ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΧέρι – χέρι καύσωνας και θάνατοι – Eurostat: Στην Αιτωλοακαρνανία η τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου

Χέρι – χέρι καύσωνας και θάνατοι – Eurostat: Στην Αιτωλοακαρνανία η τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου

Χέρι – χέρι καύσωνας και θάνατοι – Eurostat: Στην Αιτωλοακαρνανία η τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου

Χέρι – χέρι καύσωνας και θάνατοι. Αύξηση 218% σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”. Eurostat: Στην Αιτωλοακαρνανία η τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μεγάλη αύξηση των θανάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) τις ημέρες του καύσωνα, δηλαδή τον Ιούλιο, κατέγραψε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat).

Μάλιστα, ενώ το υπουργείο Υγείας την περίοδο εκείνη ήταν καθησυχαστικό σχετικά με τους θανάτους από θερμοπληξία και ο μόνος θάνατος λόγω υψηλών θερμοκρασιών που έγινε γνωστός ήταν του 46χρονου ντελιβερά από τη Χαλκίδα, η Eurostat έρχεται να δώσει μία διαφορετική διάσταση στο θέμα.

Και αυτό γιατί φαίνεται ότι ο παρατεταμένος καύσωνας συμβαδίζει με την αύξηση των θανάτων… Βέβαια θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η στατιστική καταγράφει το σύνολο των θανάτων και όχι θανάτους που οφείλονται σε θερμοπληξία, ωστόσο το γεγονός ότι ο παρατεταμένος καύσωνας και η απότομη αύξηση των θανάτων πηγαίνουν χέρι – χέρι, δημιουργεί μια εντύπωση… που αξίζει να μελετηθεί αναφορικά με τις επιπτώσεις ενός παρατεταμένου καύσωνα γενικότερα στην υγεία και ιδίως στους ανθρώπους που εντάσσονται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (υπερήλικες, παιδιά, άνθρωποι με αναπνευστικά και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας).

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ευρωπαϊκή αρχή, τα νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας τον Ιούλιο του 2023 αυξήθηκαν στη χώρα μας κατά 120%, ενώ από τις 17 έως τις 23 Ιουλίου η αύξηση έφτασε στο 139%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τριετίας 2016-2019. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Eurostat τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας τη συγκεκριμένη περίοδο καταγράφηκαν στη Μάλτα με αύξηση 158%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με αύξηση και να ακολουθεί η Κύπρος.

Την εβδομάδα 17 έως 23 Ιουλίου, οι περιοχές όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση θανάτων στην Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με τη Eurostat, ήταν η Ιθάκη και η Κεφαλονιά (229%) και η Αιτωλοακαρνανία (218%). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχετικό πίνακα της Eurostat, η αύξηση που καταγράφεται στην Αιτωλοακαρνανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφηκε σε όλη την Ευρώπη την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, υπήρξαν 25 περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, όλες πάνω από το 164% (που ισοδυναμεί με περίπου 2.200 θανάτους). Μεταξύ τους βρίσκονται 10 περιφέρειες της Ελλάδας, 8 της Ιταλίας και 3 της Ελβετίας.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, η Κατάνια στην Ιταλία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας με 282%, ακολουθούμενη από τη Δυτική Αττική με 248% και τη Ζάκυνθο με 246%.

«Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στις χώρες της ΕΕ τη δεύτερη (επιπλέον 3.800 θάνατοι) και την τρίτη (επιπλέον 3.200 θάνατοι) εβδομάδα του Ιουλίου. Ενώ οι θάνατοι αφορούν όλες τις αιτίες, ο Ιούλιος ήταν ο μήνας που έγιναν αισθητές οι υψηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus δείχνει ότι η νότια περιοχή της ηπείρου παρουσίασε θερμοκρασίες έως και 45°C, επηρεάζοντας κυρίως την Ελλάδα, την ανατολική Ισπανία, τη Σαρδηνία, τη Σικελία και τη νότια Ιταλία», σχολιάζουν οι συντάκτες της έρευνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται οι υψηλές θερμοκρασίες να ήταν ο παράγοντας αύξησης των θανάτων.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αγρίνιο: Αμείωτο το ενδιαφέρον για το Δημοτικό Λαχανόκηπο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ