ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΧωρίς πρόεδρο η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Αγρινίου

Χωρίς πρόεδρο η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Αγρινίου

Ζήτημα η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου

Χωρίς πρόεδρο η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Αγρινίου

Έχει οριστεί αλλά αρνείται την θέση

Το υπουργείο Υγείας έχει αποστείλει εγκύκλιο και την φετινή χρονιά αναφέροντας την αυστηρή χρήση του αντιγριπικού εμβολίου, με το οποίο πρέπει να εμβολιάζονται όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Όσοι εργαζόμενοι αρνηθούν να εμβολιαστούν με αντιγριπικό εμβόλιο οφείλουν υποχρεωτικά να παραδώσουν υπεύθυνη δήλωση στον νοσηλευτή επιτήρησης λοιμώξεων ότι δεν συναινούν προκειμένου να εμβολιαστούν για δικούς τους λόγους και πως έλαβαν γνώση της ισχυρής σύστασης και αναγκαιότητας του.Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και τα νοσοκομεία οφείλουν να έχουν αποστείλει, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, τις σχετικές λίστες στο ΚΕΕΛΠΝΟ (Kέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων). Κάθε διοίκηση νοσοκομείου υποχρεούται να διευκολύνει τον εμβολιασμό του προσωπικού θέτοντας ειδικά συνεργεία για τον σκοπό αυτό στη διάθεση των κλινικών και των τμημάτων, μία ή δυο φορές την εβδομάδα, μέχρι τον Δεκέμβριo.

Το πρόβλημα που υφίσταται στο Νοσοκομείο Αγρινίου και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Ελέγχου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, καθώς η θέση παραμένει “ακέφαλη” από Πρόεδρο, διότι ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής που έχει οριστεί ως πρόεδρος της Επιτροπής, δεν έχει αποδεχτεί την θέση και για άγνωστους λόγους αρνείται να αναλάβει.

Επικοινωνήσαμε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου Γεώργιο Βλάχο ο οποίος ανέφερε σε ερώτηση σχετικά με τον ορισμό του Προέδρου στην Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων πως “Έχετε δίκιο, δεν έχει πρόεδρο η Επιτροπή αυτή την στιγμή, από την ερχόμενη εβδομάδα θα το τακτοποιήσουμε.”

Τίθεται λοιπόν άμεσα θέμα ασφάλειας καθώς παραβιάζεται η νόμιμη, ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου αφού με ότι συνεπάγεται για θέματα ενδονοσοκομειακής λοίμωξης που άπτονται του εμβολιασμού και της ζωής, σε ένα περιβάλλον όπου κάθε μέρα τα μικρόβια αποτελούν κίνδυνο για ασθενείς και εργαζομένους. Tα αντιγριπικά εμβόλια στοχεύουν στην προστασία ευάλωτων ασθενών από τη μετάδοση γρίπης μέσα σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Αυτό είναι σημαντικό αφού άτομα σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση επιπλοκών και θάνατο λόγω γρίπης (π.χ. άτομα με υποκείμενα νοσήματα και ηλικιωμένοι) χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες παροχής υγείας συχνά και ο εμβολιασμός τους έχει περιορισμένο αποτέλεσμα.

Με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε πριν λίγες μέρες το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει την σπουδαιότητα για τους εργαζόμενους που πρέπει να έχει η χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου στα νοσοκομεία της χώρας καθώς εκτίθενται σε μικρόβια λόγω του αντικειμένου της εργασίας τους. Τονίζει επίσης πως τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης των εργαζομένων κυμαίνονται από 2% μέχρι 16,36% στην Ελλάδα. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται σ’ όλους τους εργαζόμενους που μπορεί να έρθουν σε επαφή με ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων του μόνιμου και μη προσωπικού, των εκπαιδευτών και των φοιτητών. Προτεραιότητα έχει ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, ογκολογικά, πνευμονολογικά και καρδιολογικά τμήματα, καθώς και σε τμήματα με μεταμοσχευμένους ασθενείς, και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Το ζήτημα με τον ορισμό προέδρου Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Αγρινίου είναι ακόμα μία περίπτωση στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό και χρήζει άμεσα υπεύθυνη λύση.

Άλκης Αποστολόπουλος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr