ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠαιδειαΧωρίς καταλήψεις τα τμήματα στο Αγρίνιο – Το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν εφαρμόζει διαδικτυακή εξεταστική

Χωρίς καταλήψεις τα τμήματα στο Αγρίνιο – Το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν εφαρμόζει διαδικτυακή εξεταστική

Χωρίς καταλήψεις τα τμήματα στο Αγρίνιο – Το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν εφαρμόζει διαδικτυακή εξεταστική

Εξαίρεση το Πανεπιστήμιο Πατρών, δεν εφαρμόζει διαδικτυακή εξεταστική. Χωρίς καταλήψεις τα τμήματα στο Αγρίνιο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία μιλά ο πρόεδρος της «Αειφορικής Γεωργίας»

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Πάτρας πήρε διαφορετική θέση από τα υπόλοιπα ως προς τις διαδικτυακές εξετάσεις όπου τα τμήματα τελούν υπό κατάληψη λόγω της επικείμενης ψήφισης του νόμου για τα μη κρατικά ΑΕΙ. Με λίγα λόγια την απέρριψε, δεν ενέκρινε τέτοιου είδους εξετάσεις στις δικές του σχολές.

Για τον τρόπο που θα διεξαχθούν οι ακαδημαϊκές εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου πήραν αποφάσεις οι Σύγκλητοι των πιο μεγάλων ιδρυμάτων και σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), «η αξιολόγηση των φοιτητών / φοιτητριών, όπου δεν είναι εφικτή η διά ζώσης διδασκαλία και διενέργεια εξετάσεων, θα γίνει με ηλεκτρονικά μέσα λαμβάνοντας τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης και διασφαλίζοντας παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στη διαδικασία των εξετάσεων, καθώς και το αδιάβλητο της διαδικασίας».

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), επίσης, ανάφερε ότι «συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024». Από την πλευρά του, το Πάντειο Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε τα εξής: «Σε αντίθεση με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα και σχολές, που έχουν ήδη χάσει δύο έως τρεις εβδομάδες εξετάσεων λόγω κατάληψης και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για απώλεια της εξεταστικής, στο Πάντειο η εξεταστική περίοδος ξεκινούσε τη Δευτέρα 29/1/24. Με δεδομένο ότι υπήρχε κενή εβδομάδα ανάμεσα στο προγραμματισμένο πέρας των εξετάσεων και την έναρξη του εαρινού εξαμήνου (19-24/2/24), οι εξετάσεις της τρέχουσας εβδομάδας μεταφέρθηκαν στην κενή εβδομάδα ώστε να μη διαταραχθεί η εξεταστική διαδικασία. Οποιαδήποτε άλλη αλλαγή του ακαδημαϊκού ημερολογίου δεν ανήκει στην αρμοδιότητα των Πρυτανικών Αρχών και απαιτεί απόφαση της Συγκλήτου, η οποία και θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, εφόσον υπάρξουν νέα δεδομένα. Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν απαιτούνται έκτακτα μέτρα και οι εξετάσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θα διεξαχθούν χωρίς να επηρεαστεί η έναρξη του εαρινού εξαμήνου».

Παράλληλα, διαδικτυακά θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, έπειτα από απόφαση της Συγκλήτου, ενώ και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, «καταλήγει στην απόφαση διεξαγωγής εξετάσεων με εξ αποστάσεως μεθόδους, παρά τις ακαδημαϊκές και επιπλέον δυσκολίες που απορρέουν τόσο από τη φύση των εξ αποστάσεως μορφών εξέτασης όσο και από την αδυναμία προσέλευσης του διοικητικού και διδακτικού προσωπικού στους χώρους του Πανεπιστημίου λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης».

Η εξαίρεση του Πανεπιστημίου Πάτρας

Αντίθετα με όλα τα παραπάνω αρνητική στις διαδικτυακές εξετάσεις εμφανίστκε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αιτιολογώντας την απόφασή του με την αδυναμία για αδιάβλητες εξετάσεις, ειδικά στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής: «Η μαζική εξέταση μαθημάτων με διαδικτυακά μέσα δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και αποφασίζει ομόφωνα ότι:

1) Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η εξέταση με διαδικτυακά μέσα των φοιτητών Erasmus, καθώς και των πτυχιακών, μεταπτυχιακών – διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών. 2) Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου που δεν θα εξεταστούν στην παρούσα εξεταστική περίοδο, θα εξεταστούν σε διευρυμένη εξεταστική μαζί με τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου.

3) Οι περιπτώσεις (1) και (2) είναι εφαρμοστέες για τα Τμήματα, τα οποία τελούν υπό κατάληψη.

4) Η περίοδος 10-18 Φεβρουαρίου 2024 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια εξετάσεων».

Η κακοπροαίρετη ανάγνωση της ανακοίνωσης είναι πως με αυτό τον τρόπο η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών θεωρεί ότι έτσι θα πιέσει, ενδεχομένως, να λήξουν οι καταλήψεις καθώς δεν θα δίνεται η δυνατότητα της διεξόδου με «ψηφιακές» εξετάσεις, κάτι που εμπεριέχει την παραδοχή ότι κάποιους οι διαδικτυακές εξετάσεις τους συμφέρουν! Είναι, δε, ενδιαφέρον το ότι δεν έχουν αυτοί την αντίληψη τόσοι άλλοι στα ιδρύματα αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας που σχεδόν… πανηγύρισε την λύση των εξετάσεων εκ του μακρόθεν.

Μιλώντας, λοιπόν, στην «Συνείδηση» ο πρόεδρος του νεοσύστατου Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας Νίκος Κούτσιας αρνείται κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. «Το Πανεπιστήμιο Πατρών ήταν το μόνο που πήρε ανάλογη απόφαση και ορθώς έπραξε κατά τη γνώμη μου, αφού αυτή είναι και η θέληση των φοιτητών που μας λένε ότι δεν θεωρούν ότι μπορούν να γίνουν αδιάβλητες εξετάσεις εξ αποστάσεως. Να είμαστε ειλικρινείς, πρόκειται για δύο πράγματα που δεν πρέπει να συνδέονται και να ερμηνεύονται έτσι οι προθέσεις μας. Όλοι ξέρουν ότι τα υπάρχοντα συστήματα ελέγχου τέτοιων διαδικασιών, αφενός έχουν κόστος και αφετέρου δεν διασφαλίζουν ότι θα γράψουν στις εξετάσεις αυτοί που διάβασαν, κάτι εντελώς άδικο».

Ο Νίκος Κούτσιας

Σύμφωνα με τον κ. Κούτσια στο Πανεπιστήμιο Πατρών αυτή την στιγμή τελούν υπό κατάληψη 10 τμήματα και υπάρχει λόγος που τα δύο στο Αγρίνιο δεν είναι μέσα σε αυτά. «Στο Αγρίνιο το ένα τμήμα έχει φοιτητές που είναι στο 3ο ή το 4ο έτος και κλείνει ενώ στο «Αειφορικής Γεωργίας» οι φοιτητές είναι μόνο 1ου έτους σε ένα καινούριο τμήμα με όχι πολλά παιδιά ακόμη. Αυτό το μεταβατικό στάδιο στο οποίο είμαστε δίνει και την εξήγηση γιατί δεν έχουμε κάποια κατάληψη στο δικό μας ίδρυμα», εξηγεί…

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αγρίνιο: Σε θέση «μάχης» οι αγρότες στην Εθνική Οδό – Έκλεισαν συμβολικά το δρόμο στα γεφύρια του “Αλάμπεη” (εικόνες + video)

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ