Αλβανία: Υποψήφιος από τη φυλακή ο Μπελέρης, «σύννεφα» στις σχέσεις Αθήνας – Τιράνων

«Σύννεφα» στις σχέσεις Αθήνας – Τιράνων προκάλεσε η σύλληψη και προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας και Έλληνα ομογενούς, Φρέντι Μπελέρη, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων ενόψει των σημερινών δημοτικών εκλογών στην Αλβανία. Ο Μπελέρης μεταφέρθηκε χθες στις φυλακές των Τιράνων όπου θα παραμείνει για τουλάχιστον 10 ημέρες.

doc-20230512-56505276-1-960x600-1-960x600-1-960x600

«Σύννεφα» στις σχέσεις Αθήνας – Τιράνων προκάλεσε η σύλληψη και προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας και Έλληνα ομογενούς, Φρέντι Μπελέρη, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων ενόψει των σημερινών δημοτικών εκλογών στην Αλβανία. Ο Μπελέρης μεταφέρθηκε χθες στις φυλακές των Τιράνων όπου θα παραμείνει για τουλάχιστον 10 ημέρες.

Σημειώνεται ότι προφυλακιστέος κρίθηκε και ο συνεργάτης του Μπελέρη, Παντελής Κοκαβέσης. Για την εν λόγω απόφαση ενημερώθηκε και το νοσοκομείο των Τιράνων, όπου ο Κοκαβέσης είχε μεταφερθεί αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας (πριν ένα χρόνο είχε κάνει μεταμόσχευση καρδιάς). Μπελέρης και Κοκαβέσης δικαιούνται να κάνουν έφεση εντός πέντε ημερών, και το εφετείο θα αποφανθεί εντός δέκα ημερών. Σημειώνεται ότι σήμερα, ο κ. Μπελέρης θα είναι κανονικά στο ψηφοδέλτιο και μπορεί να ψηφιστεί από τους υποστηρικτές του.

«Η ψήφος σας σώζει τον τόπο και την δημοκρατία», έγραψε χθες ο Μπελέρης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, δήλωσε πως ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1.200 με 1.300 άτομα που θα ταξίδευαν από την Αθήνα στη Χειμάρρα για να ψηφίσουν, ο αριθμός έχεις αυξηθεί σε 1.500 τις τελευταίες ώρες.

Εν μέσω αντιδράσεων και από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, θέση για την υπόθεση του Μπελέρη πήρε η υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας, Ολτα Τζάσκα, μετά τις αντιδράσεις για τη σύλληψή του δύο ημέρες πριν τις εκλογές.

ΥΠΕΞ Αλβανίας: Ο Μπελέρης ενεπλάκη σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των εκλογών
Με μια ανάρτησή του στο Twitter απαντά στην ελληνική πλευρά κάνοντας λόγο έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς της Αλβανίας ενώ κατηγορεί τον Μπελέρη για εγκληματική δραστηριότητα ενάντια στις «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» της Αλβανίας.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε πώς οι Έλληνες φίλοι μας έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν μια δικαστική απόφαση στη χώρα μας, όταν τα σκληρά αποδεικτικά στοιχεία που αναζητούσαν δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δύσκολα – Ο Φρέντι Μπελέρη έχει πιαστεί να εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», αναφέρει αρχικά στην ανάρτησή της η Τζάσκα.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ
«Η απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την υπόθεση του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Διονύση-Φρέντι Μπελέρη.

«Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου», προσθέτει χαρακτηριστικά. «Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία», τονίζει.

«Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου».

Το ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές, «σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο». Χθες Σάββατο, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες χαρακτήρισε την προφυλάκιση του Μπελέρη ως πολιτική απόφαση, όπως και όλο το σκηνικό μέχρι τη σύλληψή του. Σημειώνεται ότι ο Μπελέρης συνελήφθη μόλις δύο 24ωρα πριν από τις δημοτικές εκλογές στη γειτονική χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς τα Τίρανα πως, αν η Αλβανία επιθυμεί να προσεγγίσει την Ε.Ε., θα πρέπει να εξασφαλίσει ελεύθερες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα όποιους φυλάκισε.

 

 

 

kathimerini.gr