ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΧρέη 7.500 ευρώ οδηγούν στο κλείσιμο του Λαογραφικού Μουσείου

Χρέη 7.500 ευρώ οδηγούν στο κλείσιμο του Λαογραφικού Μουσείου

Συνέντευξη τύπου του διοικητικού συμβουλίου

Χρέη 7.500 ευρώ οδηγούν στο κλείσιμο του Λαογραφικού Μουσείου

Υπόσχεση για στέγαση στις αποθήκες του Παπαστράτου από το δήμαρχο
 

Συνέντευξη τύπου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου Αγρινίου παραχώρησε το διοικητικό συμβούλιο χθες το πρωί, με αφορμή το κλείσιμο του μουσείου.

Έπειτα από 37 χρόνια ιστορίας και χάρη στα δυσβάσταχτα χρέη που έχουν συσσωρευτεί κυρίως λόγω της αδυναμίας καταβολής των ενοικίων, το Λαογραφικό Μουσείο Αγρινίου θα κλείσει τις πόρτες του μέχρι το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Μαίρη Χρυσικοπούλου, ο νέος δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου υποσχέθηκε λύση στο πρόβλημα της στέγασης μέσα σε ένα χρόνο, στις παλιές αποθήκες του Παπαστράτου.

Αναλυτικότερα, η κ. Χρυσικοπούλου ανέφερε: «Τα τρία τελευταία χρόνια δεν πήραμε καθόλου χρήματα από υπαιτιότητες του δήμου, αν και ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο να πάρουμε 8.000 ευρώ για τα λειτουργικά μας έξοδα, τα ενοίκια και τις εκδηλώσεις. Κάναμε εμείς όλα τα χαρτιά μας για να συλλέξουμε τα χρήματα, μετά το δήμο πήγαμε και στο Μεσολόγγι στο ελεγκτικό συνέδριο όπου εγκρίθηκαν, όμως δεν τα πήραμε ποτέ.

Επισκεφθήκαμε το νέο δήμαρχο και αφού του αναλύσαμε πως λειτουργούμε αυτός έκανε κάθε προσπάθεια. Εμείς ζητούσαμε στέγη για να φύγουμε από τα ενοίκια. Αν δεν είχαμε τα ενοίκια δεν θα μας ενδιάφερε. Τα βγάζουμε πέρα με τα υπόλοιπα. Οι πόροι μας είναι μικροί, από συνδρομές μελλών 10 ευρώ το χρόνο. Λόγω της οικονομικής κρίσης πολλά μέλη μας αδυνατούν πλέον να πληρώσουν το 10αρικο. Με δανεικά χρήματα πληρώσαμε τα προηγούμενα χρόνια 5.000 ευρώ και χρωστάμε ακόμα 2.500. Χρωστάμε 7.500 ευρώ. Τα ενοίκια είναι κάθε χρόνο 5.000 ευρώ και 3.000 τα λειτουργικά έξοδα.

Ο νέος δήμαρχος επικοινώνησε με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και έκανε ό,τι μπορούσε, όμως σκοντάφτει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και των νόμων. Πέρασε ο χρόνος και δεν μπορούμε να πάρουμε τα προηγούμενα χρήματα. Εμείς απευθυνθήκαμε και στο Ίδρυμα Νιάρχου για να βρούμε τα χρήματα, όμως η απάντηση που μας έδωσαν ήταν απογοητευτική.

Έχουμε αποφασίσει πλέον να κλείσουμε, να μαζέψουμε τα πράγματα και να τα κλείσουμε σε μία αποθήκη του δήμου. Στο παρελθόν στην αποθήκη του Ηλιού χάσαμε πάρα πολλά πράγματα, αργαλειούς, έπιπλα, τραπέζια, γραφεία, βιβλιοθήκες, ντουλάπες και άλλα. Τα είχαμε για ασφάλεια εκεί και χάθηκαν. Γι’ αυτό θέλουμε ένα σίγουρο χώρο του δήμου.

Θα κρατήσουμε ένα μικρό χώρο για γραφεία και θα συνεδριάζουμε έξω σε κάποιο καφενείο, έτσι ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί το μουσείο, όμως χωρίς να είναι επισκέψιμο. Ο κ. δήμαρχος υποσχέθηκε πως μέσα σε ένα χρόνο θα στεγαστούμε στην τσιμεντένια αποθήκη του Παπαστράτου, μαζί με το εικαστικό εργαστήρι και ελπίζουμε να μην το ακυρώσει».

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr