ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΧειμερινός τουρισμός στα τάρταρα – Η αγωνία στα χιονοδρομικά και στα θέρετρα

Χειμερινός τουρισμός στα τάρταρα – Η αγωνία στα χιονοδρομικά και στα θέρετρα

Χειμερινός τουρισμός στα τάρταρα – Η αγωνία στα χιονοδρομικά και στα θέρετρα

Τον περσινό χειμώνα, όταν ακόμα ο κορονοϊός ήταν σχεδόν «άγνωστη λέξη» σε Ελλάδα και Ευρώπη κι όλα αυτά που ζούμε σήμερα φάνταζαν σενάρια επιστημονικής φαντασίας, η χειμερινή τουριστική σεζόν στη χώρα ζούσε μετά από χρόνια μια από τις πιο ανθηρές στιγμές της.

Φέτος, λίγο πριν την έναρξή της και με πολλές από τις πιο κερδοφόρες περιοχές στη χώρα μας (όσον αφορά τον χειμερινό τουρισμό) να βρίσκονται σε επιδημιολογικά δύσκολη κατάσταση, το κλίμα είναι βαρύ.

Η βιομηχανία του χειμερινού τουρισμού δεν αφορά μόνο τα χιονοδρομικά κέντρα αλλά και τον εξοπλισμό που χρειάζεται να ασκήσει κάποιος χιονοδρομία. Έτσι, και τα καταστήματα με τους εξοπλισμούς έχουν την χαμηλότερη κίνηση από κάθε άλλη χρονιά.

 Προετοιμασία χωρίς προοπτική 
Μιλώντας στο newsit.gr o Σπύρος Αποστολόπουλος διευθύνων σύμβουλος του Χιονοδρομικού στην Ζήρεια στην ορεινή Κορίνθια αναφέρει πως βρίσκονται σε στάση αναμονής αλλά χωρίς προοπτική παρότι προετοιμάζονται κανονικά χωρίς να ξέρουν αν θα ανοίξουν αναμένοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

«Εμείς έχουμε το πλεονέκτημα ότι είμαστε μικρό χιονοδρομικό και με συρόμενους αναβατήρες οπότε έχουμε μεγάλες αποστάσεις και από την άποψη του συγχρωτισμού είμαστε σε καλύτερη θέση όσον αφορά την κατάσταση της χιονοδρομίας όσον αφορά τα καφέ και τα σαλέ παραμένουν κλειστά. Όμως, αν απαγορευθεί η μετακίνηση των πολιτών μεταξύ των νομών αναμένεται να μην είναι καλά τα πράγματα», λέει.

Και προσθέτει: «Ο κόσμος περιμένει σαν τρελός για να ανέβει στα βουνά και για εμάς θα είναι μεγάλο πλήγμα αν χάσουμε το δεκαπενθήμερο των εορτών γιατί είναι η μόνη σεζόν που μπορούμε να δουλέψουμε. Και δουλεύουμε από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι το τέλος Γενάρη ο τζίρος μας αυτές τις μέρες αντιπροσωπεύει το 50% όλου του τζίρου της σεζόν. Ούτε μπορεί να διανοηθεί κανείς τι πλήγμα θα είναι για μας να είναι κλειστό το χιονοδρομικό εκείνες τις μέρες».

Ακούστε τι δήλωσε ο Σπύρος Αποστολόπουλος 

Ακούστε τι δήλωσε και ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του χιονοδρομικού Παναγιώτης Παρδαλής

Ο Αλέξης Άγριος διευθυντής του χιονοδρομικού Καλαβρύτων μιλώντας στο newsit.gr αναφέρει πως είναι σε αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης και του ΕΟΤ και πως δεν υπάρχει σαφής πληροφόρηση και αναμένουν την στήριξη από τον κυβερνητικό μηχανισμό ούτως ώστε να λειτουργήσουν με περιορισμούς.

«Η χιονοδρομία είναι γενικά ασφαλές άθλημα γιατί είναι σε εξωτερικό χώρο με μάσκα και γάντια έτσι και αλλιώς αλλά τα σαλέ ίσως επηρεαστούν σαφώς. Η μέχρι στιγμής ενημέρωση είναι πως υπάρχουν προσπάθειες για να ανοίξει η αγορά αλλά σίγουρα με όρους και περιορισμούς. Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν πολύ έντονο και μεγάλο μέχρι την ημέρα που ανακοινώθηκε το lockdown».

Ακούστε τι είπε ο Αλέξης Άγριος

Σε αγωνία και οι ξενοδόχοι με τα χειμερινά θέρετρα
Προς το παρόν, πάντως, οι ξενοδόχοι δεν μπορούν να κάνουν εκτιμήσεις αναφορικά με τη χειμερινή σεζόν. Δειλά-δειλά κάτι πάει να καταγραφεί, αλλά όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας και ειδικότερα στην Αττική.

Ήδη, περιοχές όπως η Κοζάνη είναι σε lockdown. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στον νομό Ιωαννίνων, έναν κατ’ εξοχήν τουριστικό προορισμό τους χειμερινούς μήνες, αφού μονοπωλούν το ενδιαφέρον τα Γιάννενα, το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια. Εν αναμονή βρίσκονται ακόμη και οι ξενοδόχοι σε περιοχές όπως τα Καλάβρυτα, Αρκαδία, Πήλιο, Δράμα καθώς και Καστοριά.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

newsit.gr

Κυρ. Μητσοτάκης: Διπλασιάζεται για το Δεκέμβριο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους σχεδόν 500.000 δικαιούχους

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr