ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΧωρίς εργαστηριακές εξετάσεις οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Χωρίς εργαστηριακές εξετάσεις οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Επίσχεση εργασίας έως τέλος της εβδομάδας συμβεβλημένων γιατρών και εργαστηρίων

Χωρίς εργαστηριακές εξετάσεις

οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Διεκδικούν με εξώδικο τα χρήματα που τους οφείλει ο οργανισμός

 

Δίχως τέλος αποδεικνύονται οι «περιπέτειες» του συστήματος υγείας στη χώρα μας, ή ό,τι τέλος πάντων έχει απομείνει από αυτό, και η ταλαιπωρία που επιφέρει στους ασφαλισμένους. Με ένα εξώδικο που απέστειλαν στον ΕΟΠΥΥ, οι συμβεβλημένοι γιατροί και οι εργαστηριακοί γιατροί δηλώνουν ότι προχωρούν σε επίσχεση εργασίας από χθες Δευτέρα και ως την ερχόμενη Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου. Αιτία δεν είναι άλλη από τις υπέρογκες οφειλές που έχουν συσσωρευτεί από τον Οργανισμό προς αυτούς, με αυτόν που πληρώνει τελικά «τη νύφη» να είναι ο ασφαλισμένος.

Σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει και οι συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, ενώ συμμετέχουν και οι συμβεβλημένοι παθολόγοι του Αγρινίου καθώς και ένας πνευμονολόγος. Επιπλέον, και όλα τα εργαστήρια τα οποία είχαν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, όπως τα μικροβιολογικά, συμμετέχουν στην επίσχεση μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στους ασφαλισμένους. Έτσι, όποιος εξαιτίας ασθένειας χρειαστεί να επισκεφθεί γιατρό ο οποίος δεν εξετάζει αυτή την εβδομάδα ή έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει εργαστηριακές εξετάσεις, θα πρέπει αναγκαστικά να βάλει το χέρι στην τσέπη και να καταβάλει μόνος του το σύνολο της ιατρικής αμοιβής.

Η απόφαση των γιατρών, κλινικών και εργαστηρίων να προχωρήσουν σε επίσχεση, οφείλεται στα μεγάλα χρέη που έχει δημιουργήσει ο ΕΟΠΥΥ εις βάρος τους, και αφορούν σε ποσά από το 2012, το 2013 και το 2014. Μετά το τέλος της επίσχεσης, οι γιατροί θα προχωρήσουν σε επαναξιολόγηση της στάσης τους. Με το εξώδικό τους, διεκδικούν αφενός την αποπληρωμή των ωφελούμενων ποσών, αλλά επίσης διεκδικούν μεταξύ άλλων συλλογική σύμβαση εργασίας και αύξηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

 

Η ανακοίνωση των συμβεβλημένων γιατρών, έχει ως εξής:

Όπως έχουμε αναγγείλει από Δευτέρα 8/12/2014 ξεκινά επίσχεση παροχής υπηρεσιών των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ κλινικών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ απέστειλε στις 2/12/2014 σχετικό εξώδικο προς τον ΕΟΠΥΥ.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας για διάλογο με τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο , καμία ανταπόκριση δεν υπήρξε μέχρι στιγμής.

Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να οφείλει:

το 10 % όλων όσων έχουν πληρωθεί, ήτοι επισκέψεων και πράξεων από 1/1/2012

4 μήνες του 2013 σε πράξεις (9ος-10ος-11ος-12ος) και

3 μήνες του 2014 σε πράξεις (4ος-5ος-6ος).

Ληξιπρόθεσμα των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ

Κατόπιν όλων αυτών ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ η επίσχεση εργασίας των συμβεβλημένων ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ από 8/12/2014 έως 12/12/2014 οπότε και θα επανεξετάσουμε τη στάση.

Διεκδικούμε :

ΑΜΕΣΗ αποπληρωμή ΟΛΩΝ των οφειλόμενων, ότι εκτελείται πρέπει να αμείβεται χωρίς νέα κουρέματα

Επαναφορά του ισχύοντος κρατικού τιμολογίου στην αξία της ιατρικής επίσκεψης (20 ευρώ)

Αύξηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για την ΠΦΥ στο 15% του συνολικού προϋπολογισμού

Απόσυρση του ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥ κειμένου της νέας σύμβασης και διάλογο από μηδενική βάση.

Συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ συμβεβλημένων και ΕΟΠΥΥ

Διάλογο και ΑΜΕΣΗ συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Στη διάρκεια της επίσχεσης ο ασφαλισμένοι θα πληρώνουν την αξία των επισκέψεων ή πράξεων λαμβάνοντας απόδειξη παροχής υπηρεσιών και στη συνέχεια θα μπορούν να διεκδικούν αποζημίωση από το ασφαλιστικό τους ταμείο που είναι ο ΕΟΠΥΥ. Ελπίζουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα σεβασθεί τους ασφαλισμένους του και θα τους αποζημιώσει ΑΜΕΣΩΣ, όπως οφείλει να κάνει.

 

Για το ΔΣ της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

 

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Γ. Ελευθερίου Χρ. Παπασιδέρης

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr