ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑυξήθηκαν οι «εξαγωγές» της Αιτωλοακαρνανίας – Προβληματισμός για τις συνεχείς αυξήσεις στα κρέατα

Αυξήθηκαν οι «εξαγωγές» της Αιτωλοακαρνανίας – Προβληματισμός για τις συνεχείς αυξήσεις στα κρέατα

Αυξήθηκαν οι «εξαγωγές» της Αιτωλοακαρνανίας – Προβληματισμός για τις συνεχείς αυξήσεις στα κρέατα

Προβληματισμός για τις συνεχείς αυξήσεις στα κρέατα. Αυξήθηκαν οι «εξαγωγές» της Αιτωλοακαρνανίας όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία μέρος του κενού που δημιούργησαν στο ζωικό κεφάλαιο οι πλημμύρες στη Θεσσαλία καλύπτουν οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Το διπλό χτύπημα στη Θεσσαλία με τις πλημμύρες εκτιμάται πως «εξαφάνισε» το 40% του ζωικού κεφαλαίου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Π. Πεβερέτος μετά τις πλημμύρες είχε επισημάνει πως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία είχαν χαθεί στη Θεσσαλία περισσότερα από 100.000 αιγοπρόβατα, 20.000 χοίροι, 6.000 βοοειδή και 50.000 κοτόπουλα, ενώ σύμφωνα με άλλα στοιχεία η Θεσσαλία φέρεται να προμήθευε την εγχώρια αγορά με το 15% των χοίρων, το 10% των βοοειδών και με το 28% των αμνοεριφίων.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εύρεσης τρόπων για να καλυφθούν οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς μετά τις πλημμύρες, η Αιτωλοακαρνανία φαίνεται να έχει πάρει μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» απ’ αυτό που διέθετε, καθώς πλέον αυξήθηκε η εξαγωγή αμνοεριφίων προς τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις, αλλά και προς το εξωτερικό.

Ωστόσο, στην τοπική αγορά όπως και στην εγχώρια αγορά, τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι καταναλωτές βλέπουν συνεχώς τις τιμές να ανεβαίνουν, κάτι που τους ανησυχεί τους μεν για την τσέπη τους και τους δε για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αγρινίου και  περιχώρων Βασίλης Παπαθανάσης μιλώντας στη «Σ» αποτυπώνει επ ακριβώς την κατάσταση, αλλά και ποια είναι η ανησυχία των κρεοπωλών και των καταναλωτών, αλλά και από πού πηγάζει η ανησυχία αυτή.

Ο Βασίλης Παπαθανάσης

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαθανάσης αναφέρει: «η υπόλοιπη χώρα συνεχίζει κανονικά τους ρυθμούς της, στη Θεσσαλία έχει δημιουργηθεί το μεγάλο πρόβλημα και η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει πάρα πολύ να γίνει εκεί.

Εξαιτίας του ιδιαίτερα υψηλού κόστους παραγωγής οι κτηνοτρόφοι είχαν μειώσει πολύ το ζωικό κεφάλαιο, είχαν δηλαδή μειωθεί τα κοπάδια, ήρθαν και οι δύο απανωτές πλημμύρες στη Θεσσαλία και μειώθηκε περισσότερο η παραγωγή.

Αποτέλεσμα είναι η αύξηση στο κρέας λόγω και της μεγάλης ζήτησης που καταγράφεται παράλληλα. Η αύξηση στα αμνοερίφια ανέρχεται μεταξύ του 20% και του 30% σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ στους χοίρους η μεταβολή δεν ήταν πολύ μεγάλη, είναι περίπου 10% πάνω μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Οι ανάγκες της αγοράς πανελλαδικά δεν καλύπτονταν στο 100%, γίνονταν και εισαγωγές, απλά τώρα, μετά τις πλημμύρες, οι εισαγωγές αυξήθηκαν.

Στην Αιτωλοακαρνανία οι τιμές είναι πολύ καλές για τους κτηνοτρόφους. Αυτό συμβαίνει διότι στο παρελθόν, πριν τις πλημμύρες, η Θεσσαλία είχε ιδιαίτερα μεγάλη παραγωγή αμνοεριφίων και τα διοχέτευε σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Τώρα εμείς από την Αιτωλοακαρνανία προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, την στιγμή μάλιστα που η ζήτηση έτυχε να είναι αρκετά μεγάλη.

Περίπου το 70% από την παραγωγή αμνοεριφίων στην Αιτωλοακαρνανία διοχετεύεται στην εξαγωγή σε άλλες πόλεις της χώρας και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα ή και στο εξωτερικό και το 30% καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών του νομού.

Οι τιμές για τον καταναλωτή έχουν αυξηθεί και στην Αιτωλοακαρνανία, διότι όλο αυτό που έχει προκληθεί μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία έχει συμπαρασύρει και την τοπική αγορά, η οποία είναι κομμάτι της εγχώριας αγοράς.

Στην Αιτωλοακαρνανία οι τιμές σε σύγκριση με πέρυσι είναι αυξημένες κατά 20%. Στην παρούσα φάση ο τζίρος των κρεοπωλείων της περιοχής αυξάνεται μέχρι και 15%, αλλά όταν οι τιμές είναι σε συνεχή άνοδο η αύξηση του τζίρου είναι καθαρά πληθωριστική και αυτό δεν είναι αισιόδοξο για το μέλλον.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες της Αιτωλοακαρνάνας ανησυχούν πολύ για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, γιατί αν δεν ανακοπεί η αυξητική πορεία των τιμών καμία αισιοδοξία δεν μπορεί να υπάρξει στην αγορά. Είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Όταν η προσφορά είναι μικρή και η ζήτηση μεγάλη υπάρχει ζήτημα σχετικά με τις τιμές και μέχρι στιγμής τα μέτρα της κυβέρνησης δεν φαίνεται να αποδίδουν και τίποτε δεν φαίνεται να βάζει φρένο στην αυξητική πορεία των τιμών.

Η αγορά δεν μπορεί να είναι ισορροπημένη με την κατάσταση αυτή και έτσι τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι επαγγελματίες διακατέχονται από ανασφάλεια. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό, αν και η εκτίμηση για τα Χριστούγεννα είναι πως δεν θα υπάρχουν αυξημένες τιμές.

Πέραν των δυσκολιών που υπάρχουν ακόμη στη Θεσσαλία και θα υπάρχουν για πολύ καιρό, καθώς πολλές οικογένειες ζούσαν από την κτηνοτροφία και τώρα είναι στο κενό, η υπόλοιπη εγχώρια αγορά δεν επηρεάστηκε, γιατί πάντα υπάρχει η δυνατότητα της κάλυψης των αναγκών από εισαγωγές κρεάτων από άλλες περιοχές της χώρας, παρά το γεγονός ότι οι πλημμύρες λειτούργησαν ως ντόμινο εξελίξεων που επηρέασαν τις τιμές.

Εξαγωγές αμνοεριφίων γίνονταν και πριν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία από τους Αιτωλοακαρνάνες, αλλά μετά τις πλημμύρες οι εξαγωγές αυτές αυξήθηκαν μέχρι ενός βαθμού, ενώ παράλληλα έτυχε να μεγαλώσει και η ζήτηση στην εγχώρια αγορά. Δεν είμαστε όμως σε θέση εμείς να ρυθμίσουμε τις τιμές στην αγορά και γι’ αυτό καταγράφεται αύξηση ακόμη και στην τοπική αγορά, η οποία έχει επάρκεια ντόπιων κρεάτων, καθώς όπως προαναφέραμε η τοπική αγορά είναι κομμάτι της εγχώριας αγοράς».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Πρόσκληση σε εκδήλωση της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας στον Αστακό

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ