ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΧωρίς πάροχο πέντε ΤΟΕΒ στην Αιτωλοακαρνανία: Άρδευση χωρίς ρεύμα;

Χωρίς πάροχο πέντε ΤΟΕΒ στην Αιτωλοακαρνανία: Άρδευση χωρίς ρεύμα;

Χωρίς πάροχο πέντε ΤΟΕΒ στην Αιτωλοακαρνανία:  Άρδευση χωρίς ρεύμα;

Ζητείται παρέμβαση των Υπουργείων διαφορετικά τα αρδευτικά αντλιοστάσια στην Αιτωλοακαρνανία θα μείνουν χωρίς ρεύμα, καθώς τα ασφαλιστικά μέτρα των ΤΟΕΒ κατά της ΔΕΗ δεν ευοδώθηκαν φέτος.

Σε περίπου ένα μήνα ξεκινά η αρδευτική περίοδος, όμως οι αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση” δεν μπορούν να είναι ακόμη σίγουροι αν θα μπορέσουν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους, καθώς το γνωστό πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων και φέτος στο ξεκίνημα της χρονιάς παραμένει άλυτο.

Πέρυσι για να δοθεί ρεύμα στα αντλιοστάσια οι ΤΟΕΒ κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ. Φέτος τα πράγματα φαίνεται πως είναι ακόμη δυσκολότερα διότι αφενός πολλοί ελαιοπαραγωγοί δεν πούλησαν τις ελιές τους και έτσι δυσκολεύονται να πληρώσουν, με
συνέπεια και οι ΤΟΕΒ να μην διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα για να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, αφετέρου υπάρχουν ΤΟΕΒ στην Αιτωλοακαρνανία που δεν διαθέτουν καθόλου πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό συμβαίνει επειδή εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα με αρνητικό αποτέλεσμα αυτή τη φορά για τους ΤΟΕΒ.

Πιθανότατα η λύση που οι περισσότεροι εκτιμούν ότι θα δοθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να είναι η μόνη σχεδόν «σανίδα σωτηρίας». Διαφορετικά η επικείμενη αρδευτική περίοδος κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα!

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αχελώου Κώστας Βήττας μιλώντας στη «Σ» αναφέρθηκε στην πραγματική εικόνα που επικρατεί μόλις ένα μήνα πριν την έναρξη της αρδευτικής περιόδου.

Ο Κώστας Βήττας

Συγκεκριμένα ο κ. Βήττας τονίζει: «Υπάρχουν ΤΟΕΒ που δεν έχουν καθόλου πάροχο. Είναι ο ΤΟΕΒ Φυτειών, Παραβόλας, Λεσινίου, Κατοχής και Μεσολογγίου. Αυτό συμβαίνει διότι εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα με αρνητικό αποτέλεσμα για τους συγκεκριμένους
ΤΟΕΒ, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να μην τους εκπροσωπεί πλέον. Έγινε μια συνάντηση με εκπροσώπους του ΤΟΕΒ Κατοχής και τον υπουργό Γεωργίας τον κ. Γεωργαντά, παρουσία του κ. Καραγκούνη, στην οποία βρέθηκα και εγώ και εκεί ο κ. Γεωργαντάς είπε πως με τα
δικαστήρια φέτος δεν μπορεί να υπάρχει βιώσιμη λύση και γι’ αυτό θα δώσει λύση το Υπουργείο Γεωργίας και το Υπουργείο Ενέργειας, η οποία θα είναι βιώσιμη.

Δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό, αλλά η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μπορεί να σημαίνει άμεση επανασύνδεση του ρεύματος, περισσότερος αριθμός δόσεων, καθώς αυτή την στιγμή η ρύθμιση που έχει η ΔΕΗ προβλέπει την καταβολή του 30% της οφειλής και τα υπόλοιπα χρήματα σε 24 δόσεις, αν κι αυτό το γνωρίζουμε διότι έχει στείλει ενημερωτική επιστολή η ΔΕΗ σε ΤΟΕΒ της Ηλείας, με αυτές τις προϋποθέσεις.

Στην Αιτωλοακαρνανία δεν έχουμε ακόμη λάβει κάποια ενημέρωση από τη ΔΕΗ, αλλά εκτιμώ πως έχουμε κάποιον «μπούσουλα» από τις επιστολές προς τα ΤΕΟΒ της Ηλείας.

Επίσης, εκτιμούμε πως ο Υπουργός δεν αποκλείεται να εννοεί περισσότερες δόσεις χωρίς προκαταβολή. Θα δούμε τι μπορεί να σημαίνει πως τα δύο υπουργεία θα δώσουν βιώσιμη λύση.

Τα υπόλοιπα ΤΟΕΒ διαθέτουν πάροχο, αλλά με δυσκολία πληρώνουν για να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη ΔΕΗ. Ακόμη δεν έχουν αποσταλεί επιστολές, όπως προαναφέραμε από την ΔΕΗ, όπως στην Ηλεία, για να έχουμε μια εικόνα ξεκάθαρη για πολλά ερωτήματα που ανακύπτουν. Η αρδευτική περίοδος ξεκινά σε ένα μήνα περίπου και μέσα στο διάστημα αυτό μπορεί να γίνουν τα πάντα. Η στάση της ΔΕΗ όμως σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους ΤΟΕΒ χωρίς πάροχο από άλλη περιοχή της Ελλάδας ήταν ιδιαίτερα επιθετική.

Οι παραγωγοί αδυνατούν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα οι ΤΟΕΒ να έχουν μικρή εισπραξιμότητα, πόσο μάλλον που φέτος επικρατεί μεγάλος προβληματισμός καθώς η βασική καλλιέργεια της περιοχής, οι ελιές, είναι ακόμη στους κάδους. Το λάδι πήγε καλά, αλλά η βρώσιμη ελιά έχει σοβαρό πρόβλημα και αυτό επηρεάζει άμεσα τους ΤΟΕΒ σε όλη την Αιτωλοακαρνανία και ειδικά στον κάμπο των Οινιαδών, διότι οι ελιές δεν πουλήθηκαν, όπως όλοι γνωρίζουν.

Σημαντικό πολύ ζήτημα είναι η ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την οποία έχουμε θετικές εξελίξεις που θα  οδηγήσουν σε όρους σύνδεσης. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, άμεσα σημαίνει πως είμαστε στο τελευταίο στάδιο πριν την δημοπράτηση του
έργου, το οποίο είναι πολύ σημαντικό.

Πέρα όμως απ’ αυτά υπάρχουν προβλήματα αρκετά καθώς το δίκτυο είναι παλιό, προκύπτουν πολλές ζημιές, τα αντλιοστάσια αντιμετωπίζουν ζήτημα κλπ. Το καλό είναι πως κάποιες προτάσεις για ένταξη στο ΠΑΑ εγκρίθηκαν και ελπίζω μετά την ένσταση που έγινε
να εγκριθούν και κάποιες από αυτές που δεν εγκρίθηκαν. Κατατέθηκαν ώριμες μελέτες από τον ΓΟΕΒ Αχελώου και τους ΤΟΕΒ Λεσινίου, Κατοχής και Νεοχωρίου και εγκρίθηκαν.

Απορρίφθηκαν οι προτάσεις από το ΤΟΕΒ Φυτειών, Ευηνοχωρίου και Γαλατά, οι οποίες εκτιμούμε πως θα εγκριθούν μετά την ένσταση.

Οι προτάσεις όλες που κατατέθηκαν αφορούν την ένταξη στο ΠΑΑ στο μέτρο 4.3.1 για εκσυγχρονισμό και βελτίωση των εγγειοβελτιωτικών έργων. Όλες οι προτάσεις κοστολογούνται άνω των 10 εκατ. ευρώ και η έγκρισή τους θα είναι ένα λιθαράκι στο μεγάλο πρόβλημα της περιοχής με τα εγγειοβελτιωτικά».

Πρόταση Φαρμάκη σε Σκρέκα και Γεωργαντά

Παράλληλα ιδιαίτερα θετικό γεγονός είναι η επιστολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος με τρεις προτάσεις για να μην κινδυνεύσει η αρδευτική περίοδος από διακοπές ηλεκτροδότησης σεΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ.

Συγκεκριμένα ο κ. Φαρμάκης υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει άμεσα πρόνοια, ώστε να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον αγροτικό κόσμο και ζητάει από τους υπουργούς την εξέταση των εξής προτάσεων:

  • Ρύθμιση των χρεών των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ προς τους παρόχους ενέργειας, καθώς και παροχή έκτακτης και απευθείας χρηματοδότησης με τη μορφή επιχορήγησης προς τους ΟΕΒ με σκοπό την κάλυψη των εκτεταμένων αναγκών στις υποδομές και τη συντήρηση του δικτύου.
  • Οι ΤΟΕΒ και οι ΓΟΕΒ, βάσει της φύσης τους, παρέχουν «Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας» (ΥΚΩ). Με βάση τα όσα ισχύουν και περιγράφουν τις ΥΚΩ προτείνεται η ένταξη των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ ως υπηρεσίες ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος για διάστημα τέτοιο που θα
    εξυπηρετήσει την αδιάκοπη λειτουργία τους.
  • Για τους ΤΟΕΒ και τους ΓΟΕΒ με παύση εκπροσώπησης ή που βρίσκονται εκτός προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος από τον «Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου», να ισχύσει η υπαγωγή τους στην «Καθολική Υπηρεσία Ηλεκτρικής Ενέργειας» μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ώστε να αποτραπεί η διακοπή του ρεύματος και να υπηρετήσουν αδιάκοπο το σκοπό τους.

Σημειώνεται ότι αυτή η πρόταση αποτελεί άμεση λύση:

α) για την επανασύνδεση των ΟΕΒ που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα σε όλη την χώρα και όχι μόνο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και

β) για την αδειοδότηση των έργων ενεργειακής αυτονομίας/αναβάθμισης των ΟΕΒ.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ