ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔιαφοραΧωροταξικό ιχθυοκαλλιεργειών – Στο ΣτΕ ο Δήμος Ξηρομέρου παρά τη μείωση

Χωροταξικό ιχθυοκαλλιεργειών – Στο ΣτΕ ο Δήμος Ξηρομέρου παρά τη μείωση

Χωροταξικό ιχθυοκαλλιεργειών – Στο ΣτΕ ο Δήμος Ξηρομέρου παρά τη μείωση

Χωροταξικό ιχθυοκαλλιεργειών – Στο ΣτΕ ο Δήμος Ξηρομέρου παρά τη μείωση όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Σχεδόν 50% μειώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα η έκταση για την ανάπτυξη ιχθυοκαλλιεργειών.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Νόμος του Κράτους είναι από την προηγούμενη εβδομάδα το νέο χωροταξικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ) για την  Περιοχή  Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας.

Ως γνωστόν στην περιοχή εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν αναπτυχθεί αρκετές μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, με αποτέλεσμα ένα ποσοστό σχεδόν κοντά στο 40% των εξαγώγιμων ιχθυρών της Ελλάδας να παράγονται στην συγκεκριμένη περιοχή. Το νέο θεσμικό χωροταξικό πλαίσιο έρχεται να προβεί σε τακτοποίηση της υφιστάμενης κατάστασης και να δώσει προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης – επέκτασης του κλάδου στην περιοχή.

Ένα μέρος της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Ξηρομέρου εδώ και αρκετά χρόνια αντιδρά στο συγκεκριμένο σχέδιο έχοντας την εκτίμηση ότι η περαιτέρω επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή. Ενώ επικαλείται επιπλέον και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη δημιουργία νέων ιχθυοκαλλιεργειών. Ο Δήμος Ξηρομέρου, τουλάχιστον επί της παρούσας δημοτικής αρχής, έχει συμμεριστεί αυτές τις αγωνίες μερίδας της τοπικής κοινωνίας, εξάλλου ο ίδιος ο Δήμαρχος Γ. Τριανταφυλλάκης υπήρξε για ένα διάστημα πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της περιοχής, ζητώντας επανεξέταση του ζητήματος και μείωση των προβλέψεων του σχεδίου επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών.

Μολαταύτα μετά την αναθεώρηση της μελέτης από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος προκύπτει μια σημαντική μείωση στο χώρο που δίνεται για την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών. Η αρχική πρόβλεψη ήταν για 26.000 στρέμματα, όμως το Προεδρικό Διάταγμα οριοθετεί τελικά 15.263 στρέμματα, μιλάμε δηλαδή για μείωση που αγγίζει το 50%.

Αυτή η μείωση όμως δεν είναι αρκετή όπως φαίνεται για να κάμψει τις αντιδράσεις στο Ξηρόμερο. «Αυτό δεν μας ικανοποιεί και δεν είναι αυτό που θέλουμε» αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή, συνεκτιμώντας ότι αγνοήθηκε η αρνητική θέση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι ενστάσεις του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, οι αρνητικές θέσεις της ΚΕΔΕ, της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και άλλων φορέων της περιοχής.

Έτσι ο Δήμος Ξηρομέρου έχει πριν καν εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα αποφασίσει να το προσβάλλει ενώπιον του ΣτΕ, πράγμα που θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα, διεκδικώντας τις όποιες ελπίδες υπάρχουν για την ακύρωσή του.

Τι προβλέπει το Π.Δ.

Ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) χαρακτηρίζεται συνολική θαλάσσια έκταση 15.263,67 στρεμμάτων σε θαλάσσιες περιοχές των δυτικών ακτών Αιτωλοακαρνανίας και του συμπλέγματος Εχινάδων Νήσων. Η συνολική ετήσια δυναμικότητα παραγωγής δεν ξεπερνά τους 52.234,21 τόνους, που αποτελεί και το παραγωγικό μέγεθός της.

Η Π.Ο.Α.Υ. αποτελείται από 10 ζώνες παραγωγής και επτά ζώνες υδρανάπαυσης. Οι ζώνες παραγωγής οριοθετούνται στα εξής σημεία :

α. Νήσος Μάκρη, θαλάσσιας έκτασης 2.459,94 στρ. και μέγιστης δυναμικότητας 7.425τόνων κατ’ έτος.

β. Χερσόνησος Διόνη, θαλάσσιας έκτασης 1.240,21 στρ., και μέγιστης δυναμικότητας 3.283,75 τόνων κατ’ έτος.

γ. Νήσος Πεταλάς, θαλάσσιας έκτασης 3.813,79 στρ., και μέγιστης δυναμικότητας 10.072,25 τόνων κατ’ έτος.

δ. Νήσος Ποντικός, Νήσος Προβάτιον, Καρλονήσιον, Νήσος Καλόγηρος, Νήσος Δρακόνερα, Τσακαλονήσιον),  θαλάσσιας έκτασης 3.494,74 στρ., και μέγιστης δυναμικότητας 17.603,70 τόνων κατ’ έτος.

ε. Όρμος Αγίου Παντελεήμονα – Ακρωτήρι Γλώσσα, θαλάσσιας έκτασης 213,15 στρ., και μέγιστης δυναμικότητας 345 τόνων κατ’ έτος.

στ. Ασπρογιάλι – Βουλγαρέλα – Καμηλάνκα και Μαυροβόρος, θαλάσσιας έκτασης 2.068,70 στρ., και μέγιστης δυναμικότητας 7.804,50 τόνωνκατ’ έτος.

ζ. Βερίνα, Παλιόλογγος Αλυζίας, θαλάσσιας έκτασης 1.065,64 στρ., και μέγιστης δυναμικότητας2.175,01 τόνων κατ’ έτος.

η. Νήσοι Μοδιά, θαλάσσιας έκτασης 288,52 στρ., και μέγιστης δυναμικότητας 2.010 τόνων κατ’ έτος.

θ. Κάλαμος, θαλάσσιας έκτασης 542,77 στρ., και μέγιστης δυναμικότητας 1.170 τόνων κατ’ έτος.

ι. Μύτικας θαλάσσιας έκτασης 76,22 στρ., και μέγιστης δυναμικότητας 345 τόνων κατ’ έτος.

 

Ο χάρτης με τα σημεία ανάπτυξης ιχθυοκαλλιεργειών στο παραλιακό μέτωπο Αστακού Μύτικα

Χωροταξικό ιχθυοκαλλιεργειών - Στο ΣτΕ ο Δήμος Ξηρομέρου παρά τη μείωση

Χωροταξικό ιχθυοκαλλιεργειών - Στο ΣτΕ ο Δήμος Ξηρομέρου παρά τη μείωση

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Καλλιέργειες «πνιγμένες» στο νερό – Κατοχή και Νεοχώρι τα «θύματα» της κακοκαιρίας

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ