ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτισμος«Βία κατά εκπροσώπων του λαού, 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη»

«Βία κατά εκπροσώπων του λαού, 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη»

Εγκαίνια Έκθεσης

Πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα στην Πινακοθήκη του δήμου Αγρινίου τα εγκαίνια της εντυπωσιακής έκθεσης που φέρει τον τίτλο «Βία κατά εκπροσώπων του λαού, 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη», παρουσία του ιστορικού του Ανοικτού Πανεπιστημίου κ Χρήστου Χρηστίδη.

Η ίδια ακριβώς έκθεση είχε παρουσιαστεί πέρσι στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής, ενώ η έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες στην δημοτική πινακοθήκη είναι σε συνεργασία με το ίδρυμα της βουλής. Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες, εφημερίδες, περιοδικά, επιστολές, χειρόγραφα σημειώματα, έργα τέχνης και κινηματογραφικά έργα που παρουσιάζουν την βίαιη επίθεση κατά των δύο βουλευτών της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη και Γιώργη Τσαρουχά το βράδυ της 22ας Μαΐου του 1963 στη Θεσσαλονίκη. Μέσα από τα εκθέματα, αποτυπώνεται η ζωή και η δράση των δύο βουλευτών, τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης, ο θάνατος του Γρηγόρη Λαμπράκη πέντε μέρες αργότερα, η καταγραφή των γεγονότων στον τύπο και η λογοτεχνική, εικαστική και κινηματογραφική προσέγγιση των συμβάντων και της βαρύτητάς τους από τότε μέχρι και τις μέρες μας. Στην έκθεση υπάρχει και αντίστοιχο οπτικοακουστικό υλικό.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κος Παύλος Σούρλας ο οποίος δήλωσε «Οργανώσαμε πέρυσι που ήταν τα 50 χρόνια από την δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη την έκθεση και ένα συνέδριο στην μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Στόχος ήταν να θυμίσουμε στον ελληνικό λαό τα γεγονότα και να κάνουμε την νεότερη γενιά να σκευτεί ποιες είναι οι συνέπειες όταν ασκείται βία και μάλιστα βία εναντίων των εκπροσώπων του λαού. Η βία όταν αρχίσει δεν έχει τέλος και αυτό θέλαμε να μεταλαμπαδεύσουμε στη νεότερη γενιά». Ο κος Χριστίδης μίλησε για τον Γρ. Λαμπράκη, προσεγγίζοντας το πρόσωπο και την εποχή, ενώ παράλληλα σκιαγράφησε όλο το πολιτικοοικονομικό περιβάλλον εκείνης της περιόδου, πριν τα γεγονότα κατά τα γεγονότα και έπειτα. Ο κ Χριστίδης δήλωσε «Είναι χρήσιμο στην εποχή που ζούμε με τις τόσο μεγάλες δυσκολίες να ερχόμαστε σε επαφή με τόσο σημαντικά γεγονότα και προσωπικότητες σαν τον Γρηγόρη Λαμπράκη που θυσιάστηκε για την δημοκρατία, τις ιδέες του και αποτελεί παράδειγμα ακόμη και στις μέρες μας. Τα γεγονότα αυτά όχι μόνο δεν πρέπει να ξεχαστούν αλλά να γίνουν μάθημα για τους μαθητές και τις νεότερες γενιές. Η έκθεση περιέχει αρχεία που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα και δώσαμε την προσωπική διάσταση του Λαμπράκη. Ανασυνθέσαμε τα στοιχεία αυτά με γνώμονα πως θα γίνουν περισσότερο αντιληπτές οι ιδέες του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο δήμαρχος Αγρινίου κος Παύλος Μοσχολιός στον χαιρετισμό του είπε «Η πόλη των 120 νεκρών και των 60 στα Καλύβια καλωσορίζει την έκθεση αυτή, η οποία είναι επίκαιρη. Η προστασία της δημοκρατίας και της ελευθερίας δεν είναι αυτονόητη, δεν επαφίεται μόνο στα πολιτικά κόμματα αλλά και σε κάθε πολίτη ξεχωριστά. Όλος ο ελληνισμός πρέπει να θυμάται τι συνέβη τότε και τι δεν πρέπει να ξανασυμβεί»
Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από την Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία της Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου, το Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Αρχείο της ΕΡΤ, τα αρχεία της Καίτης Τσαρουχά, του Παύλου Δελαπόρτα, του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων φορέων και ιδιωτών.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 15 Ιουνίου, ενώ οι ώρες επισκεψημότητας είναι από Τρίτη έως Σάββατο μεταξύ 10.00 και 13.00 και το απόγευμα μεταξύ 18.00 και 21.00, ενώ τις Κυριακές οι ώρες λειτουργίας είναι από 10.30 έως 14.00.

Κων/νος Χονδρός

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr