ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΧαμός για ένα test – Μέχρι και 250 rapid test από τον ΕΟΔΥ στο Αγρίνιο

Χαμός για ένα test – Μέχρι και 250 rapid test από τον ΕΟΔΥ στο Αγρίνιο

Χαμός για ένα test – Μέχρι και 250 rapid test από τον ΕΟΔΥ στο Αγρίνιο

Μικρή μείωση στο πλαφόν του μοριακού test

Χαμός για ένα test

«Εκτοξεύτηκε» το ενδιαφέρον για τα δωρεάν τεστ του ΕΟΔΥ 

Με τα κρούσματα να μετρούνται πλέον σε δεκάδες χιλιάδες σε όλη χώρα και με την ανάγκη του testing να είναι μεγάλη, μετά τις διαμαρτυρίες για την τιμή ιδίως των μοριακών test και με τους πολίτες σε όλη τη χώρα να σχηματίζουν ουρές αναζητώντας ένα δωρεάν rapid test από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ,  η κυβέρνηση προχώρησε σε αναθεώρηση προς κάτω της τιμής πλαφόν των μοριακών ελέγχων.

Έτσι λοιπόν στα 47 ευρώ ορίστηκε το πλαφόν, δηλαδή η ανώτατη τιμή στην τιμή του μοριακού (PCR τεστ).

Η τιμή αυτή αναλύεται σε 35 ευρώ για την ανάλυση του δείγματος και σε 12 ευρώ για την δειγματοληψία από τις ιδιωτικές δομές υγείας.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια μικρή μείωση στην υπάρχουσα κατώτατη τιμή στην αγορά καθώς μέχρι σήμερα η τιμή για ένα PCR τεστ ξεκινούσε στην πραγματικότητα από τα 60 ευρώ.

Στο Αγρίνιο πάντως αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και την έξαρση που παρατηρήθηκε η ζήτηση για τεστ είναι μεγάλη στα φαρμακεία, στα σημεία που πραγματοποιούν δειγματοληψίες τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, αλλά και σε άλλες δημόσιες δομές υγείας, με το σύστημα συχνά να… «φρακάρει» και να δημιουργείται συνωστισμός.

Διόλου τυχαία χθες από το Νοσοκομείο Αγρίνιο εκδόθηκε διευκρινιστική ανακοίνωση προς τους πολίτες αναφορικά με τη διενέργεια των pcr test, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Αντιδράσεις και αίτημα για συνταγογράφηση των τεστ

Πάντως σφοδρές ήταν από χτες οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει συνταγογράφηση και δωρεάν διάθεση των τεστ στους πολίτες, ενώ το ΚΚΕ ζήτησε δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους με επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Για πλαφόν στις τιμές των rapid στα 7 ευρώ και των μοριακών τεστ στα 40 ευρώ μίλησε το ΚΙΝΑΛ.

Μάλιστα σε νεότερη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καυτηρίασε τις πρωινές δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη που περιέγραφε το πλαφόν κοντά στην τιμή των 47 ευρώ που ανακοινώθηκε.

Αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών χτες ζήτησε τη συνταγογράφηση των μοριακών τεστ αφήνοντας αιχμές κατά του Άδωνι Γεωργιάδη.

Στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου και «υπερασπίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα όλων των πολιτών της χώρας, χωρίς εξαίρεση, στην ελεύθερη πρόσβασή τους σε κατάλληλες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας» ο ΙΣΑ εισηγείται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να δώσει άμεσα τη δυνατότητα για συνταγογράφηση και χορήγηση σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους, όπως ισχύει για κάθε κλινικο-εργαστηριακή εξέταση που αποζημιώνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς σήμερα -από ειδικό κωδικό όμως και χωρίς claw back.

Μέχρι και 250 rapid test από τον ΕΟΔΥ στο Αγρίνιο

Τι αναφέρει ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ για την περιοχή του Αγρινίου Κώστας Ποσονίδης  

O επικεφαλής του ΕΟΔΥ για την περιοχή του Αγρινίου Κώστας Ποσονίδης

Το ενδιαφέρον των Αγρινιωτών για την διεξαγωγή rapid τεστ «εκτοξεύτηκε» κατά το μεσοδιάστημα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ για την περιοχή του Αγρινίου Κώστας Ποσονίδης.

Η εορταστική περίοδος και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή οδήγησε πολλούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, να σπεύδουν κυρίως στην παλιά δημοτική αγορά στην πλατεία Δημάδη, για να υποβληθούν σε δωρεάν rapid τεστ για να γνωρίζουν αν νοσούν ή όχι, αλλά και να μπορέσουν οι ανεμβολίαστοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Κατά το διάστημα που το ενδιαφέρον για τεστ αυξήθηκε τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που είναι καθημερινά στην παλιά δημοτική αγορά έκαναν ακόμη και 250 τεστ την ημέρα!

Ο αριθμός αυτός θεωρείται πως θα ξεπεραστεί κατά πολύ όπως τονίζει στη «Σ» ο κ. Ποσονίδης, καθώς το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τόσο για να ελέγχουν για covid-19 οι πολίτες, συχνά για να επιβεβαιώσουν θετικό self-test, όσο και για να συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους οι ανεμβολίαστοι.

Συγκεκριμένα ο κ. Ποσονίδης αναφέρει: «ο αριθμός των τεστ δεν είναι συγκεκριμένος, αλλά το πρόγραμμα είναι συγκεκριμένο και διαμορφώνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις. Μπορεί να γίνουν και μέχρι 250 τεστ την ημέρα στην παλιά δημοτική αγορά.

Η έξαρση του ενδιαφέροντος για τεστ ξεκίνησε πριν τις γιορτές και κατά την διάρκειά τους, στην αρχή του μήνα δηλαδή δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον. Βέβαια τις επόμενες ημέρες το ενδιαφέρον του κόσμου θα αυξηθεί, τα τεστ θα συνεχιστούν στο ίδιο έντονο βαθμό και ίσως ακόμη πιο έντονο.

Ο κόσμος πρέπει να έχει υπομονή όταν έρχεται για τεστ στην παλιά αγορά, να κρατά αποστάσεις και να μην διαμαρτύρεται, γιατί όντος η δουλειά είναι δύσκολη και απαιτεί χρόνο για τον κάθε συνάνθρωπο που έρχεται στην παλιά αγορά, συνεπώς χρειάζεται να έχουμε όλοι υπομονή».

Αναφορικά με την ανίχνευση της μετάλλαξης «Όμικρον» στην περιοχή ο Κ. Ποσονίδης σημειώνει : «Βασιζόμαστε στα στοιχεία του ΕΟΔΥ που δίνει στις ανακοινώσεις του για ποια και πόσα περιστατικά είναι όμικρον και δέλτα, που προκύπτουν από την στατιστική ανάλυση των pcr, τα οποία όμως δεν αναλύονται όλα, ένα προς ένα δηλαδή, αλλά δειγματοληπτικά από κάθε περιοχή και από κει προκύπτουν τα συμπεράσματα, αλλά δεν χρειάζεται να γίνει ανάλυση διότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων δείχνει πως έχει επικρατήσει παντού στην Ελλάδα η μετάλλαξη όμικρον. Αυτό ισχύει πανελλαδικά και στο νομό, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 ξεκινούν τα έργα της λιμνοθάλασσας – Προσωρινός ανάδοχος

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ