ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΞηρομεροΧωροταξικό ιχθυοκαλλιεργειών: «Αγκάθι» (;) για την επένδυση στο Πλατυγιάλι

Χωροταξικό ιχθυοκαλλιεργειών: «Αγκάθι» (;) για την επένδυση στο Πλατυγιάλι

Χωροταξικό ιχθυοκαλλιεργειών: «Αγκάθι» (;) για την επένδυση στο Πλατυγιάλι

Χωροταξικό ιχθυοκαλλιεργειών: «Αγκάθι» (;) για την επένδυση στο Πλατυγιάλι

Γ. Τριανταφυλλάκης:  Οι επενδυτές λένε ότι «εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε mega yacht στο Πλατυγιάλι, όταν απέναντι έχουμε κλουβιά…»

Στην ανάπτυξη μίας από τις μεγαλύτερες -αν όχι της μεγαλύτερης- μαρίνες της Μεσογείου στο λιμάνι του Πλατυγιαλίου στον Αστακό επενδύουν Έλληνες και Άραβες επιχειρηματίες, με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη του yachting.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που διακινούνται εδώ και πολλούς μήνες η εταιρεία Archirodon και ένα fund αραβικών συμφερόντων αναμένεται να «τρέξουν» το έργο, μετά την ολοκλήρωση αγοράς του λιμανιού από την Alpha Bank και την Πειραιώς, που είναι οι ιδιοκτήτες του λιμανιού.

Το μεγαλεπήβολο project, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις απασχόλησης και να αναβαθμίσει σημαντικά την ευρύτερη περιοχή στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, περιλαμβάνει, εκτός από την ανάπτυξη μίας μαρίνας με πλωτές εξέδρες όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται mega yachts, τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου για τουρίστες υψηλού εισοδηματικού προφίλ και ενός συνεδριακού κέντρου.

Από την περασμένη άνοιξη μάλιστα διακινούνταν και μέσα και από τις στήλες του οικονομικού Τύπου, ότι η συμφωνία έχει ουσιαστικά κλείσει και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για να πέσουν οι υπογραφές… Φτάνοντας αισίως στα τέλη του 2021 διαπιστώνει κανείς ότι δεν έχουν πέσει οι υπογραφές.

Και το ερώτημα που μοιραία μπαίνει, έχοντας στο παρελθόν υπάρξει αρκετά επενδυτικά σχέδια για το Πλατυγιάλι που όλα όμως ναυάγησαν, είναι αν η διευθέτηση κάποιων εκκρεμοτήτων έχει καθυστερήσει ή αν υπάρχει κάποιο άλλο μεγάλο εμπόδιο που απειλεί συνολικά το project.

Ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης έκανε μια νύξη στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, που προβληματίζει… Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ συζητήθηκε το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς σε αυτό εκτός από Δήμο Ξηρομέρου αντιδρούν και άλλοι παραλιακοί και νησιωτικοί Δήμοι της χώρας.

Εκεί λοιπόν ο Γ. Τριανταφυλλάκης χαρακτήρισε «αγκάθι» για την επένδυση τη θεσμοθέτηση της Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) στην περιοχή.

triantafillakis
Ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης

«Είναι στο τελικό στάδιο η επένδυση στο Πλατυγιάλι, αλλά ξέρετε ότι υπάρχει «αγκάθι» στον σχεδιασμό της ΠΟΑΥ, γιατί οι επενδυτές λένε ότι «εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε mega yacht στο Πλατυγιάλι, όταν απέναντι έχουμε κλουβιά…» . «Άρα» εκτίμησε ο Γ. Τριανταφυλλάκης «αποτρέπουμε ένα αναπτυξιακό άξονα να έρθει στην περιοχή μας».

Ο Γ. Τριανταφυλλάκης επανέλαβε μάλιστα ότι ο Δήμος Ξηρομέρου δεν είναι κατά των ιχθυοκαλλιεργειών, ωστόσο τόνισε ότι απαιτείται μια σοβαρή χωροταξική πολιτική, που να επιτρέπει και στον τουρισμό και σε άλλες δραστηριότητες να αναπτυχθούν.

Αντιδρούν στη νέα παράταση

Ο Δήμος Ξηρομέρου, αλλά και οι άλλοι Δήμοι που αντιδρούν στο χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών διαφωνούν όχι μόνο με τις προβλέψεις των ΠΟΑΥ, αλλά και με το γεγονός ότι επίκειται να δοθεί νέα παράταση στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Η Επιτροπή Αγώνα του Δήμου Ξηρομέρου ζητά την αναστολή κάθε διαδικασίας αδειοδότησης Π.Ο.Α.Υ. μέχρι:

1) Να θεσμοθετηθεί το Γενικό θαλάσσιο χωροταξικό (ΦΕΚ 101/18)  ώστε όλες οι χρήσεις – δράσεις που υπάρχουν ή αναπτύσσονται ή πρόκειται να αναπτυχθούν σε αυτό να λειτουργούν ισόρροπα, ορθολογικά και μη ανταγωνιστικά (τουρισμός, λιμάνια, ναυσιπλοΐα, αλιεία, αρχαιότητες, προστατευόμενα οικοσυστήματα κ.λ.π.).

2) να προβλεφθεί ως αναγκαία η σύμφωνη γνώμη της Τοπική Αυτοδιοίκησης σε κάθε διαδικασία αδειοδότησης, κλπ.

«Αυτές τις κατευθύνσεις ορίζει άλλωστε η περιβόητη «Έκθεση Πισσαρίδη», ενώ σε αυτό ακριβώς το πνεύμα ήταν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Διατήρηση της Φύσης στην Μασσαλία.

Παρ’ όλα αυτά, τα αιτήματα της Επιτροπής παραμένουν ανικανοποίητα και η Κυβέρνηση σήμερα είναι έτοιμη να εγκρίνει μια ακόμα παράταση της προθεσμίας ίδρυσης των Π.Ο.Α.Υ. την τέταρτη, δίνοντας νέο «φιλί ζωής» στις εταιρίες του κλάδου που επί 10 χρόνια δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στις περιβαλλοντικές και αδειοδοτικές προϋποθέσεις που οι ίδιες έχουν ορίσει» αναφέρει χαρακτηριστικά η Επιτροπή Αγώνα στην ανακοίνωσή της.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Νοσοκομείο Αγρινίου: Έκκληση για αίμα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ