ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΧωρίς την Αιτωλοακαρνανία ο νέος «χάρτης»; – «Ακάλυπτη» η ψυχική υγεία

Χωρίς την Αιτωλοακαρνανία ο νέος «χάρτης»; – «Ακάλυπτη» η ψυχική υγεία

Χωρίς την Αιτωλοακαρνανία ο νέος «χάρτης»; – «Ακάλυπτη» η ψυχική υγεία

Χωρίς την Αιτωλοακαρνανία ο νέος «χάρτης»; «Ακάλυπτη» η ψυχική υγεία στο νομό όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Με το υποστελεχωμένο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου καλύπτονται (;) οι τεράστιες ανάγκες. Τι αναφέρει ο Διευθυντής του Χρήστος Σκαμνέλος

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού του χάρτη της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα και της ενίσχυσης των αντίστοιχων δομών η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη υπέγραψε την προκήρυξη διαγωνισμού για 30 νέες δημόσιες δομές που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Οι δομές αυτές περιλαμβάνονται στις 106 Μονάδες Ψυχικής Υγείας που έχουν ενταχθεί προς χρηματοδότηση ακριβώς στο ίδιο πρόγραμμα και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες.

Πρόκειται για Κέντρα Ημέρας και Οικοτροφεία για τον Αυτισμό, Κινητές Μονάδες για την Ακούσια Νοσηλεία, Κέντρα Ημέρας Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας μέσω της Τέχνης, καθώς και Κινητές Μονάδες για την υποστήριξη Παιδιών και Εφήβων ως προς την ψυχική υγεία.

Χωρίς ψυχιατρική κλινική, αλλά ούτε και ψυχίατρο το Νοσοκομείο Αγρινίου

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά γίνεται αναφορά στη Δυτική Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζεται, αν συμπεριλαμβάνεται και η Αιτωλοακαρνανία.

«Αυστηρά» στο πλαίσιο της ψυχικής υγείας στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχει ως προς τις δημόσιες δομές μόνο το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το οποίο «καλύπτει» πολύ μεγάλη έκταση, καθώς σύμφωνα με τον συντονιστή ψυχίατρο και Διευθυντή του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αγρινίου, Χρήστο Σκαμνέλο, το επισκέπτονται άτομα που έχουν ανάγκη υποστήριξης από τις υπηρεσίες και τους επιστήμονες που διαθέτει όλη την Αιτωλοακαρνανία και όχι μόνο.

skamnelos
Ο Χρήστος Σκαμνέλος

Την ίδια στιγμή το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, αλλά και η ψυχική υγεία στο νομό «αιμορραγούν», καθώς σύμφωνα με τον κ. Σκαμνένο δεν είναι γνωστό αν στο νέο αυτό χάρτη συμπεριλαμβάνεται και η Αιτωλοακαρνανία, αλλά αντιθέτως ο κ. Σκαμνέλος τονίζει πως: «για το χάρτη ψυχικής υγείας είναι γνωστό μόνο το γενικό πλαίσιο. Δεν έχει επισημοποιηθεί κάτι περεταίρω, αλλά το ζήτημα είναι πως η Αιτωλοακαρνανία είναι από τους πιο υποβαθμισμένους νομούς στην Ελλάδα ως προς το κομμάτι της ψυχικής υγείας. Πέραν όμως των σχεδιασμών, ελπίζουμε να προσεγγίσουν το ζήτημα της ψυχικής υγείας με σοβαρότητα και κυρίως στο νομό μας. Έχουμε καταθέσει αρκετές προτάσεις και ελπίζουμε να εισακουστούμε. Στην Αιτωλοακαρνανία διαθέτουμε τόσο πληθυσμό, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν διαθέτουμε ούτε έναν ψυχίατρο μέσα στο Νοσοκομείο, ούτε ψυχιατρική κλινική. Διαθέτουμε μόνο το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το οποίο όμως σε ένα άλλο επίπεδο προσπαθεί. Ο νομός μας θα ήταν εντελώς ακάλυπτος στον τομέα της ψυχικής υγείας, αν δεν υπήρχε και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Αν ο σχεδιασμός δεν περάσει από διαβούλευση, δεν θα υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα σε περιοχές όπως στην Αιτωλοακαρνανία που είναι ακάλυπτες. Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, επαναλαμβάνω η μόνο δημόσια δομή που υπάρχει στην Αιτωλοακαρνανία για την ψυχική υγεία, διαθέτει μόνο δύο γιατρούς προς το παρόν, καθώς σε λίγο καιρό θα συνταξιοδοτηθεί ένας ψυχίατρος στο Αγρίνιο που το στελεχώνει, ενώ θα συνταξιοδοτηθεί και ακόμη ένας ψυχίατρος που βρίσκεται στο Μεσολόγγι, συνεπώς η Αιτωλοακαρνανία θα διαθέτει μόνο έναν ψυχίατρο σε δημόσια δομή. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του χάρτη ψυχικής υγείας που επιχειρείται, καλό θα ήταν να δοθεί μέγιστη σημασία στο ανθρώπινο δυναμικό. Να γίνουν δηλαδή προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών ψυχικής υγείας, καθώς αν δεν γίνει αυτό με δραστικό τρόπο θα δυσκολέψουν πάρα πολύ τα πράγματα. Αυτή στιγμή το μόνο θετικό είναι πως το κτίριο που στεγάζεται το Κέντρο Ψυχικής Υγείας στο κέντρο του Αγρινίου ανακαινίζεται πλήρως».

Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά σχετικά με το χάρτη ψυχικής υγείας οι νέες δομές που προκηρύχθηκαν συγκεκριμένα είναι:

1. Τρία Κέντρα Ημέρας και έξι Οικοτροφεία για Παιδιά και Εφήβους στο φάσμα του Αυτισμού

Κέντρα Ημέρας σε Αττική, Αχαΐα, Ηλεία.

Οικοτροφεία σε Αττική (3), Θεσσαλονίκη, Μεσσηνία και Κρήτη.

2. Δέκα Κινητές Μονάδες Μεταφοράς των ασθενών κατά τη διαδικασία της Ακούσιας Νοσηλείας σε Αττική (2), Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη.

3. Τρία Κέντρα Ημέρας Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας μέσω της Τέχνης σε Αττική (2), Θεσσαλονίκη.

4. Οκτώ Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων σε Αττική, Πειραιά, Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο, Λευκάδα-Πρέβεζα, Κορινθία-Αρκαδία-Μεσσηνία, Ηράκλειο-Λασίθι.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Δυτική Ελλάδα: 220 εκατ. το ταμείο του τουρισμού το 2022

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ