ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΧιλιάδες «αβάπτιστοι» στο δήμο Αγρινίου

Χιλιάδες «αβάπτιστοι» στο δήμο Αγρινίου

Ανακαλύπτουν μετά από δεκαετίες ότι ξέχασαν να δηλώσουν το όνομά τους στο ληξιαρχείο
Αργεί ο ουσιαστικός εκσυγχρονισμός του δημοσίου

Από… τα σύννεφά πέφτουν αρκετοί συμπολίτες όταν απευθυνόμενοι σε υπηρεσίες του δήμου Αγρινίου διαπιστώνουν ότι είναι… «αβάπτιστοι» και μάλιστα τους ζητείται να καταβάλουν και πρόστιμο για το λόγο αυτό! Πολλές φορές, η αμέλεια ορισμένων να δηλώσουν τις βαπτίσεις των παιδιών τους στο ληξιαρχείο χτυπά με καθυστέρηση δεκαετιών, ενώ υπάλληλοι του ληξιαρχείου Αγρινίου κάνουν λόγο για χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις.

Συνήθως, πρόκειται για κατοίκους από τις κοινότητες των χωριών γύρω από το Αγρίνιο που πλέον έχουν ενσωματωθεί στον ενιαίο δήμο και οι οποίοι προσκρούουν στη γραφειοκρατία όταν απευθυνόμενοι σε διάφορες υπηρεσίες και ζητώντας την έκδοση πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων ανακαλύπτουν ότι το μικρό τους όνομα, κάπου έχει ξεχαστεί…
Όπως είπαμε, το πρόβλημα επικεντρώνεται σε κατοίκους των παλιών κοινοτήτων που από τον «Καλλικράτη» του 2010 έχουν ενσωματωθεί στο δήμο και αποτελούν τμήμα του Αγρινίου. Όπως μας ενημέρωσαν υπάλληλοι του δήμου Αγρινίου, τα τελευταία 3 χρόνια έχουν αντιμετωπίσει περιπτώσεις ακόμη και δημοτών που διανύουν την 5η δεκαετία της ζωής τους και ξαφνικά ανακάλυψαν ότι τυπικά θεωρούνται «αβάπτιστοι», αφού δεν έχει μεταφερθεί σχετικό έντυπο προς τον δήμο όπου να αναφέρεται το βαπτιστικό τους όνομα, ως όφειλαν.
Δεν είναι όμως καθόλου απίθανο οι ίδιοι να μην είχαν αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα γραφειοκρατίας στο παρελθόν, αφού είχαν δηλωθεί κανονικά τα βαπτιστικά τους ονόματα στα δημοτολόγια. Καθώς φαίνεται όμως δεν γινόταν με την ίδια σπουδή και η δήλωση βάπτισης στα ληξιαρχεία, με αποτέλεσμα να έχει γίνει ελλιπή μεταφορά στοιχείων στα αρχεία του δήμου Αγρινίου.
Απευθυνόμενοι λοιπόν, ακόμη και μετά από δεκαετίες, στις υπηρεσίες του δήμου Αγρινίου και ζητώντας την έκδοση μιας βεβαίωσης ή ενός πιστοποιητικού, διαπιστώνουν ότι τυπικά θεωρείται πως δεν έχουν βαπτιστεί, αφού ποτέ δεν διαβιβάστηκε το σχετικό χαρτί μιας και ποτέ δεν έγινε η υποχερωτική δήλωση βάπτισης στον τόπο και κατά τον χρόνο βάπτισης. Οι περιπτώσεις αυτές αντιμετωπίζονται ως «εκπρόθεσμες δηλώσεις βάπτισης» και επιβάλλονται μάλιστα και κάποια πρόστιμα, ευτυχώς όχι αυστηρά. Συγκεκριμένα, για καθυστερήσεις πάνω από 90 ημέρες, το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 4,5 ευρώ, ενώ από εκεί και πάνω επιβάλλεται πρόστιμο 13,5 ευρώ.
Ίσως το χρηματικό πρόστιμο να μην είναι τόσο μεγάλο, σίγουρα όμως αποτελεί μια φασαρία στην οποία άθελά του εμπλέκεται ο ενδιαφερόμενος και αν μη τι άλλο είναι αρκετά τραγελαφικό να ανακαλύπτει κανείς ακόμη και στα 30 ή τα 45 του, σύμφωνα με περιπτώσεις που μας αναφέρθηκαν, ότι δεν διαθέτουν όνομα. Σαφώς και υπάρχει ευθύνη σε όσους αμέλησαν τη σχετική δήλωση, μια καθαρά τυπική διαδικασία κατ’ ουσία, ίσως όμως να αποτελεί και άλλο ένα παράδειγμα της ασυνεννοησίας μεταξύ των διάφορων δημόσιων υπηρεσιών.
Ίσως να αποτελεί άλλη μια αφορμή για να ξεκινήσει επιτέλους μια διαδικασία εκσυγχρονισμού των διάφορων υπηρεσιών και καλύτερης ενδουπηρεσιακής συνεννόησης. Το όφελος θα είναι μεγάλο, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους οποίους θα ανακουφίσει από άσκοπο. φόρτο εργασίας. Προκειμένου να επιλυθούν τέτοια ζητήματα όμως, χρειάζεται πολιτική βούληση και θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε αυτές τις περίφημες «διαρθρωτικές» αλλαγές που όλο ακούμε και όλο αργούν να έρθουν. Σε αντίθεση με τις διαφόρων ειδών «περικοπές» που κάνουν συχνά-πυκνά την εμφάνισή τους.

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr