ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαBlue Horizon: Σε ηχητικό ντοκουμέντο ο καπετάνιος λέει: «Πάτε καλά ρε;»

Blue Horizon: Σε ηχητικό ντοκουμέντο ο καπετάνιος λέει: «Πάτε καλά ρε;»

Blue Horizon: Σε ηχητικό ντοκουμέντο ο καπετάνιος λέει: «Πάτε καλά ρε;»

 O συνήγορος του πλοιάρχου του Blue Horizon έχει υποστηρίξει σε δηλώσεις του ότι ο καπετάνιος συνειδητοποίησε πολύ μεταγενέστερα τι έγινε, επικοινώνησε με το Λιμενικό και ό,τι του είπαν έκανε.
«Δεν νομίζω να ικανοποιείται το κοινό αίσθημα με το κεφάλι επί πίνακι όλων των φερόμενων συμμετεχόντων στο συμβάν», τονίζει ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου καπετάνιου στην υπόθεση δολοφονίας του 36χρονου Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά.

Την ίδια ώρα, το cretalive.gr φέρνει στη δημοσιότητα συνομιλίες από το σύστημα καταγραφής (VDR) στη γέφυρα του Blue Horizon.

Ο καπετάνιος που βρίσκεται στη διαδικασία του απόπλου, ξαφνικά ακούγεται να ρωτάει «Τι έγινε;». Ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα αρχίζει να φωνάζει εκνευρισμένος: «Πάτε καλά ρε; Ρε πάτε καλά;».

Στην συνέχεια ακούγεται να λέει: «Αργά. Αργά».

Κάποιος του λέει κάτι μέσω ενδοεπικοινωνίας και ο πλοίαρχος απαντά: «το βλέπω, το είδα».

Αμέσως μετά δίνει οδηγία: «πολύ αργά», ζητά να καλέσουν το Traffic στο κανάλι VHF 13 και στην συνέχεια ακούγεται να ρωτάει: «έλα τι έγινε; Για πες μου. Τι έγινε;».

Ακούγεται στο βάθος μία φωνή να του λέει ότι κάποιος έπεσε στη θάλασσα και ο καπετάνιος ρωτάει: «ποιος έπεσε στη θάλασσα;».

Σε άλλο σημείο, ο πλοίαρχος ακούγεται να λέει: «Επιπλέει-επιπλέει» και μέλος του πληρώματος απαντά: «επιπλέει στον ντόκο που φύγαμε εμείς». Και τότε ο πλοίαρχος ρωτά τον ύπαρχο: «Ρε μ@@@@@ πώς έπεσε;» Από την ενδοσυνεννόηση του απαντούν: «Πήγε να ανέβει» και ο πλοίαρχος: «Έπεσε επιβάτης στη θάλασσα; Τι έγινε;»

Ο ίδιος, όπως έχει γράψει το Cretalive, στο ημερολόγιο της γέφυρας έχει καταγράψει ώρα 21.14: «Άκουσα τον Ύπαρχο να φωνάζει «Κάπτεν» μέσω VHF, κοιτάζοντας από την κάμερα είδα άνθρωπο να πέφτει στη θάλασσα από την άκρη του καταπέλτη. Άμεσα μείωσα κίνηση μηχανών και ενημέρωσα Piraeus Traffic μέσω VHF και Α’ Λιμενικού Πειραιά μέσω τηλεφώνου για άνθρωπο στη θάλασσα. Πλέουμε με ελάχιστη πηδαλιουχική ταχύτητα προς έξοδο λιμένος».

Ο ίδιος, κατά πληροφορίες, αναμένεται να ισχυριστεί σήμερα στην απολογία του ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας ότι δεν γνώριζε τι ακριβώς είχε συμβεί, ότι δεν είχε αντιληφθεί τον διαπληκτισμό ανάμεσα στον αδικοχαμένο Αντώνη και σε μέλη του πληρώματος. Αυτό που έκανε ήταν να μειώσει ταχύτητα και την ισχύ των μηχανών και να ενημερώσει άμεσα το Piraeus Marine Traffic μέσω VHF και επίσης να ενημερώσει τηλεφωνικά το Α’ Λιμενικό Τμήμα του Λιμεναρχείου Πειραιά.

Απολογούνται σήμερα οι κατηγορούμενοι

Οι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν σήμερα, Κυριακή (10/9) αφού έλαβαν προθεσμία προκειμένου να λάβουν γνώση των νέων στοιχείων που έχουν προστεθεί στη δικογραφία. Ο 4ος κατηγορούμενος, ο υποπλοίαρχος, αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και βρίσκεται στο νοσοκομείο φρουρούμενος.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους συλληφθέντες
Στο ένα μέλος του πληρώματος του πλοίου που φαίνεται σε video να απωθεί τον 36χρονο, τον ύπαρχο, ασκήθηκε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο και επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Στα άλλα δύο μέλη του πληρώματος ασκήθηκε δίωξη για συνέργεια στην ανθρωποκτονία που τελέστηκε με ενδεχόμενο δόλο, ενώ στον πλοίαρχο ασκήθηκε δίωξη για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Στην Εισαγγελία έχει παραδοθεί και το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που είχε διατάξει ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης για τη διερεύνηση των ευθυνών του προσωπικού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά αναφορικά με το τραγικό περιστατικό.

 

 

cretalive.gr

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ