Αύξηση των περιστατικών στο Νοσοκομείο και στους πνευμονολόγους του Αγρινίου - Έρχεται νέο «κύμα» αφρικανικής σκόνης

"Κυρίως το τελευταίο δεκαήμερο, αλλά και νωρίτερα, καταγράφεται μεγάλη αύξηση της προσέλευσης περιστατικών" τόνισε μεταξύ άλλων ο Αγρινιώτης πνευμονολόγος – φυματιολόγος Γιώργος Κατσουράκης

Αύξηση των περιστατικών στο Νοσοκομείο και στους πνευμονολόγους του Αγρινίου - Έρχεται νέο «κύμα» αφρικανικής σκόνης

Έρχεται νέο «κύμα» αφρικανικής σκόνης. «Καμπανάκι» από τους ειδικούς, σύμφωνα με τους οποίους σημειώθηκε αύξηση των περιστατικών στο Νοσοκομείο και στους πνευμονολόγους του Αγρινίου. Τι αναφέρει ο Αγρινιώτης πνευμονολόγος Γιώργος Κατσουράκης στην εφημερίδα "Συνείδηση"

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Σε ετοιμότητα είναι η ιατρική κοινότητα για το νέο «εξαιρετικού χαρακτήρα», όπως αναφέρει, κύματος σκόνης από την Σαχάρα προς χώρες της Ευρώπης. Τα κύμα αυτό είναι ήδη σε εξέλιξη και αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες και κυρίως προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά πως περίπου το Σαββατοκύριακο θα καταγραφεί η αύξηση του φαινομένου αυτού της αφρικανικής σκόνης, όπως επίσης «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» τονίζοντας πως αναμένεται να υπάρχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις ως προς την ποιότητα του αέρα!

Αντίστοιχη ήταν και η κατάσταση με το κύμα σκόνης που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό και την Ελλάδα προ ημερών. Τότε μάλιστα είχαν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και τα περιστατικά που επισκέφτηκαν πνευμονολόγους και Νοσοκομεία, κάτι που παρατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό και στην περιοχή του Αγρινίου!

Το κύμα μεταφοράς σκόνης από την Σαχάρα προς την έχει δημιουργήσει υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων και οι συγκεντρώσεις αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες λόγω των ευνοϊκών ατμοσφαιρικών συνθηκών που παρατείνουν την μεταφορά σκόνης.

Ο Αγρινιώτης πνευμονολόγος – φυματιολόγος Γιώργος Κατσουράκης μιλώντας στη «Σ» για τον βαθμό που έχει επηρεάσει τους κατοίκους της περιοχής, ακόμη και υγιείς κατοίκους, η σκόνη από την Σαχάρα ανέφερε:

katsourakis
Ο Γιώργος Κατσουράκης

«κυρίως το τελευταίο δεκαήμερο, αλλά και νωρίτερα, καταγράφεται μεγάλη αύξηση της προσέλευσης περιστατικών και στα τμήματα επειγόντων  περιστατικών των Νοσοκομείων, αλλά και στους πνευμονολόγους. Αυτό συνέβαινε σε μεγάλο βαθμό και στην περιοχή του Αγρινίου. Οι προσελεύσεις των ασθενών γίνονταν με συμπτώματα της σκόνης από την Σαχάρα.

Οι άνθρωποι παραπονιούνται κυρίως ότι έχουν μπούκωμα, καταρροή, φτάρνισμα, ότι δακρύζουν τα μάτια τους, τους γαργαλάει ο λαιμός τους και όχι μόνο. Αυτά είναι χαρακτηριστικά που οφείλονται στην δυσκολία, που νιώθουν ως αποτέλεσμα της αφρικανικής σκόνης που υπήρχε στην ατμόσφαιρα.

Αξίζει να τονίσουμε πως δεν αφορούσε μόνο τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας που ταλαιπωρήθηκαν ή θα ταλαιπωρηθούν με το νέο κύμα αφρικανική σκόνης που θα έρθει στη χώρα μας, αλλά αφορά και τους υγιείς συνανθρώπους μας, όχι φυσικά σε έντονο βαθμό, αλλά σίγουρα επηρεάζονται με συμπτώματα που συχνά μπορεί να τους οδηγήσουν είτε στα επείγοντα του Νοσοκομείου, είτε στον πνευμονολόγο τους με έντονο βήχα.

Αυτές οι περιπτώσεις είναι πολλές και δεν πρέπει να το αψηφούμε. αν αισθανόμαστε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.

Επίσης, με μεγάλη προσοχή πρέπει να αντιμετωπίσουν και το νέο κύμα της αφρικανικής σκόνης, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν καρδιολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα όπως λ.χ. χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, όπως επίσης τα άτομα με αλλεργίες, τα άτομα της τρίτης ηλικίας και τα παιδιά από 6 ετών και κάτω.

Η σύσταση για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που θα επηρεαστούν από την αφρικανική σκόνη είναι να χρησιμοποιήσουν μάσκα, αν δεν γίνεται να αποφύγουν την έξοδό τους από το σπίτι, ενώ απαραίτητη θα πρέπει να είναι και η επικοινωνία με τον γιατρό τους για το ενδεχόμενο που χρειάζεται τροποποίηση της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Για την εποχή η αύξηση της προσέλευσης στο Νοσοκομεία και στους πνευμονολόγους ήταν πολύ μεγάλη. Συνήθως αυτή την εποχή οι επισκέψεις αφορούσαν την αλλεργική αντίδραση των ασθενών λόγω της ανθοφορίας, αλλά φέτος τα πράγματα άλλαξαν και δυστυχώς από εδώ και στο εξής πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως θα αντιμετωπίζουμε πολύ συχνότερα τα επόμενα χρόνια αυτού του είδους τα προβλήματα, διότι θα έχουμε μια κρίση καθαρού αέρα.

Τα φαινόμενα όπως λ.χ. η σκόνη της Σαχάρας από την κλιματολογική αλλαγή και έπειτα χειροτερεύουν και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια απ’ ό,τι είχαν στο παρελθόν. Η σκόνη στο παρελθόν μας επηρέαζε ως χώρα για πολύ λιγότερες ημέρες απ’ ό,τι τώρα. Αυτό φάνηκε φέτος προ καιρού με το πρώτο κύμα της αφρικανικής σκόνης.

Οι ειδικοί λένε ότι θα επηρεαστούμε από την σκόνη και τις συνέπειες που θα έχουμε εξαιτίας της, ακόμη και μετά από την υποχώρησή της, μέχρι και τις αρχές Μαΐου. Αυτό θα συμβεί λόγω του ότι τα κύματα σκόνης, σε συνδυασμό με την έντονη για την εποχή ζέστη, μεταφέρονται ευκολότερα.

Όλοι οι ασθενείς αν διαπιστώνουν κατάπτωση, κούραση χωρίς λόγο ή αισθάνονται το κεφάλι τους βαρύ να μην το αμελούν, μπορεί να οφείλεται στην αφρικανική σκόνη. Έχουν καταγραφεί στην ελληνική επικράτεια απλά περιστατικά σαν κι αυτά που αψήφησαν τα «σημάδια» και τελικά κατέληξαν στο Νοσοκομείο σε βαριά κατάσταση. Η καλή ενυδάτωση και η κατανάλωση όσο περισσότερων υγρών μπορούμε πάντα θα είναι υπέρ μας σ’ αυτές τις καταστάσεις».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

                            

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η παρέμβαση Θωμά Κουτσουπιά στο 9o Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: «Ύπαιθρος και ΑΠΕ είναι συνυφασμένες»

Καίριας σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες ,οι Ενεργειακές Κοινότητες