ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΧιλιάδες προσφυγές για τον ΕΝΦΙΑ στην Αιτωλοακαρνανία

Χιλιάδες προσφυγές για τον ΕΝΦΙΑ στην Αιτωλοακαρνανία

Χιλιάδες προσφυγές για τον ΕΝΦΙΑ στην Αιτωλοακαρνανία

Γιώργος Λεχουρίτης, Πρόεδρος ΙΝΚΑ: “Να μην πληρώσουν οι πολίτες μέχρι να διορθωθούν τα λάθη”

Ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτης 29 Οκτώβρη η ανάρτηση στο Taxisnet των νέων εκκαθαριστικών Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για όσους φορολογούμενους δικαιούνται μείωση φόρου από 20% έως 50% ή πλήρη απαλλαγή. Παρόλα αυτά τα προβλήματα παραμένουν ειδικά σε εκκαθαριστικά που αναγράφουν λάθος ποσά και τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Για τα ζητήματα που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ αλλά και τα λάθη που έχουν προκύψει, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Γιώργος Λεχουρίτης ήταν καυστικός μιλώντας στην “Σ”.

Καλεί τους πολίτες να μην πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, ειδικά εκεί που έχουν καταγραφεί λάθη και αδικίες. Αναλυτικά δήλωσε στην “Σ” : Έχουμε ενστάσεις για τον ΕΝΦΙΑ και στην Αιτωλοακαρνανία όσον αφορά τα τετραγωνικά, τα κενά διαμερίσματα ή καταστήματα που πρέπει να πληρώσουν 20% χαμηλότερο φόρο. Όποιοι κάνουν τώρα ενστάσεις ελπίζουμε πως θα ρυθμιστούν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις ή ακόμα και τα λάθη που έχουν δημιουργηθεί με αποτέλεσμα να υποχρεώνεται να καταβάλει την δόση και να συμψηφιστεί αργότερα. Το ΥΠΟΙΚ έπρεπε να έχει κάνει πιο προσεγμένη βεβαίωση οφειλών ελέγχοντας τι πρέπει να πληρώσει ο κάθε πολίτης. Λάθη υπάρχουν και προσπαθούν με την Ε9 δήλωση ακινήτων να τα διορθώσουν.”
Μέχρι στιγμής υπάρχει γενική προσφυγή περί αντισυνταγματικότητας του ΕΝΦΙΑ από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών με νομικές συμβουλές και οδηγίες, σε όσους πολίτες δεν έχουν φοροδοτική ικανότητα και θέλουν να αμφισβητήσουν, με αφορμή την πραγματική οικονομική τους κατάσταση, τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Ο Πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ δηλώνει πως “θα κάνει πρόσθετη παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητά του και από την στιγμή που το αναφέρει ο ΔΣΑ έχει μεγάλη σοβαρότητα η ένσταση. Θεωρούμε πως υπάρχουν βάσιμα στοιχεία για να κριθεί αντισυνταγματικός και αν γίνει τι θα κάνουν όσοι πλήρωσαν αλλά και αν θα επιστραφούν τα χρήματα σε όσους πλήρωσαν. Ο εξαναγκασμός της πολιτείας είναι στον πολίτη μέσω των προστίμων και σε περίπτωση που δεν πληρώσει, εκβιάζει με τις δόσεις. Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε να πληρώσουμε τις δόσεις, μπορεί να μαζευτούν και 4 δόσεις μέχρι να λήξει η υπόθεση στο ΣτΕ αλλά δεν είναι μεγάλη η επιβάρυνση του προστίμου, 0.74% μηνιαίως”.
Στην Αιτωλοακαρνανία έχουν γίνει αρκετές χιλιάδες ενστάσεις για τον ΕΝΦΙΑ από συμπολίτες μας που δεν έχουν πληρώσει τις δόσεις, έχουν κάνει ενστάσεις στις κατά τόπους ΔΟΥ και ορισμένοι θα συμπληρώσουν διορθωτικά στοιχεία για τα τετραγωνικά και θα πληρώσουν βάσει της διορθωμένης εκκαθάρισης που αναμένεται. Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν λάθη στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και ο κ. Λεχουρίτης καλεί τους πολίτες “να μην πληρώσουν μέχρι να ξεκαθαριστούν και διορθωθούν τα λάθη σε όσους παρέλαβαν άλλα ποσά από αυτά που έπρεπε. Μην περιμένουμε να γίνουν επιστροφές από την εφορία”
Υπενθυμίζεται πως πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον /την σύζυγο και κάθε παιδί και εφόσον συντρέχει το κριτήριο επιφάνειας της ακίνητης περιουσίας.
Για τις εκπτώσεις στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.

Άλκης Αποστολόπουλος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr