ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΠολιτισμοςΧανιά: Την πολιτιστική κληρονομιά του Μίκη Θεοδωράκη θα αξιοποιήσει στο έπακρο ο Δήμος

Χανιά: Την πολιτιστική κληρονομιά του Μίκη Θεοδωράκη θα αξιοποιήσει στο έπακρο ο Δήμος

Χανιά: Την πολιτιστική κληρονομιά του Μίκη Θεοδωράκη θα αξιοποιήσει στο έπακρο ο Δήμος

Ο Μίκης Θεοδωράκης αναπαύεται στην αγκαλιά της Κρήτης αλλά τα χέρια του θα απλώνονται για πάντα σε όλη την Ελλάδα. Ο κορυφαίος δημιουργός που γέννησε η χώρα μας τον 20ό αιώνα, άφησε τεράστια πολιτιστική κληρονομιά. Στην αξιοποίηση αυτής της κληρονομιάς που «άφησε» πίσω του ο Μίκης Θεοδωράκης στοχεύει ο Δήμος Χανίων τιμώντας τον διάσημο μουσικοσυνθέτη αλλά και την απόφαση του να «αναπαυθεί» για πάντα στην κρητική γη και στο χωριό της οικογένειας, τον Γαλατά Χανίων.

Λίγο μετά το «ύστατο χαίρε» στον αιώνιο Μίκη, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης «ξεδιπλώνει» τις πρώτες σκέψεις της δημοτικής Αρχής για τον τρόπο με τον οποίο η επιλογή του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί στα Χανιά θα αποτελέσει το εφαλτήριο για δράσεις πολιτισμού και ανάδειξης του έργου του με στόχο να γίνει γνωστό και στην νέα γενιά.

Γαλατάς Χανίων: «Τόπος έμπνευσης και μνήμης»

Παράλληλα όπως τονίζει ο δήμαρχος Χανίων το πατρικό σπίτι του Μίκη στο χωριό Γαλατάς και σημαντικά κτήρια της πόλης όπως το θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο παλιό λιμάνι, θα αποτελέσουν σημαντικές εστίες πολιτισμού, τέχνης και γνώσης.

Με δήλωση του ο δήμαρχος Χανίων αναφέρει: «Ο Δήμος Χανίων είχε την μεγάλη τιμή και ευθύνη να υποδεχθεί τον Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά, τον τόπο καταγωγής του, όπου και επέλεξε να είναι η τελευταία του κατοικία. Εκπληρώθηκε η επιθυμία του που με πολλούς εξέφρασε στο παρελθόν.

Ήθελε να βρίσκεται εδώ, κοντά στους γονείς και τον αδελφό του στην γενέτειρα γη του τον Γαλατά, η οποία αποτελεί πλέον για τον δήμο Χανίων έναν τόπο έμπνευσης και έναν τόπο μνήμης, απέναντι σε έναν άνθρωπο που κατάφερε με το έργο και την προσωπικότητα του να δημιουργήσει και να συμβάλλει καθοριστικά στην διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Μίκης Θεοδωράκης: «Παγκόσμιο το αποτύπωμά του»

Για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς που μας άφησε, θα προκύψουν πολλές ιδέες και πολλές προτάσεις καθώς καθήκον μας είναι να αναδείξουμε το όνομα του Μίκη ακόμα περισσότερο και να καταστήσουμε γνωστά στις επόμενες γενιές, την συνολική του πορεία και το μεγάλο, παγκόσμιο αποτύπωμά του, σημειώνει ο δήμαρχος Χανίων.

Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύουμε την πατρική οικία του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά, ως ένα κέντρο έρευνας και πολιτισμού.


Στο σπίτι που έζησε αυτός με την οικογένεια του θα μπορούν μελλοντικά οι πολίτες να αναφέρονται και αναζητούν υλικό και πληροφορίες για το πολυσήμαντο έργο του.

Στον χώρο του σπιτιού που θα λειτουργεί ως Μουσείο σχεδιάζεται, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθούν χώρος προβολών, μουσειακός – εκθεσιακός χώρος, αίθουσα σεμιναρίων, ξενώνας, χώρος ηλεκτρονικών υπολογιστών .

Η οικία αυτή θα αποτελέσει σημείο πολιτισμού και αναφοράς όχι μόνο για τον δήμο Χανίων και την Κρήτη αλλά και για όλο τον κόσμο.

Ταυτόχρονα σημαντικά κτήρια πολιτισμού της πόλης των Χανίων, όπως το παλιό Τελωνείο στο παλιό λιμάνι που έχει μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού φέροντας το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη, θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς χώρους – πυλώνες, πολιτισμού και εξωστρέφειας του δήμου Χανίων.

Μελλοντικά το δημοτικό συμβούλιο της πόλης θα πάρει αποφάσεις και θα αποδώσει τις δέουσες τιμές στον μεγάλο αυτό Έλληνα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ (αναδημοσίευση από newsit.gr)

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ