ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΧρηματοδότηση από το ΥΠΠΟ: Μελέτες σε πέντε μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας

Χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟ: Μελέτες σε πέντε μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας

Χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟ: Μελέτες σε πέντε μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας

Χρηματοδότηση προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας για την εκπόνηση μελετών δίνει το Υπουργείο Πολιτισμού με πρόσφατες αποφάσεις του.

Συγκεκριμένα για τη σύνταξη μελετών αποκατάστασης σε Βυζαντινά Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δίνονται 38.000 ευρώ για τις εξής μελέτες :

1.     «Αρχιτεκτονική μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάλης Χώρας (Ζαπάντι), Δήμου Αγρινίου»

2.     «Σύνταξη στατικής μελέτης Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάλης Χώρας (Ζαπάντι), Δήμου Αγρινίου»

3.     «Σύνταξη στατικής μελέτης βορειοανατολικών τειχών Κάστρου Ναυπάκτου»

Ενώ με 36.500 ευρώ θα χρηματοδοτηθούν μελέτες που αφορούν την αποκατάσταση σε Μνημεία Κλασικής περιόδου της Αιτωλοακαρνανίας.

Α. Σύνταξη μελέτης για την αναστήλωση του επιβλητικού μαυσωλείου-Ηρώου του 2ου αι. μ.Χ. της αρχαίας Αλυζίας, στο Μύτικα του Δήμου Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας.

Β. Σύνταξη μελέτης Αποτύπωσης, Τεκμηρίωσης, Αποκατάστασης και Ανάδειξης των δυο παραποτάμιων πυλών της Παλαιομάνινας που παρουσιάζουν σοβαρές στατικές βλάβες. Είναι απαραίτητο να αποτυπωθούν αυτές στην υφιστάμενή τους κατάσταση, μαζί με τον ξύλινο νάρθηκα αντιστήριξης τους, καθώς και η παθολογία τους. Για τα αρχιτεκτονικά μέλη εκτός θέσης, θα πραγματοποιηθεί και μελέτη ανάταξης του υλικού.

Γ. Σύνταξη μελέτης Πρώτων Σωστικών μέτρων, αξιολόγηση και αντικατάσταση των υπαρχόντων αντιστηρίξεων και μελέτη Στερέωσης (στατική μελέτη) και Ανάλυσης υλικών (μηχανικές αντοχές, τύπος πετρώματος κτλ.), αξιολόγηση της έδρασης των πυλών (μετά από υλοποίηση ανασκαφικών τομών που θα πραγματοποιηθούν από την ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος) των δυο παραποτάμιων πυλών της Παλαιομάνινας. Για τις μελέτες β και γ, που αποσκοπούν στην τεκμηρίωση, προστασία, διάσωση και ανάδειξη των παραποτάμιων πυλών της Παλαιομάνινας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει καθαρισμούς και θα τοποθετήσει κατάλληλες πινακίδες ασφάλειας.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Η Εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη γενέτειρά του

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr