ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕυσυνείδηταΧρήστος Μποκόρος: Χώρα που δεν μπορεί να εμπνεύσει στα παιδιά της το σύμβολο του κοινού αγαθού, θα χαθεί από μόνη της

Χρήστος Μποκόρος: Χώρα που δεν μπορεί να εμπνεύσει στα παιδιά της το σύμβολο του κοινού αγαθού, θα χαθεί από μόνη της

Χρήστος Μποκόρος: Χώρα που δεν μπορεί να εμπνεύσει στα παιδιά της το σύμβολο του κοινού αγαθού, θα χαθεί από μόνη της

Πλείστα όσα τα σχόλια με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Σχόλια από το γεγονός ότι οι εορτασμοί δεν ήταν λόγω της πανδημίας οι συνηθισμένοι, σχόλια και για την ιστορική αποτίμηση αυτής της σημαντικής στιγμής της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Η στήλη δεν θα κάνει κάποιο δικό της σχόλιο προτιμά να δώσει μεταδώσει το σχόλιο του Αγρινιώτη ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου:

«Έβγαλα χθες το πρωί μια μπαλωμένη σημαία στην εξώπορτα, έβρεχε, κοίταξα γύρω κι ήμασταν μόνοι. Κάποιοι αναρωτιούνται γιατί να γιορτάζουμε την αρχή του πολέμου, την 28η Οκτωβρίου, κι όχι την απελευθέρωση που χαίρεται ο υπόλοιπος κόσμος. Μα εμείς ως έθνος μόνο στην αρχή του πολέμου νικήσαμε! Η συγκλονιστική ομοψυχία της χαμογελαστής πορείας προς το μέτωπο της αντίστασης ήταν η μόνη μας νίκη. Η δική μας απελευθέρωση χαραμίστηκε σε πανωλεθρία, στον απέθαντο αδελφοκτόνο εμφύλιο που μαζί με τους ξένους τοκογλύφους μας διαολοσκορπίζουν ακόμη. Υποτελής πτωχευμένη η πατρίδα, υποτελείς πτωχευμένοι κι εμείς. Φτωχοί και πλούσιοι, λίγοι. Αρπακτικά και παρείσακτοι, στρεπτοδίκες και μισαλλόδοξοι, καλλωπισμένοι εαυτούληδες, διακονιαραίοι της προόδου οι κακόμοιροι! Τι κατάντια! Πολωμένοι οι Έλληνες, φανατικοί, αρνητές, φοβισμένοι, αδιάφοροι. Τι κι αν λάμπει πάλι σήμερα ο ήλιος; Χώρα που δεν μπορεί να εμπνεύσει στα παιδιά της το σύμβολο του κοινού αγαθού, θα χαθεί από μόνη της».

Εφημερίδα Συνείδηση

Σεισμός – Κικίλιας: Διασώστες του ΕΚΑΒ μεταφέρονται σε Σάμο και Ικαρία

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr