ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΗ «χαρτογράφηση» των πλειστηριασμών στην Αιτωλοακαρνανία – Ένας στους τέσσερις ολοκληρώνεται (Πίνακες)

Η «χαρτογράφηση» των πλειστηριασμών στην Αιτωλοακαρνανία – Ένας στους τέσσερις ολοκληρώνεται (Πίνακες)

Η «χαρτογράφηση» των πλειστηριασμών στην Αιτωλοακαρνανία – Ένας στους τέσσερις ολοκληρώνεται (Πίνακες)

Η «χαρτογράφηση» των πλειστηριασμών στην Αιτωλοακαρνανία – Ένας στους τέσσερις ολοκληρώνεται όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως 1.651 πλειστηριασμοί στην Αιτωλοακαρνανία από το 2018 μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Σε 1 δισ. ευρώ ανήλθε η αξία των ακινήτων που άλλαξαν χέρια μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction την περασμένη χρονιά, επιβεβαιώνοντας την «ανάκαμψη» των πλειστηριασμών μετά τα χρόνια της πανδημίας, κατά τα οποία οι πλειστηριασμοί είχαν ματαιωθεί για αρκετούς μήνες.

Ο αριθμός των ακινήτων που βρήκαν αγοραστή μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανήλθε σε 9.001 και αποτελεί τον μεγαλύτερο αριθμό από τότε που ενεργοποιήθηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει το iMEdD Lab, ο μεγαλύτερος αριθμός των ακινήτων που βγήκαν σε πλειστηριασμό συνολικά από την έναρξη λειτουργίας του e-auction, εντοπίζεται στους μεγάλους δήμους της χώρας, δηλαδή Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πειραιάς και σε μεγάλους δήμους  της Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατοικία το 1 στα 3 περιουσιακά στοιχεία που εκπλειστηριάζονται στην Αιτωλοακαρνανία

Στην Αιτωλοακαρνανία οι πλειστηριασμοί είναι αναλογικά λιγότεροι σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, ωστόσο οι αριθμοί δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά για ευκαταφρόνητο μέγεθος μιλάμε.

Συγκεκριμένα από το 2018 μέχρι σήμερα 1.651 περιουσιακά στοιχεία έχουν βγει σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Από αυτούς οι 519 αφορούν κατοικίες και οι 247 αγροτεμάχια, τα οποία είναι το δεύτερο συνηθέστερο περιουσιακό στοιχείο που εκπλειστηριάζεται, ενώ σε πολύ μικρότερους αριθμούς συναντά κανείς αποθήκες, γραφεία, καταστήματα, θέσεις στάθμευσης, οικόπεδα και άλλους επαγγελματικούς χώρους. Από το σύνολο των πλειστηριασμών (1.651) έχουν ολοκληρωθεί 398 με 110 από αυτούς να αφορούν κατοικίες.

300 πλειστηριασμοί κατοικιών στο Αγρίνιο

Στα στοιχεία του iMEdD Lab έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι γίνεται και γεωγραφική κατανομή των πλειστηριασμών κατοικιών σε επίπεδο Δήμων. Εκεί, όπως είναι αναμενόμενο, ο Δήμος Αγρινίου έχει τα «πρωτεία» με 294 πλειστηριασμούς κατοικιών από το 2018 μέχρι σήμερα, με μόλις 60 όμως να έχουν ολοκληρωθεί. Ακολουθούν ο Δήμος Μεσολογγίου με 110 πλειστηριασμούς κατοικιών και ο Δήμος Ναυπακτίας με 47.

Ρεκόρ πλειστηριασμών το 2022, αλλά ολοκληρώθηκαν οι λιγότεροι από ποτέ…!

Με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση που εσχάτως προέκυψε από την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου να «ξεπαγώσει» τους πλειστηριασμούς με διάδικους τους servicers έχει ενδιαφέρον να δει παρατηρήσει κανείς τους αριθμούς των πλειστηριασμών ανά έτος. Το 2018 και το 2019 οι πλειστηριασμοί, αν και «λίγοι» παρουσιάζουν έντονα αυξητική τάση. Για παράδειγμα στην Αιτωλοακαρνανία σχεδόν διπλασιάστηκαν από 122 το 2018 σε 232 το 2019.

Μάλιστα το 2019 στην Αιτωλοακαρνανία καταγράφεται το ρεκόρ, με 147, στους πλειστηριασμούς κάθε είδους περιουσίας, που ολοκληρώνονται. Τα χρόνια της πανδημίας και ιδίως το 2020 μπαίνει ένα μικρό «φρένο», αλλά το 2022 καταγράφεται εκτίναξη 762 περιουσιακά στοιχεία κάθε είδους να βγαίνουν στο σφυρί, ωστόσο μόλις 40 πλειστηριασμοί ολοκληρώνονται.

Η εκτίναξη των πλειστηριασμών φυσικά δεν συνδέεται με την προ ημερών απόφαση του Αρείου Πάγου, καθώς οι πλειστηριασμοί αυτοί έγιναν με το νομικό καθεστώς που προϋπήρχε και κυρίως το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2015.

Για το 2023 έχουν αναρτηθεί από την αρχή της χρονιάς 19.153 πλειστηριασμοί ακινήτων, αλλά ο αριθμός αυτών τελικώς που θα πραγματοποιηθούν εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα εμπλουτίζεται καθημερινά με νέους. Στην Αιτωλοακαρνανία έχουν ήδη αναρτηθεί περίπου 170 πλειστηριασμοί.

Άγονοι πλειστηριασμοί λόγω μικρού επενδυτικού ενδιαφέροντος

Με βάση τα στοιχεία από τις εταιρείες διαχείρισης που είναι οι κύριοι επισπεύδοντες στους πλειστηριασμούς που διεξάγονται μέσω του e-auction, ο μεγαλύτερος αριθμός των ακινήτων που πλειστηριάζεται καταλήγει πλέον σε ιδιώτες και όχι στους ίδιους τους επισπεύδοντες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν και συγκεκριμένα τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η αύξηση της ζήτησης από ιδιώτες είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης των προσπαθειών που κάνουν οι εταιρείες διαχείρισης διευρύνοντας τις συνεργασίες τους με μεσίτες σε όλη τη χώρα για την προώθηση ακινήτων, οι οποίοι, ελλείψει νεόδμητων ακινήτων, βλέπουν πλέον με ενδιαφέρον την αγορά των πλειστηριασμών.

Αυτό είναι ίσως και ένας από τους λόγους, που εξηγεί τον πολύ μικρό αριθμό πλειστηριασμών που ολοκληρώθηκαν το 2022 στην Αιτωλοακαρνανία, μόλις 40 από ένα σύνολο 762 πλειστηριασμών, καθώς η περιοχή και δη αυτή του Αγρινίου, που εκπλειστηριάζονται τα περισσότερα ακίνητα, παρουσιάζει χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η «χαρτογράφηση» των πλειστηριασμών στην Αιτωλοακαρνανία - Ένας στους τέσσερις ολοκληρώνεται (Πίνακες)

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Δήμος Αγρινίου: Υπάρχει σχέδιο διαχείρισης συνεπειών από σεισμό – Σημεία συγκέντρωσης σε περίπτωση μεγάλου συμβάντος

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ