληθεί πολύ νωρίς, καθώς η περιοχή μας μπορεί να μην παράγει αμελητέες ποσότητες λαδιού, αλλά σίγουρα δεν παράγει τεράστιες ποσότητες. Πάνω σ’ αυτές τις ποσότητες στηριχθήκαμε και φέτος, γιατί το λάδι διέθετε μια πολύ καλή τιμή. Αν πάμε λίγο πίσω οι ελιές Καλαμών ελιές είχαν φτάσει να έχουν 30 λεπτά. Η μεγάλη ποσότητα παραγωγής που διαθέταμε οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής είχε πουληθεί κατά τους προηγούμενους μήνες 70 λεπτά, συνεπώς μιλάμε για 30 λεπτά κάτω του κόστους, γιατί τα έξοδα λ.χ. λιπάσματα, εργατικά κλπ έχουν αυξηθεί πολύ, ενώ η τιμή ήταν πολύ χαμηλή. Αυτή τη στιγμή το τοπίο άλλαξε, έχει αρχίσει να ανεβαίνει η τιμή, αλλά οι περισσότερες ελιές έχουν ήδη πουληθεί. Πιθανολογούμε ότι το 30% είναι ακόμη διαθέσιμο αυτή την στιγμή, δεν είναι μικρό το ποσοστό αυτό, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών έχει πουλήσει.

Η νέα χρονιά που έρχεται αναμένεται δυστυχώς να είναι πολύ δύσκολη. Πιθανολογούμε πως η ακαρπία που βλέπουμε φέτος δεν έχει γίνει άλλοτε στα χρονικά, γιατί στην περιοχή μας αγγίζει και ξεπερνά το 75%. Πιστεύουμε πως με τις υποσχέσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα υπάρξει ενίσχυση να βοηθηθούμε κάπως, διαφορετικά τα πράγματα θα είναι δυσκολότερα και απ’ ό,τι φανταζόμαστε.

Η ξηρασία και οι πυρκαγιές επηρέασαν, αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχει παραγωγή φέτος δεν οφείλεται μόνο στην κλιματική αλλαγή. Οφείλεται σε πάρα πολύς παράγοντες, ακόμη και στο γεγονός ότι το πολύ χαμηλό εισόδημα που είχαμε φέτος δεν μας επέτρεψε να περιποιηθούμε ανάλογα τις καλλιέργειες μας, τους ελαιώνες μας, ώστε να αποδώσουν κατάλληλα. Μειώσαμε αναγκαστικά ακόμη και το πότισμα.

Το ό,τι θα είναι δύσκολος ο χειμώνας για τους ελαιοπαραγωγούς σημαίνει πως τίθεται θέμα βιοποριστικό. Στην περιοχή μας για παράδειγμα από κει που μαζεύαμε 50 χιλ. τόνους τώρα θα μαζέψουμε 10 χιλ. τόνους και αυτό θα επηρεάσει την οικονομία ολόκληρου του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Επιπλέον, ως προς αυτό να πούμε πως πρόπερσι οι ελιές είχαν 2,20 ευρώ και αυτές που πουλήσαμε φέτος είχαν μόλις 70 λεπτά.

Το λάδι τα προηγούμενα χρόνια το αγοράζανε από τον παραγωγό 2,00 ευρώ, 2,20 και 2,50 ευρώ και τώρα έφτασε να πουλιέται 7 ευρώ και 8 ευρώ. Στην Ισπανία το λάδι έφτασε να πουλιέται 8,20, αλλά όσο και αν κοστίζει το λάδι, αν δεν έχει το δένδρο παραγωγή είναι δώρο άδωρο. Στο super market το λάδι βλέπουμε να πουλιέται 9 ευρώ και 10 ευρώ το λίτρο. Οι παραγωγοί πουλάνε σε κιλό και αυτοί σε λίτρο, συνεπώς όλοι αντιλαμβάνονται πως η χρονιά αυτή θα είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Στην περιοχή του Μεσολογγίου και του Αγρινίου τις προηγούμενες ημέρες έγινε σοβαρή ζημιά λόγω των καιρικών συνθηκών. Έβρεξε δυνατά, έριξε χαλάζι και πάνω στην ήδη μειωμένη παραγωγή προστέθηκε και αυτό το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τον καιρό. Η ζημιά που έγινε σε διάφορες περιοχές, όπως λ.χ στη Λυσιμαχεία, τα Καλύβια, στη Σταμνά κλπ ανέρχεται πιστεύουμε οι ελαιοπαραγωγοί σίγουρα στο 70%».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Κακοκαιρία Daniel: Βίντεο που προκαλούν δέος – «Πνίγηκαν» Βόλος και Πήλιο