ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΧωρίς ψήφο οι 18άρηδες στις επερχόμενες εκλογές

Χωρίς ψήφο οι 18άρηδες στις επερχόμενες εκλογές

Χωρίς ψήφο οι 18άρηδες  στις επερχόμενες εκλογές

Στερούν την ψήφο λόγω γραφειοκρατίας και τυπικών διαδικασιών

Χωρίς ψήφο οι 18άρηδες

στις επερχόμενες εκλογές

Τι δηλώνουν επωνύμως και ανωνύμως 18άρηδες που τελικά δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές. Πώς ερμηνεύουν την εξέλιξη αυτή και σε τι συμφωνούν απολύτως

 

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου η γενιά του 1997 δεν θα ψηφίσει, διότι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης που είναι οι αρμόδιοι για να εντάξουν τα παιδιά που απαρτίζουν την γενιά αυτή στους εκλογικούς καταλόγους θα το πράξουν ως το τέλος του Φεβρουαρίου. Για καθαρά γραφειοκρατικούς και τυπικούς λόγους, που πιθανότατα με τις απαραίτητες ενέργειες θα είχε ρυθμιστεί, αποκλείονται από το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, την κάλπη, 100.000 άτομα ηλικίας 18 ετών. Το θέμα αυτό ανακοινώθηκε επισήμως από το Υπουργείο Εσωτερικών παρά το ότι ο εκλογικός νόμος δίνει το δικαίωμα σε όλους τους 18άρηδες να ψηφίσουν, αφού εντός του τρέχοντος έτους θα συμπληρώσουν το δέκατο όγδοο της ηλικίας τους.

Στον αντίποδα, νέοι της πόλης εκφράσουν την άποψή τους «ψηφίζοντας» το νέο, ούτως ώστε να δουν και μια διαφορετική άσκηση πολιτικής, παρά το γεγονός πως θεωρούν ότι πίσω από πολλά πράγματα και κυρίως την οικονομική κατάσταση της χώρας υπάρχουν συμφέροντα. Αρκετοί 18άρηδες που μας μίλησαν ανώνυμα, θέλησαν να τονίσουν ότι αρκετές φορές τα συμφέροντα και αυτοί που τα υπερασπίζονται ίσως είναι και δίπλα μας, διαφορετικά οι μεγαλύτερες γενιές θα πιέζουν ειρηνικά τις πολιτικές ηγεσίες μέσω των τοπικών παραγόντων, έτσι ώστε να αλλάξει κάτι και να υπερισχύσει το κοινό συμφέρον.

Τέθηκε επίσης το ερώτημα γιατί διεξάγονται εκλογές χωρίς να τους εγγράψουν στους εκλογικούς καταλόγους. Η αδιαφορία πάντως για την ψήφο τους είναι ανύπαρκτη στους κύκλους της γενιάς του 1997, είτε θα ψηφίσουν είτε όχι. Οι 18άρηδες επίσης ενημερώνονται για το τι γίνεται και εκφράζουν άποψη για όλα τα ενδεχόμενα. Όλοι οι 18άρηδες πάντως συμφωνούν ότι η πολιτική πρέπει να αποκτήσει διαφορετικά, πιο ανθρώπινα χαρακτηριστικά, τα οποία να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Επωνύμως μας μίλησαν η κα Κορδάτου, ο κ. Τσούφης, ο κ. Σάκκος και ο κ. Αμπτέλ Σαλάχ, οι οποίοι δήλωσαν:

Χρυσάνθη Κορδάτου: «Θεωρώ ότι υπάρχει και το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, από την άλλη όμως θεωρώ εξυπηρετεί και πολιτικές σκοπιμότητες. Η νέα γενιά που θα ψήφιζε τώρα, δεν θα υποστήριζε την παλιά κυβέρνηση, μόνο το 10% πιστεύω, ενώ οι υπόλοιποι ψήφοι των νέων θα πήγαιναν σε εναλλακτικές λύσεις όπως ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Οικολόγους, ΚΚΕ. Απλά και μόνο επειδή δεν τους συμφέρει μας στερούν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, το οποίο για μένα είναι βασικό και ζωτικής σημασίας».

Ανδρέας Τσούφης: «Από την μια πλευρά θέλω να ψηφίσω να έχω και εγώ αυτή την δυνατότητα σαν ώριμος πολίτης και να αποφασίσω και εγώ για το μέλλον της χώρας μου, έχω τον ενθουσιασμό αυτό, αλλά μετά σκέφτομαι ότι και να ψηφίσω στην ουσία θα νιώθω περίεργα γιατί ότι και να κάνω θα βγει κάτι που δεν με αντιπροσωπεύει πλήρως, που δεν θα αντιπροσωπεύει αυτά που πιστεύω, τις φιλοδοξίες μου. Τα όνειρά μου θα γκρεμιστούν. Πιστεύω ότι όλη η κατάσταση αυτή στην Ελλάδα εξυπηρετεί ορισμένες σκοπιμότητες πολιτικές. Από την μία είναι οι βολεμένοι που δεν θέλουν να ψηφίσουμε για να μην τους χαλάσουμε τα σχέδια, κυρίως άτομα από τις παλιότερες γενιές, ενώ οι άλλοι που θέλουν να αλλάξουν πράγματα μας θέλουν. Κανείς δεν μας βλέπει σαν προσωπικότητες».

Γιώργος Σάκκος: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό θέμα η ψήφος για μας τους νέους. Το ζήτημα είναι ότι και να ψηφίσουμε δεν ξέρουμε το αποτέλεσμα στο τέλος. Ότι και να ψηφίσουμε μπορεί να είναι κάτι που δεν μας αντιπροσωπεύει πλήρως. Το θέμα είναι ότι είτε ψηφίσουμε, είτε όχι, πρέπει να προσπαθήσουμε με οποιοδήποτε τρόπο να στηρίξουμε όποια κυβέρνηση βγει για να πάει η χώρα μπροστά και να γίνουμε καλύτεροι. Οι περισσότεροι νέοι θα ψηφίσουν κάτι νέο γιατί το παλιό το είδαμε και το ζήσαμε, πρέπει να πάνε σε κάτι νέο για να δούμε και άλλα αποτελέσματα. Η τωρινή κυβέρνηση φοβάται τους νέους».

Σάντο Αμπτέλ Σαλάχ: «Δεν θα ψηφίσουμε; Δεν μ’ αρέσει καθόλου αυτό, αν και τώρα το έμαθα. Είναι σκοπιμότητα αν ήθελαν, θα προλάβαιναν».

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr