«Χρυσάφι» η απόσταση από το χωράφι στο ράφι για τα πορτοκάλια - Μιλούν στη «Σ» παραγωγοί του Αγρινίου

Μόνο 10 λεπτά... τσίμπησε η τιμή των παραγωγών σε σχέση με πέρυσι αλλά τα πορτοκάλια εκτοξεύτηκαν στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Συνείδηση».

πορτοκάλια

Μόνο 10 λεπτά... τσίμπησε η τιμή των παραγωγών σε σχέση με πέρυσι αλλά τα πορτοκάλια εκτοξεύτηκαν στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Συνείδηση».

Την στιγμή που η τιμή των πορτοκαλιών και των χυμών πορτοκαλιού στην αγορά είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα οι παραγωγοί πορτοκαλιών στην περιοχή του Αγρινίου και όχι μόνο διαμαρτύρονται, διότι τα πορτοκάλια «φεύγουν» από αυτούς με 30 λεπτά περίπου.

Επίσης, οι ίδιοι οι παραγωγοί, ξεκαθαρίζουν ότι και οι επιχειρήσεις τυποποίησης βρίσκονται στην ίδια «θέση» με τους παραγωγούς, διότι και αυτοί έχουν τιμή της τάξεων των 30 λεπτών! Εντούτοις στο ράφι η τιμή εκτοξεύεται…

Την ίδια στιγμή όμως οι παραγωγοί της περιοχής του Αγρινίου φέτος είναι ιδιαίτερα τυχεροί, διότι εκτός από το γεγονός ότι πουλάνε τα πορτοκάλια τους κατά 10 λεπτά ακριβότερα απ' ότι πέρυσι, δεν επλήγησαν ιδιαίτερα από τις χαλαζοπτώσεις, αλλά ταυτόχρονα κατάφεραν να καταπολεμήσουν τον ακανθώδη – αλευρώδη, που ήταν ένας οργανισμός που επηρέαζε τα εσπεριδοειδή.

Άνθρωποι που ασχολούνται ενεργά με την παραγωγή πορτοκαλιών στην περιοχή του Αγρινίου μίλησαν στη «Σ» και εκτίμησαν με ποιον τρόπο πιθανότατα εκτινάσσεται η τιμή των πορτοκαλιών και του χυμού πορτοκαλιού στην αγορά.

Συγκεκριμένα ο παραγωγός πορτοκαλιών και Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Καλυβίων Κώστας Ζαπαντιώτης μιλώντας στη «Σ» επισημαίνει:

«Υπάρχει μεγάλη έλλειψη στο χυμό σε παγκόσμιο επίπεδo, γιατί στην Αφρική και την Αμερική τα πορτοκάλια αντιμετωπίζουν ασθένειες, τόσο στα δένδρα όσο και στον καρπό. Ιδιαίτερα στην Αμερική και κυρίως στην Καλιφόρνια πλήττονται και από την κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο της οποίας το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν έντονα φαινόμενα και σημειώθηκαν πολλές καταστροφές δένδρων. Αποτέλεσμα όλων αυτών των συνθηκών είναι να μην υπάρχουν οι απαραίτητες ποσότητες για να γίνουν χυμοί πορτοκαλιού και η τιμή τους να αυξάνεται πολύ, όπως εννοείται και η τιμή του πορτοκαλιών στο ράφι.

Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα τα προς χυμοποίηση πορτοκάλια έχουν 25 λεπτά το κιλό. Τα νωπά πορτοκάλια στην περιοχή μας έχουν τιμή μεταξύ 30 και 32 λεπτών και πάνω, ενώ τα προϊόντα της περιοχής μας είναι ποιοτικά και διαθέτουμε και πολύ καλές ποσότητες φέτος.

Η παραγωγή επίσης είναι στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, αλλά οι παραγωγοί της περιοχής μας, παραγωγοί δηλαδή από τα Καλύβια, το Αγγελάκαστρο, το Δοκίμι, τη Γουριώτισσα, τη Ρίγανη, τα Όχθια και της περιοχής της Στράτου, διαμαρτυρόμαστε, διότι ενώ τα πορτοκάλια φεύγουν από εμάς με 30 λεπτά - 32 λεπτά, κανονική δηλαδή τιμή, φτάνουν στους καταναλωτές σε πολύ υψηλή τιμή.

Φέτος δίνουμε τα πορτοκάλια σε καλή τιμή, παίρνουμε συγκεκριμένα 10 λεπτά περισσότερο απ’ ότι παίρναμε πέρσι, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τις τόσο υψηλές τιμές στο ράφι, δεδομένου πως όσοι ασχολούνται με την συσκευασία/τυποποίηση είναι στο πλευρό μας, όπως επίσης και αυτοί έχουν χαμηλές τιμές και παλεύουν για να πάρουν 30 λεπτά ή 32 λεπτά για να συσκευάσουν/τυποποιήσουν τα προϊόντα. Για παράδειγμα μπορεί ένα πορτοκάλι συσκευασμένο να βγει για την αγορά με 60 λεπτά, όμως μετά την διαδικασία αυτή, των συσκευαστηρίων δηλαδή, οι τιμές που διαμορφώνονται και τελικά βλέπουμε στα ράφια είναι 2 ευρώ, 2,5 ευρώ, ακόμη και 3 ευρώ.

Το πρόβλημα εστιάζεται καθαρά στο κομμάτι αυτό της «αλυσίδας», μετά δηλαδή τα συσκευαστήρια. Αυτό είναι αισχροκέρδεια και την πληρώνουμε όλοι μας ως καταναλωτές και στα πορτοκάλια και στους χυμούς πορτοκαλιού.

Στην περιοχή μας φέτος σταθήκαμε τυχεροί. Το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν χαλαζοπτώσεις, αλλά το πλήγμα ήταν σε μεμονωμένα τμήματα, λ.χ. σε μεμονωμένα τμήματα των Καλυβίων, του Αγγελοκάστρου κλπ. Το πλήγμα στους πορτοκαλεώνες της Αιτωλοακαρνανίας προσδιορίζεται στο 15% με 20%. Να αναφέρουμε επίσης πως εξίσου καλή ήταν και η χρονιά και για τα μανταρίνια στην περιοχή μας.

Η πολιτεία πρέπει να ελέγχει ουσιαστικά όλες τις φάσεις της διαδικασίας, από εμάς τους παραγωγούς μέχρι και το ράφι».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καλυβίων Δημήτρης Αναστασίου μιλώντας στη «Σ» τόνισε με την σειρά του:

«Υπάρχει μεγάλο χάσμα. Από τη στιγμή που εμείς δίνουμε την παραγωγή μας με 30 λεπτά περίπου πως είναι δυνατόν να βλέπαμε τα ίδια προϊόντα στο ράφι με 2 ευρώ; Επλήγησαν κάποια τμήματα στην περιοχή μας από τη χαλαζόπτωση το προηγούμενο διάστημα, αλλά αυτό δεν επηρέασε την συνολική παραγωγή των πορτοκαλιών μας. Οι αγρότες επίσης κατάφεραν να καταπολεμήσουν και το μύκητα ακανθώδης – αλευρώδης που παρουσιάστηκε και επηρέαζε τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια. Είναι ευτυχές ότι φέτος η τιμή είναι καλή στα πορτοκάλια, γιατί τα έξοδα για την καταπολέμηση του οργανισμού αυτού ήταν ιδιαίτερα αυξημένα.

Η τιμή στους παραγωγούς δηλαδή φέτος αυτή την στιγμή είναι στα 30 λεπτά περίπου, ενώ πέρυσι η τιμή των πορτοκαλιών, την ίδια χρονική στιγμή, δεν άγγιζε ούτε τα 20 λεπτά. Κατά κανόνα ήταν κάπου στα 10 λεπτά. Φέτος, αυτή την στιγμή, υπάρχει ζήτηση στα πορτοκάλια, γιατί δεν υπάρχουν σε άλλες περιοχές. Η περιοχή μας επίσης διαθέτει τις κατάλληλες συνθήκες και φυσικά νερό και τα πορτοκάλια μας είναι ομοιόμορφα, μεγάλα και κυρίως ποιοτικά. Σε περιοχές όπως λ.χ. το Άργος δεν έχουν τέτοιου είδους πορτοκάλια, με αυτά τα τόσο ποιοτικά χαρακτηριστικά δηλαδή.

Οι τιμές που βλέπουμε στην αγορά οφείλονται καθαρά στην αισχροκέρδεια, δεν μπορεί να φεύγει με 30 λεπτά από τον πορτοκαλεώνα και να καταλήγει να πουλιέται με 2 ευρώ ή 2,5 ευρώ. Είναι πολλά τα χρήματα αυτά για τους καταναλωτές, αλλά βασίζονται στη μειωμένη παραγωγή όσοι εκτοξεύουν τις τιμές, καθώς εκτός από την Ελλάδα υπήρχε πρόβλημα στην Αμερική αλλά και την Αφρική. Συνεπώς δεν μπορούν να κάνουν εισαγωγές. Θεωρώ πως φέρνουν και θα φέρνουν πορτοκάλια μόνο από την Βραζιλία και αυτά θα είναι σε παγοκολόνα. Γι’ αυτό η τιμή και στους χυμούς πορτοκαλιού είναι υπέρογκη.

Δεν προτιμούν τα εγχώρια πορτοκάλια που έχουν χαμηλότερη τιμή και είναι ιδιαίτερα ποιοτικά, όπως λ.χ. τα πορτοκάλια της περιοχής μας, η οποία καλλιεργεί περίπου 15 με 20 χιλιάδες στρέμματα πορτοκαλιών. Άρα με τους παράγοντες αυτούς, κάπως έτσι δηλαδή, διαμορφώνεται η κατάσταση και βλέπουμε πολύ υψηλές τιμές στα πορτοκάλια και τους χυμούς πορτοκαλιού όταν τα προϊόντα αυτά φτάνουν στα χέρια του καταναλωτή».

Εφημερίδα «Συνείδηση» - Κωνσταντίνος Χονδρός