Χάος αρμοδιοτήτων στα αντιπλημμυρικά - Το Υπουργείο κάνει υποδείξεις, δήμοι και Περιφέρειες ψάχνονται…

Χάος αρμοδιοτήτων στα αντιπλημμυρικά - Το Υπουργείο κάνει υποδείξεις, δήμοι και Περιφέρειες ψάχνονται…
Το Υπουργείο κάνει υποδείξεις, δήμοι και Περιφέρειες ψάχνονται… Χάος αρμοδιοτήτων στα αντιπλημμυρικά όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία την ώρα που το Υπουργείο Υποδομών κάνει υποδείξεις και επιχειρεί να αποσείσει ευθύνες ως προς την αρμοδιότητα των αντιπλημμυρικών έργων-συντηρήσεων, με αφορμή και όσα συνέβησαν στη Ρόδο- και έπειτα από τις δηλώσεις του περιφερειάρχη- η συζήτηση μεγαλώνει τελικά τίνος είναι οι αρμοδιότητες.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Σε ανακοίνωσή του υπουργείου, «υπενθυμίζεται» στις Περιφέρειες το νομικό πλαίσιο γύρω από την επίβλεψη και τον καθαρισμό ρεμάτων.

Όπως αναφέρει, σύμφωνα με τον ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α’ 87), όπως έχει τροποποιηθεί με τον ν.4555/2018 «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» (ΦΕΚ Α’ 133) και ισχύει, οι αρμοδιότητες που αφορούν τον σχεδιασμό, μελέτη, κατασκευή και συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων, καθώς οι αρμοδιότητες που αφορούν τον καθαρισμό και την αστυνόμευση ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα, ασκούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Περιφερειών.

Διευκρινίζεται, δε, ότι την αρμοδιότητα αστυνόμευσης και καθαρισμού κλειστών ρεμάτων έχει η Περιφέρεια, δεδομένου ότι σύμφωνα με το Ν. 3852/2010 δεν υφίσταται διαχωρισμός μεταξύ ανοικτών και κλειστών (διευθετημένων) ρεμάτων.

«Στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εμπίπτουν η μελέτη και η κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (όχι η συντήρηση των υφιστάμενων έργων για την εξασφάλιση της λειτουργία τους, όχι ο καθαρισμός υδατορεμάτων, όχι έργα ορεινής υδρονομίας), εφόσον αυτά χαρακτηριστούν ως ειδικά και σημαντικά έργα Εθνικού Επιπέδου, μετά από αίτημα των αρμόδιων φορέων.

Τα ανωτέρω αναφερόμενα επιβεβαιώνονται και διευκρινίζονται στο υπ. αριθ. Α5519/22-11-2024 έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με θέμα «Αρμοδιότητες φορέων σε έργα και μέτρα πρόληψης για την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων – Προπαρασκευαστικές δράσεις Δήμων και Περιφερειών», λέει το υπουργείο.

Όπως προαναφέρθηκε, ο «χαμός» που προέκυψε είναι γιατί λέγοντας πως «στο νησί της Ρόδου, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν εκτελεί κανένα οδικό έργο, ούτε έργο με αντιπλημμυρικό χαρακτήρα αυτή την περίοδο και ούτε υπάρχει κάποιο έργο που να έχει χαρακτηρισθεί ως έργο εθνικού επιπέδου», το υπουργείο θεώρησε εαυτόν καλυμμένο.

Είναι χαρακτηριστική η αμηχανία του περιφερειάρχη Δωδεκανήσου: «Δεν ισχύει αυτό που είπε ο Υπουργός και μου κάνει πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση, αποκλείεται να μην ξέρει τη νομοθεσία. Σε ό, τι έχει να κάνει με τα αυθαίρετα, δεν υπάρχει καμία απολύτως καμία σχέση της Περιφέρειας. Υπεύθυνες είναι οι πολεοδομίες που είναι δημοτικές και εκδίδουν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης και επίσης οι αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας, οι οποίες είναι αρμόδιες για την υλοποίηση αυτών των πρωτοκόλλων όταν αυτά οριστικοποιηθούν. Για τα έργα είναι υπεύθυνη όλη η δημόσια διοίκηση και το Υπουργείο στο οποίο προΐστανται ο κ. Σταϊκούρας, εκτελεί έργα», είπε.

Η «Συνείδηση» ρώτησε δύο αιρετούς των ΟΤΑ της περιοχής σχετικά με το τι προβλέπεται σε έκτακτες περιπτώσεις αλλά και όταν δεν υπάρχουν πλημμύρες σε Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Αγρίνιο, με τις απαντήσεις να δείχνουν την… πολυπλοκότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.


Χάος αρμοδιοτήτων στα αντιπλημμυρικά - Το Υπουργείο κάνει υποδείξεις, δήμοι και Περιφέρειες ψάχνονται…
O Μίμης Σκορδόπουλος

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγρινίου Μίμης Σκορδόπουλος είναι σαφής, λέγοντας: «Αντιπλημμυρικά έργα που έχουν να κάνουν με τη ΔΕΥΑΑ ή με δίκτυα μέσα στην πόλη, όπως κάποιο ανάχωμα σε όμβρια ή κάποιο έργο παράλληλο με αποχέτευση, μπορούν να γίνουν από το δήμο, όχι όμως ρέματα, κοίτες, χειμάρρων, ή παράκτιες, παραλίμνιες ή παραποτάμιες περιοχές. Αυτό είναι σαφές. Στις έκτακτες περιπτώσεις ο δήμος προστρέχει με όλα τα μέσα του και μπορεί να χρειαστεί να κάνει κάποια παρέμβαση πάντα σε συνδυασμό με Περιφέρεια και κεντρικό κράτος».

Χάος αρμοδιοτήτων στα αντιπλημμυρικά - Το Υπουργείο κάνει υποδείξεις, δήμοι και Περιφέρειες ψάχνονται…
Ο Λίνος Μπλέτσας

Αντίστοιχα, από την πλευρά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Λίνος Μπλέτσας, εξηγεί ότι το κεντρικό κράτος είναι εκείνο που σαμποτάρει τον εαυτό του, λόγω αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων. «Για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει αρκεί να πούμε ότι τα έργα εκτός σχεδίου πόλης ανήκουν στην Περιφέρεια, όχι όλα όμως! Αν πρόκειται για δάσος, περνάνε μέσω Δασαρχείου στο κράτος. Το ίδιο συμβαίνει σε μια παράκτια περιοχή όπου εμπλέκεται το Λιμενικό.

Οι χείμαρροι είναι στην αρμοδιότητα των Περιφερειών, σε ποτάμια και λίμνες κάνει έργα αποκλειστικά το υπουργείο, ενώ αν πρόκειται για αυθαίρετα η κατάσταση επίσης περιπλέκεται. Η πολεοδομία του εκάστοτε δήμου βγάζει πρωτόκολλο κατεδάφισης και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση φροντίζει αυτό να εκτελεστεί! Γιατί δεν είναι στην αρμοδιότητα της αιρετής Περιφέρειας είναι και αυτό άξιο σχολιασμού. Εν ολίγοις, έχει φροντίσει η ελληνική Δημόσια Διοίκηση να δυσκολέψει και τα απαραίτητα διαχρονικά έργα, αλλά και την απόδοση ευθυνών», τονίζει.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας;