ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΟικονομιαΣυνεπείς μετά την παράταση οι Αιτωλοακαρνάνες – Χωρίς «πέναλτι» η πληρωμή της διπλής δόσης του φόρου

Συνεπείς μετά την παράταση οι Αιτωλοακαρνάνες – Χωρίς «πέναλτι» η πληρωμή της διπλής δόσης του φόρου

Συνεπείς μετά την παράταση οι Αιτωλοακαρνάνες – Χωρίς «πέναλτι» η πληρωμή της διπλής δόσης του φόρου

Χωρίς «πέναλτι» η πληρωμή της διπλής δόσης του φόρου – Συνεπείς μετά την παράταση οι Αιτωλοακαρνάνες σύμφωνα ε την εφημερίδα “Συνείδηση”. Περισσότερα έσοδα φέτος για το Δημόσιο, αλλά και περισσότεροι ληξιπρόθεσμοι φόροι. Τι αναφέρει ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Αιτωλοακαρνανίας Τάσος Προβίδας

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Το μεσημέρι της Πέμπτης έληξε η παράταση που είχε δοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις του 2023, με αποτέλεσμα αυτοί που δεν τακτοποίησαν τις υποχρεώσεις τους να κινδυνεύουν με «καμπάνες», αν και στην Αιτωλοακαρνανία ελάχιστοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν με πρόστιμο, διότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν συνεπής.

Οι ελάχιστοι αυτοί Αιτωλοακαρνάνες, αλλά και οι υπόλοιποι στην υπόλοιπη Ελλάδα που δεν κατέθεσαν έγκαιρα τις δηλώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που κυμαίνονται από 100 έως και 500 ευρώ, καθώς κα με τις ανάλογες προσαυξήσεις στο φόρο τους.

Το Υπουργείο Οικονομικών είχε κάνει γνωστό από καιρό πως δεν θα δώσει άλλη παράταση και καλούσε τους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Επαγγελματιών Αιτωλοακαρνανίας Τάσο Προβίδα:

Ο Τάσος Προβίδας

«οι δηλώσεις υποβλήθηκαν όλες πλην ελαχίστων. Πάντα υπάρχουν κάποιοι ελάχιστοι φορολογούμενοι που δεν πάνε να υποβάλλουν τη δήλωσή τους, αλλά σημασία έχει ότι ο κύριος όγκος των φορολογούμενων υπέβαλε την δήλωσή του κανονικά. Υπάρχει ένα ποσοστό των φυσικών προσώπων που πάντα αναμένουν την ενημέρωση από τον λογιστή τους για να κάνουν την δήλωσή τους, ποσοστό της τάξεως του 30% περίπου, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό των φορολογούμενων όταν ξεκινά η περίοδος των φορολογικών δηλώσεων ρωτά τον λογιστή πότε πρέπει να υποβάλλει την δήλωσή του, ώστε να είναι εντός των πλαισίων. Φέτος η εφαρμογή των δηλώσεων στην ΑΑΔΕ άνοιξε στις 30 Μαρτίου και έκλεισε στις 31 Αυγούστου τελικά, κατόπιν παράτασης. Η μόνη κατηγορία φυσικών προσώπων που έχει ακόμη προθεσμία για 15 ημέρες να υποβάλλει δήλωση είναι όσα φυσικά πρόσωπα συμμετέχουν σε εταιρείες Ο.Ε. και Ε.Ε. οι οποίες τηρούν διπλογραφικά βιβλία και τώρα θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση. Η κατηγορία αυτή βέβαια είναι μικρή. Οι δηλώσεις αρχικά έληγαν στις 30/06 και δόθηκε παράταση μέχρι και 31/07, όπου πάντα είναι και η ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης.  Όσοι λοιπόν έκαναν δήλωση μέχρι και 31/07 πληρώνουν 8 δόσεις με την πρώτη δόση να είναι 31/07. Εφόσον όμως δόθηκε παράταση μέχρι και 31/08 και τώρα μέχρι 04/09 (στην ειδική περίπτωση) όποιος θα υποβάλει δήλωση θα έχει να πληρώσει δύο δόσεις μαζί, του Ιουλίου και του Αυγούστου δηλαδή. Σε γενικό επίπεδο η κατάσταση φέτος σχετικά με την πληρωμή φόρων δεν είναι και τόσο καλή. Η φορολογική διοίκηση αναφέρει πως τα έσοδα είναι πολύ παραπάνω από τα περσινά, υπάρχουν μεγαλύτερα ποσά φόρων που έχουν βεβαιωθεί, συνεπώς είναι λογικό οι εισπράξεις να είναι περισσότερες. Όμως, οι απλήρωτες δόσεις, οι ληξιπρόθεσμοι φόροι, είναι περισσότεροι απ’ ό,τι ήταν πέρσι και πιθανότατα θα συνεχίσει να είναι. Αυτό σχετίζεται όμως με την γενική κατάσταση των φορολογούμενων».

Χωρίς πρόστιμο η πληρωμή της διπλής δόσης του φόρου

Την πληρωμή των δυο πρώτων δόσεων του φόρου εισοδήματος (Ιουλίου και Αυγούστου) μέχρι και χθες, χωρίς πρόστιμο, προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ με την οποία δόθηκε μίνι παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μετά τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο σύστημα.

Η απόφαση ξεκαθαρίζει ότι η δυνατότητα πληρωμής των δυο πρώτων δόσεων του εκκαθαριστικού, έως τη σημερινή ημέρα, χωρίς καμία επιβάρυνση ισχύει μόνο για τους φορολογούμενους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) οι οποίοι δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση μέχρι την Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 15:00 που έληξε κανονικά η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων και θα υποβάλουν τη δήλωση σήμερα.

Έτσι, όσοι είχαν υποβάλει δήλωση έως το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτη και δεν πλήρωσαν ή δεν ρύθμισαν με την πάγια ρύθμιση την διπλή δόση του φόρου εισοδήματος έχουν ήδη επιβαρυνθεί με πρόστιμο λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο ανέρχεται σε 0,73% επί του ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε και επιβάλλεται για κάθε μήνα που καθυστερεί η πληρωμή του.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Οι συμβουλές των λογιστών Αιτωλοακαρνανίας για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ