ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΧαλκίδα: Γιατί «βάφτηκε» ροζ ο ουρανός – Εντυπωσιακές εικόνες

Χαλκίδα: Γιατί «βάφτηκε» ροζ ο ουρανός – Εντυπωσιακές εικόνες

Χαλκίδα: Γιατί «βάφτηκε» ροζ ο ουρανός – Εντυπωσιακές εικόνες

Εντυπωσιακές εικόνες νωρίς το πρωί στην Χαλκίδα, όπου ο ουρανός «βάφτηκε» ροζ, θυμίζοντας πίνακα ζωγραφικής με τα υπέροχα χρώματά του. Μπορεί τα ηλιοβασιλέματα σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας να κλέβουν τις εντυπώσεις, αλλά η ανατολή είναι πολλές φορές ασύγκριτη όπως και σήμερα Τετάρτη 25 Οκτωβρίου.

Τα χρώματα του ουρανού αντανακλούσαν στα «τρελά» νερά της Χαλκίδας, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που δημοσίευσε η ιστοσελίδα, evima.gr. Όσοι είχαν ξυπνήσει νωρίς μαγεύτηκαν από το θέαμα που αντίκρισαν.

Μια παλέτα χρωμάτων γέμισε τον ουρανό της Εύβοιας σήμερα το χάραμα βάφοντας όλο τον Ευβοϊκό κόλπο στις αποχρώσεις του ροζ.

Μπορεί τα ηλιοβασιλέματα σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας να κλέβουν τις εντυπώσεις αλλά η ανατολή είναι πολλές φορές ασύγκριτη όπως και σήμερα Τετάρτη 25 Οκτωβρίου με τα χρώματα του ουρανού να αντανακλούν στα τρελά νερά της Χαλκίδας και να μην χορταίνεις να τα κοιτάς!

Δείτε εικόνες από την Χαλκίδα

Γιατί βάφτηκε ροζ ο ουρανός της Χαλκίδας

Πρόκειται κατά τους ειδικούς για μία γεωμαγνητική καταιγίδα που ξεπήδησε κάπως… νευρικά από μία μεγάλη ηλιακή κηλίδα, φαίνεται πως ήταν η αιτία που ο ουρανός της Εύβοιας απέκτησε ένα πρωτόγνωρο ροζ χρώμα.

Αυτή η μαγνητική καταιγίδα, όπως έχει αναφέρει ο κοσμολόγος και πρώην διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος, σχετίζεται με την εμφάνιση του Σέλαος σε αρκετά νοτιότερες περιοχές απ’ ότι συνήθως.

Βέβαια, όπως είχε τονίσει στα ΝΕΑ ο κ. Δ. Σιμόπουλος, η αστροφυσική δεν ασχολείται με τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην τροπόσφαιρα, την περιοχή δηλαδή που δημιουργούνται τα σύννεφα και τα διάφορα άλλα καιρικά φαινόμενα μέχρι ύψους 11 χλμ. από τη γήινη επιφάνεια. Σ’ αυτή την περιοχή αρμόδια είναι η μετεωρολογία. Μία εκτίμηση πάντως είναι ότι ίσως τα όμορφα ηλιοβασιλέματα να οφείλονται στην συγκεκριμένη έξαρση της γεωμαγνητικής δραστηριότητας.

Η αλήθεια είναι το Σέλας, κάποιες φορές στο παρελθόν, έχει κάνει την εμφάνιση του σε νοτιότερα μήκη και πλάτη και έχει φανεί στον ελληνικό ουρανό. Ωστόσο το χρώμα που προσέδωσε στα σύννεφα που κάλυπταν τον ουρανό ήταν σπάνιο φαινόμενο.

Η ηλιακή κηλίδα από την οποία ξεπήδησε η γεωμαγνητική καταιγίδα, εκτείνονταν σε μήκος 175.000 χλμ., λέει ο κ. Δ. Σιμόπουλος. Ως γνωστόν οι ηλιακές κηλίδες είναι αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου και αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους επιστήμονες αφού η παρουσία τους επιδρά στα διάφορα γήινα καιρικά φαινόμενα και στις κλιματικές αλλαγές του πλανήτη μας.

Ο κ. Ξενοφών Μουσσάς, ομότιμος καθηγητής Φυσικής ∆ιαστήµατος στο Πανεπιστήµιο Αθηνών, λέει ότι «οι κηλίδες είναι σκοτεινές περιοχές στον Ήλιο όπου δηµιουργούνται έντονα µαγνητικά πεδία. Εκεί συσσωρεύονται τεράστια ποσά ενέργειας που, όταν το µαγνητικό πεδίο του Ήλιου δεν µπορεί να τα συγκρατήσει, τότε δηµιουργούνται εκρήξεις».

Από τέτοιες εκρήξεις – εκλάμψεις, προσθέτει ο κ. Ξ. Μουσσάς,  εκτοξεύεται  στεµµατικό υλικό, όπως λέγεται, προς την ευρύτερη διαστηµική γειτονιά µας και φυσικά προς τη Γη. Το υλικό αυτό ξεχύνεται από τον Ηλιο προς τη Γη µε ταχύτητα από 400 χλµ. το δευτερόλεπτο µέχρι και 800 ή 900 χλµ. το δευτερόλεπτο.

evima.gr

25 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ