Χειμερινή ανάβαση στον Άννινο Παναιτωλικού (εικόνες)

Ο Άννινος είναι η τελευταία κορυφή στα νοτιανατολικά του Παναιτωλικού Όρους, και αν και αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακά βουνά της περιοχής, παραμένει άγνωστο και ελάχιστα επισκέψιμο…

32506888345_53a57ceba0_h-1

Ο Άννινος είναι η τελευταία κορυφή στα νοτιανατολικά του Παναιτωλικού Όρους, και αν και αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακά βουνά της περιοχής, παραμένει άγνωστο και ελάχιστα επισκέψιμο…

Η κορυφογραμμή του, με μέγιστο υψόμετρο 1.702 μέτρα, είναι το νοτιότερο σημείο της ευρυτανικής γης, καθώς ταυτίζεται με τα νοτιότερα σύνορα των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

Από την πλευρά της Ευρυτανίας, κοντινότερα χωριά στον Άννινο είναι το Ρυάκι (Καρυά) και αρκετοί ερειπωμένοι μικροοικισμοί της Μεσοκώμης, ενώ από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας, ο Άγιος Θεόδωρος (Μαχαλάς), η Κόνισκα και ο Διπλάτανος. Το συγκρότημα του ανατολικού Παναιτωλικού περιλαμβάνει, χωρίς υπερβολές, τα ομορφότερα και πιο άγρια ορεινά τοπία που κανείς να συναντήσει στην Αιτωλία και τη νότια Ευρυτανία κι αυτό είναι σίγουρα η αιτία των πολυάριθμων επισκέψεών μας εκεί…

Αυτή τη φορά, πραγματοποιήσαμε μια κατ’ εξοχήν χειμερινή εξόρμηση σε πλήρως χιονισμένο πεδίο με μεγάλες ποσότητες χιονιού, αφού οι πυκνές χιονοπτώσεις του Ιανουαρίου δεν είχαν τελειωμό. Φυσικά, ένα τέτοιο εγχείρημα θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό (χιονορακέτες, γκέτες κτλ). Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εικόνες που αντικρίσαμε μας αφήνουν άφωνους!

“Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται” λένε και λίγο πριν φτάσουμε στην Κόνισκα, αντικρίσαμε αυτό το υπέροχο τοπίο: το χωριό με φόντο τις χιονισμένες κορυφές Κουκουρέχι (1.746μ.) και Στέγκος (1.625μ.), που μόλις άρχισε να τις χτυπά ο ήλιος!

Έχοντας διανύσει ήδη 1,5χλμ. μέσα στο χωριό, βγήκαμε στον δρόμο για τα αποκλεισμένα και έρημα (τον χειμώνα) χωριά Ρυάκι και Μεσοκώμη.

Άννινος η… πυραμίδα της κορυφής
Μια ματιά προς τα όρη της Ναυπακτίας
Δρόμοι απάτητοι
Το Κουκουρέχι, σε μια… σπάνια πόζα
Βαδίζοντας στον κατεστραμμένο δρόμο, με το χιόνι να ξεπερνά το ένα με ενάμιση μέτρο! Οι χιονορακέτες βέβαια έκαναν πολύ καλή δουλειά…
Το τελευταίο και πιο δύσκολο μέρος της πορείας: ανάβαση στην απότομη πυραμίδα της κορυφής, με αρκετή κόντρα
Μια ματιά προς τον νότο…
Στην κορυφή του Άννινου (1.702μ.), 4,5 ώρες μετά την εκκίνηση

Δυτικά βλέπουμε το ογκώδες συγκρότημα του Κατελάνου και των κορυφών Ντόμη, Κόκα, Ζυγός, Ξάνθη και Κρημνίτσα

Ο Κατελάνος (1.924μ.)
Βορειοδυτικά του Άννινου ορθώνεται η επιβλητική Τριανταφυλλιά (1.817μ.)

Τριανταφυλλιά: Η τεράστια και γυμνή από βλάστηση έκταση αυτής της κορυφής σε συνδυασμό με την μεγάλη ποσότητα χιονιού, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό θέαμα!

Το Αργυρό Πηγάδι (Γκερτοβός) Θέρμου, στους πρόποδες της Τριανταφυλλιάς

Το Νεραϊδοβούνι (1.781μ.) και ο Κούτπας (1.795μ.)
Πάνω η Αμβρακία και κάτω τα Αμπέλια, ακόμα δύο χωριά του δήμου Θέρμου
Ο Άγιος Θεόδωρος (Μαχαλάς) Θέρμου
Τεχνητή λίμνη Ευήνου
Ο Αρδίνης (1.699μ.) με τον δρόμο που κατηφορίζει από Χάνι Λιόλιου προς Άγιο Δημήτριο
Η Περίστα Ναυπακτίας στις πλαγιές του Ξεροβουνίου
Σε πρώτο πλάνο ο Ψωριάρης (1.398μ.) και το Αλωνάκι (1.419μ.) και πίσω το Παναχαϊκό με τον Ερύμανθο, βουνά της βόρειας Πελοποννήσου. Μέσα στα σύννεφα το Ριγάνι (1.469μ.)
Κόνισκα Θέρμου
Από μπροστά προς τα πίσω: Ανεμίτσα (1.136μ.) με τον δρόμο από Διασελλάκι προς Πέρκο, Ανάληψη (1.021μ.), Κλόκοβα (1.038μ.) και Σκόλις (1.000μ.) όλα στην ίδια ευθεία! Ενδιάμεσα παρεμβάλλεται ο Πατραϊκός κόλπος

Πηγή/εικόνες: katelanos.blogspot.gr

Αμβρακικός Κόλπος: O δρόμος που επιπλέει πάνω στο νερό (εικόνες & video)