ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΧωρίς στέγη το Λαογραφικό Μουσείο Αγρινίου

Χωρίς στέγη το Λαογραφικό Μουσείο Αγρινίου

Λεηλατήθηκε για να γίνει καυσόξυλα μεγάλο μέρος της συλλογής από αργαλειούς κι έπιπλα

 Χωρίς στέγη το Λαογραφικό Μουσείο Αγρινίου

Κλείνει τέλος του χρόνου και μεταφέρονται σε αποθήκες τα κειμήλια μέχρι να είναι έτοιμος ο χώρος που θα παραχωρήσει ο Δήμος

Τελικά έφτασε η στιγμή εκείνη την οποία όλοι φοβόντουσαν τα τελευταία χρόνια. Το Λαογραφικό Μουσείο Αγρινίου, μη μπορώντας να ανταπεξέλθει στα ενοίκια και τα λειτουργικά έξοδα, καθώς έχουν συσσωρευτεί σημαντικά χρέη, παύει την λειτουργία του από το τέλος του έτους. Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Μουσείου, Μαίρη Χρυσικοπούλου, υπάρχει υπόσχεση από τον Δήμαρχο Αγρινίου, Γιώργο Παπαναστασίου, για παραχώρηση χώρου στις παλιές καπναποθήκες Παπαστράτου σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, ώστε να μεταφερθεί εκεί η έκθεση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η καλύτερη δυνατή λύση και δεν υπάρχουν ευθύνες που τόσα χρόνια καμία αρχή δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μόνιμο εκθεσιακό χώρο.

Τα τελευταία χρόνια το Λαογραφικό Μουσείο στεγάζονταν σε τρία διαφορετικά διαμερίσματα στην οδό Κέντρου στο Αγρίνιο. Τα ενοίκια όμως και τα λειτουργικά έξοδα αποδείχτηκαν δυσβάσταχτα για τα μέλη του Μουσείου που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν συνολικά οφειλές ύψους 7.500 ευρώ. Από τη στιγμή λοιπόν που δεν υπάρχει χρηματοδότηση για να συνεχίσει να λειτουργεί ο χώρος και να παραμένει ανοικτός στο κοινό, το διοικητικό συμβούλιο πήρε την δύσκολη απόφαση να κλείσει την πόρτα του Μουσείου πριν το τέλος του χρόνου.

Τα αντικείμενα, σπάνια κειμήλια που αποτυπώνουν επάνω τους την λαογραφική ιστορία της πόλης μας, έπιπλα, φορεσιές, καθημερινά αντικείμενα, σκευή, εργαλεία, θα συσκευασθούν προσεκτικά και θα μεταφερθούν προς φύλαξη σε διάφορες αποθήκες. Ας ελπίσουμε όμως ότι δεν θα έχουν την τύχη των αντικειμένων τα οποία επειδή δεν χώραγαν στους τρεις εκθεσιακούς χώρους, λεηλατήθηκαν από την αποθήκη στην οποία φυλάσσονταν. Περίπου δέκα αργαλειοί και δεκάδες έπιπλα, τραπέζια, γραφεία και βιτρίνες, μετατράπηκαν σε καυσόξυλα από τους επιτήδειους που διέρρηξαν τις αποθήκες στις παλιές καπναποθήκες του Ηλία Ηλιού.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Σ» η κα Χρυσικοπούλου, υπάρχει βεβαίωση από τον Δήμαρχο Αγρινίου, κ. Παπαναστασίου, ότι σε περίπου ένα χρόνο θα είναι έτοιμος χώρος στις παλιές καπναποθήκες του Παπαστράτου, ο οποίος θα παραχωρηθεί στο Λαογραφικό Μουσείο. Η Πρόεδρος του Μουσείου εκφράζει όμως την επιφύλαξή της για το κατά πόσο ο χώρος αυτός θα είναι κατάλληλος για την στέγαση των εκθεμάτων, τόσο για λόγους χωρητικότητας όσο και υποδομών. Ίσως όμως αυτή να παραμένει αυτή τη στιγμή η καλύτερη ευκαιρία για την στέγαση του Μουσείου, καθώς είναι ένα χρόνιο πρόβλημα το οποίο κανείς δεν κατάφερε να επιλύσει, ακόμη και σε οικονομικά καλύτερους καιρούς.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr