ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΟικονομιαΧωριστές δηλώσεις συζύγων: «Τρέχουν» οι αιτήσεις – Τι επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Αγρινίου Τάσος Προβίδας

Χωριστές δηλώσεις συζύγων: «Τρέχουν» οι αιτήσεις – Τι επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Αγρινίου Τάσος Προβίδας

Χωριστές δηλώσεις συζύγων: «Τρέχουν» οι αιτήσεις – Τι επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Αγρινίου Τάσος Προβίδας

Χωριστές δηλώσεις συζύγων: «Τρέχουν» οι αιτήσεις όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως μέχρι τις 28 Μαρτίου είναι η προθεσμία. Τι επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Αγρινίου Τάσος Προβίδας.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Ήδη είναι σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέσα από την οποία τα ζευγάρια που επιθυμούν δηλώνουν πως θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση για τα εισοδήματα του 2022, ενώ η καταληκτική ημερομηνία είναι η 28η Φεβρουαρίου του 2023.

Ακόμη και όσα ζευγάρια υπέβαλαν το 2022 χωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να δηλώσουν και πάλι φέτος ότι ο κάθε σύζυγος θα υποβάλει τη δική του φορολογική δήλωση.

Σε περίπτωση που κανείς από τους δύο συζύγους δεν γνωστοποιήσει το σχετικό αίτημα στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, τότε θα πρέπει να υποβάλουν φέτος κοινή φορολογική δήλωση, καθώς αυτό δεν θα υπάρχει τρόπος να αλλάξει, ακόμη και με την καταβολή προστίμου. Παράλληλα, εφόσον υποβληθεί η αίτηση δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής της επιλογής.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Αγρινίου και Περιχώρων Τάσος Προβίδας μιλώντας στη «Σ» τόνισε:

Ο Τάσος Προβίδας

«η εφαρμογή άνοιξε στις 12/01/23 και λήγει στις 28/02/23. Αφορά τα ζευγάρια που είναι δηλωμένα ως έγγαμα στην εφορία και έχουν τη δυνατότητα και την επιθυμία είτε ο ένας, είτε ο άλλος, δεν είναι απαραίτητο να δηλώσουν και οι δύο, να κάνουν ξεχωριστή δήλωση. Αν δεν το δηλώσει κανείς στην πλατφόρμα, τότε δεν θα υπάρχει δυνατότητα εκπρόθεσμα να διορθωθεί αυτό, ούτε με την καταβολή προστίμου το Μάρτιο, ώστε να κάνουν χωριστή δήλωση.

Οι ξεχωριστές δηλώσεις δεν αφορούν ζευγάρια τα οποία έχουν σύμφωνο συμβίωσης, γιατί αυτοί είχαν τη δυνατότητα όταν έκαναν το σύμφωνο να δηλώσουν αν επιθυμούν να κάνουν ξεχωριστές δηλώσεις ή κοινές. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι πως από τις ξεχωριστές δηλώσεις δεν κινδυνεύει κανένα επίδομα που δικαιούται η οικογένεια.

Δεν θα χαθούν τα οικογενειακά επιδόματα, λόγω των ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων. Αρνητικό στοιχείο είναι όταν η δήλωση γίνει ξεχωριστά από το ζευγάρι, δεν υπάρχει η δυνατότητα της μεταφοράς τεκμηρίων από σύζυγο σε σύζυγο, κάτι που μπορεί να γίνει στις κοινές δηλώσεις.

Επίσης, δεν υπάρχει σ΄ αυτή την περίπτωση οικογενειακό τεκμήριο, αλλά ο καθένας φαίνεται να διαθέτει ξεχωριστό τεκμήριο διαβίωσης, ατομικό τεκμήριο, αν και τα τέκνα, τα εξαρτώμενα μέλη δηλαδή, να πούμε, πως τα δηλώνουν και οι δύο γονείς.

Στην Αιτωλοακαρνανία δεν γίνεται να υπάρχει εικόνα από τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ και όταν και αν αποκτήσουμε κάποια εικόνα θα είναι πολύ αργότερα, μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των φορολογικών δηλώσεων».

Η ΑΑΔΕ έδωσε στη  δημοσιότητα μερικές συχνές ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις για το συγκεκριμένο θέμα:

1. Πώς μπορώ να γνωστοποιήσω την επιλογή μου να υποβάλω χωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος;

Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, είτε από εσάς με τους δικούς σας κωδικούς πρόσβασης είτε, από ειδικά για τον σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένο λογιστή – φοροτεχνικό, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

2. Αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022, τι θα συμβεί;

Στην περίπτωση αυτή οι σύζυγοι θα υποβάλουν κοινή δήλωση για το φορολογικό έτος 2020.

3. Στις περιπτώσεις κοινής δήλωσης Φ.Ε. συζύγων, θα γίνεται συμψηφισμός φόρου μεταξύ συζύγων και βεβαίωση στο όνομα του συζύγου;

Όχι, θα γίνεται χωριστή βεβαίωση φόρου και δεν θα γίνεται συμψηφισμός χρεωστικού και πιστωτικού ποσού μεταξύ των συζύγων.

4. Επηρεάζεται η χορήγηση επιδομάτων στις χωριστές δηλώσεις συζύγων;

Όχι, δεν επηρεάζεται η χορήγηση των επιδομάτων από την υποβολή χωριστών δηλώσεων Φ.Ε. από τους συζύγους.

5. Είναι απαραίτητο να υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία;

Όχι, δεν είναι απαραίτητη η υποβολή χωριστών δηλώσεων Φ.Ε. διότι προβλέπεται ήδη χωριστή φορολογική αντιμετώπιση στις κοινές δηλώσεις συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία.

6. Πώς δηλώνεται στο Ε1 η κύρια κατοικία στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων;

Η κύρια κατοικία δηλώνεται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.

7. Στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων Φ.Ε. πώς δηλώνεται στο Ε1 η κύρια κατοικία όταν ένας εκ των δύο συζύγων δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης;

Ο σύζυγος που δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης, συμπληρώνει στον πίνακα 6 την ένδειξη «συνοίκηση με σύζυγο». Ο άλλος σύζυγος δεν συμπληρώνει καμία ένδειξη.

8. Πώς αναγράφονται τα τέκνα ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε.;

Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους.

9. Ποιος δηλώνει το εισόδημα ανήλικου τέκνου που προέρχεται από τον κοινό γάμο στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. όταν αυτό δεν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης Φ.Ε.;

Το εισόδημα του ανηλίκου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

10. Ποιος βαρύνεται με τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. συζύγων;

Στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Όσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου.

11. Στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο;

Όχι, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

12. Ποια είναι η προθεσμία γνωστοποίησης της επιλογής για χωριστή δήλωση Φ.Ε. συζύγων;

Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 28η Φεβρουαρίου κάθε έτους.

13. Μετά τις 28 Φεβρουαρίου η επιλογή για χωριστή δήλωση Φ.Ε. μπορεί να ανακληθεί;

Όχι, δεν ανακαλείται για το έτος στο οποίο αφορά.

14. Ποιος από τους δύο συζύγους μπορεί να γνωστοποιήσει την επιλογή για χωριστή δήλωση Φ.Ε.;

Οποιοσδήποτε από τους δύο συζύγους ή και οι δύο.

15. Πρέπει η γνωστοποίηση της επιλογής για υποβολή χωριστής δήλωσης Φ.Ε. να γίνεται κάθε έτος μέχρι την 28η Φεβρουαρίου;

Ναι, θα πρέπει να επικαιροποιείται κάθε έτος από τουλάχιστον έναν εκ των δύο συζύγων μέχρι την προθεσμία αυτή, διαφορετικά θα υποβάλλεται κοινή δήλωση.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αγρίνιο: Ο Δ.Κουτσούμπας στο Παπαστράτειο- “Όλοι μπορούν να συνταχθούν με το ΚΚΕ”

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ