ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανια«Βουτιά 90% στην οικοδομή»

«Βουτιά 90% στην οικοδομή»

Κώστας Ρόκος, Πρόεδρος ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας

«Βουτιά 90% στην οικοδομή»

Η ασυμφωνία αντικειμενικών και εμπορικών τιμών επιβαρύνει έναν τομέα της οικονομίας που είναι από τα μεγαλύτερα «θύματα» της οικονομικής κρίσης

 

Πτώση πάνω από 90% παρουσιάζει η οικοδομική δραστηριότητα στην Αιτωλοακαρνανία σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, Κώστα Ρόκο. Οικονομική κρίση αλλά και αντικειμενικές αξίες προσκολλημένες σε τιμές του παρελθόντος «βουλιάζουν» έναν τομέα που πολλοί θεωρούν ως «ατμομηχανή της οικονομίας».

 

Κατακόρυφη πτώση πάνω από 90% εμφανίζει ο κύκλος των εργασιών γύρω από την οικοδομή, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστα Ρόκο. Επί της ουσίας, στην Αιτωλοακαρνανία όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, η οικοδομική δραστηριότητα είναι πρακτικά ανύπαρκτη, αφού η πλειονότητα των ελάχιστον εργασιών που πραγματοποιούνται πλέον αφορούν κυρίως σε επισκευές, προσθήκες και αναθεωρήσεις, ενώ σχεδόν μηδαμινές είναι οι νέες ανεγέρσεις. Αιτία δεν είναι άλλη από την κρίση της οικονομίας που έχει «στερέψει» από ρευστότητα την αγορά, με τον έναν οικονομικό τομέα να επηρεάζει τον άλλο σαν ντόμινο που καταρρέει.

Την πτωτική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας στο νομό Αιτωλοακαρνανία καταγράφει παλιότερη έκθεση του ΤΕΕ η οποία αναφέρεται στα έτη 2009 έως και 2012, και η οποία καταδεικνύει την «κατρακύλα» της οικοδομής στον νομό μας. Τη στιγμή που το σύνολο των οικοδομικών αδειών ήταν 1.199 το 2009 (νέες άδειες, προσθήκες, νομιμοποιήσεις, αλλαγές χρήσης, κατεδαφίσεις, αναθεωρήσεις και αποπερατώσεις), ο αριθμός αυτός μειώνεται οριακά σε 1.157 τον επόμενο χρόνο για να σημειώσει «βουτιά» όμως το 2011 που το σύνολο των αδειών στο νομό ήταν 677. Η ίδια εικόνα συνεχίστηκε και τον επόμενο χρόνο, με τις οικοδομικές άδειες το 2012 στην Αιτωλοακαρνανία να φτάνουν μόλις τις 516.

Αναλυτικά στοιχεία δεν υπάρχουν στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή, έχουμε ενημερωθεί όμως από τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΤΕΕ ότι κατ’ αντιστοιχία σε ότι παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα, η οικοδομική δραστηριότητα είναι λιγότερο από το ένα δέκατο απ’ ότι ίσχυε προ κρίσης. «Αν πριν το 2009 χτίζαμε 100 τετραγωνικά μέτρα, τώρα μπορεί να χτίζουμε 7 ή 8 τετραγωνικά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρόκος, ο οποίος θεωρεί ότι ουσιαστηκα η οικοδομική δραστηριότητα έχει σταματήσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο κάποιες εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας που υπάγονται στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» του ΥΠΕΚΑ και αφορούν σε διάφορες επεμβάσεις ή εγκαταστάσεις ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού, καταφέρνουν να διατηρούν ένα μικρό αριθμό επαγγελματιών στον χώρο της οικοδομής. Η εικόνα άλλωστε που παρουσιάζει η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, δεν διαφέρει πολύ από αυτά που ισχύουν και στον τομέα των δημοσίων έργων.

Αναζητώντας κανείς τα αίτια και για το ένα και για το άλλο, καταλήγει ότι η οικονομική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, επιφέρει με τη σειρά της την συρρίκνωση της οικοδομής. Πέρα όμως από την ευρύτερη οικονομική «δυσπραγία» αποτέλεσμα των δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας, δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ανηλεή φορολόγηση που έχει δεχθεί το ακίνητο στην χώρα μας. Σπίτια, οικοδομές, χωράφια και οικόπεδα, ανέκαθεν αποτελούσαν «προνομιακό» πεδίο άσκησης φορολογικής πολιτικής, μιας πολιτικής η οποία εντάθηκε ίσως όσο ποτέ άλλοτε στα χρόνια του μνημονίου. ΤΑΠ, ΕΝΦΙΑ και διάφορα άλλα αρκτικόλεξα συγκαλύπτουν την φοροεπίθεση που έχουν δεχθεί τα ακίνητα, κάνοντας την φράση «νοικάρηδες στα ίδια μας τα σπίτια» να μην ακούγεται πλέον καθόλου υπερβολική.

Ως γνωστόν όμως, η οικοδομική δραστηριότητα, που συχνά αποκαλείται «ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας», είναι άμεσα συνδεδεμένη με πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας, τους οποίος επηρεάζει άμεσα. Ένας τέτοιος τομέας, ο οποίος μάλιστα είναι ταυτόχρονα και «αλληλένδετος δείκτης» με την οικοδομή, είναι η κτηματαγορά, η οποία επίσης παρουσιάζει εικόνα κατάρρευσης. «Η κτηματαγορά βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την οικοδομή και παρουσιάζει πτώση τουλάχιστον επτά φορές στις διάφορες πράξεις αγοραπωλησίας και μεταβίβασης», επισημαίνει ο κ. Ρόκος, γεγονός που καταδεικνύει όχι μόνο την στασιμότητα των δύο οικονομικών τομέων αλλά και την οικονομική στενότητα που βιώνουν οι Έλληνες.

Από εκεί όμως, από τον τομέα της κτηματαγοράς, μπορεί να έρθει και η μοναδική ελπίδα ανάκαμψης της οικοδομικής δραστηριότητας, όπως υποστηρίζει ο κ. Ρόκος. Με τις τιμές των ακινήτων να έχουν πέσει σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και κάτω από το μισό από τα επίπεδα που βρίσκονταν προ κρίσης, ενώ την ίδια στιγμή οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα, προκαλείται μια τιμολογιακή «σχιζοφρένεια» που κάθε άλλο παρά βοηθάει την κατάσταση. Όπως επισημαίνει ο κ. Ρόκος, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις πραγματικές εμπορικές αξίες που ισχύουν στην αγορά.

Όπως έχει αναφέρει ξανά σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Σ», αυτοί οι «παραλογισμοί» της αγοράς επιφέρουν σειρά οικονομικών επιβαρύνσεων σε όσους συμμετέχουν σε μια αγοραπωλησία ακινήτου, καθιστώντας ασύμφορη μια τέτοια διαδικασία για κάθε πλευρά. Από τη στιγμή λοιπόν που οι αγοραπωλησίες γίνονται σε τιμές ακόμη και στο μισό των αντικειμενικών, ενώ η φορολόγηση, τα τέλη μεταβίβασης και το πόθεν έσχες συνεχίζουν να υπολογίζονται βάση τιμών του «χθες», είναι παράλογο να περιμένει κανείς ότι η αγορά αυτή μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα. «Ένα άμεσο μέτρο διόρθωσης της κατάστασης λοιπόν, θα ήταν», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, «η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις πραγματικές».

Από τη στιγμή που θα γίνει αυτή η τόσο αναγκαία ρύθμιση, την οποία ζητά επιμόνως τόσο η αγορά των ακινήτων όσο και ο κύκλος των εργασιών γύρω από την οικοδομή εδώ και χρόνια, μπορούν να εξαλείφουν, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, οι θεσμικοί παράγοντες που «στραγγαλίζουν» τους δύο τομείς της οικονομίας. Αυτό από μόνο του όμως δεν θα επιφέρει «θεραπεία» της κατάστασης, αφού αν δεν «πέσει» χρήμα στην αγορά από τις τράπεζες, η οικονομία δεν «παίρνει μπρος». Πολιτική απόφαση και το ένα, και το άλλο.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr