ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΟικονομιαΑύξηση του κατώτατου μισθού: «Δίκοπο μαχαίρι» αλλά και αναγκαιότητα

Αύξηση του κατώτατου μισθού: «Δίκοπο μαχαίρι» αλλά και αναγκαιότητα

Αύξηση του κατώτατου μισθού: «Δίκοπο μαχαίρι» αλλά και αναγκαιότητα

Αύξηση του κατώτατου μισθού: «Δίκοπο μαχαίρι» αλλά και αναγκαιότητα, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποία ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πρόσθετο βάρος για τις επιχειρήσεις, αλλά δεν στέκεται αλλιώς η κοινωνία»

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Μετά από 10 χρόνια όλο και πληθαίνουν οι εκτιμήσεις στον Τύπο και στις τάξεις των εργατολόγων ότι ο κατώτατος μισθός θα επιστρέψει σε επίπεδα προ δεκαετίας και θα κυμαίνεται στα 751 ευρώ από τον Ιανουάριο. Περίπου 750.000 εργαζόμενοι βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία αμοιβών και μάλιστα σε περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο αφορά σε μεγάλο κομμάτι του ενεργού πληθυσμού στον ιδιωτικό τομέα.

Εν πολλοίς, όσοι αμείβονται με όριο τον κατώτατο μισθό θα δουν την αύξηση, αλλά όσοι αμείβονται με αναφορά στον κατώτατο, αλλά ποσό ανώτερο, δεν θα δουν αύξηση. Θα συμψηφιστεί η αύξηση στο επιπλέον ποσό, ενώ ταυτόχρονα θα διατηρηθούν και οι τριετίες όπως υπολογίζονται σήμερα.

Θα μπορέσουν να το αντέξουν αυτό όμως οι τοπικές επιχειρήσεις που ήδη παραπονιούνται ότι καλούνται να καταβάλλουν επιπλέον κόστος χωρίς βοήθεια; Η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης έχει να κάνει με τους πολλούς φόρους που καταργήθηκαν και τις εισφορές, που ελάφρυναν πολύ, αλλά τι λέει το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας σχετικά;

ΕΦΕΠΑΕ
Ο Παναγιώτης Τσιχριτζής

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Τσιχριτζής εξηγεί στην «Σ» ότι οι επιχειρηματίες κι επαγγελματίες δεν θα χαρούν που θα το ακούσουν, αλλά δεν μπορεί να γίνει και διαφορετικά. «Πράγματι θα δυσκολέψει τις επιχειρήσεις, αλλά όλοι το ξέρουν ότι είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, μια αναγκαιότητα. Οι μεγάλες εταιρίες και κάποιες τράπεζες ήδη δίνουν έκτακτα ποσά στους εργαζόμενους για να τα φέρουν βόλτα με το ενεργειακό.

Οι έρευνες λένε ότι ο Έλληνας θα έχει μεγάλη απώλεια εισοδήματος και θα θιγούν οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι, οπότε πρέπει να δούμε την κοινωνία, πως θα βγει πέρα, αν μπορούν να σταθούν οι επιχειρήσεις με δυσαρεστημένους και φτωχοποιημένους υπαλλήλους.

Το κακό βέβαια, είναι ότι θίγονται εξίσου κι εκείνοι που κερδοσκοπούν και εκείνοι που είναι σωστοί. Κι εκείνοι που βάζουν μικρές συσκευασίες σε προϊόντα κι εξαφανίζουν τις μεγάλες για να υπερτιμολογήσουν. Αυτό είναι το κακό, δεν υπάρχει έλεγχος και αίσθημα δικαιοσύνης για το σωστό εργοδότη», εξηγεί ο κ. Τσιχριτζής.

Πράγματι, ο ίδιος ο ΟΟΣΑ, στην έκθεση για τις προοπτικές των μελών του τον Ιούνιο, παρουσιάζει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην απώλεια πραγματικού εισοδήματος το 2022, λόγω ακρίβειας. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πολίτης εκτιμάται ότι το 2022 θα χάσει 6,9% του πραγματικού του εισοδήματος!

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο, το ετήσιο όφελος για τους εργαζομένους από την αύξηση ισούται με έναν επιπλέον μισθό, δηλαδή κατά 9,7%, από 650 ευρώ σε 713 ευρώ και από την νέα αύξηση θα πάει στα 882 ευρώ ετησίως (63 ευρώ επί 14 μισθούς).

Αλλά στην πραγματικότητα η αύξηση του καθαρού μισθού είναι στο 11,81%, αν συνυπολογιστεί η μείωση κατά 1,63 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι. Ένας εργαζόμενος στον κατώτατο μισθό εκτιμάται ότι το 2022 κέρδισε γύρω στα 906 ευρώ παραπάνω.

Θα αντέξουν όμως κάτι τέτοιοι οι τοπικές επιχειρήσεις; Όπως φαίνεται δεν είναι δυνατόν να γίνει διαφορετικά. Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τον κατώτατο θα αναπροσαρμοστούν και τα επιδόματα αλλά και η ανεργία, για παράδειγμα, από την 1η Μαΐου 2022 το επίδομα ανεργίας αυξήθηκε σε 438 ευρώ από 407,25 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος και με την νέα αύξηση θα πρέπει να πάει αναλογικά στα 461,82 ευρώ τον μήνα.

Σε ότι αφορά τις τριετίες, κατώτατος μισθός και ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας πριν από τις 14 Φεβρουαρίου 2012. Άρα η αύξηση με πλήρεις τριετίες στον κατώτατο θα είναι 713 ευρώ συν 30%, δηλαδή στα 926 ευρώ.

Χατζηδάκης : Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς η διαβούλευση για τον κατώτατο

Δημοσιεύματα και «διαρροές» μιλούν για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στις αρχές του 2023, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο Κωστής Χατζηδάκης

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, για τον κατώτατο μισθό, εμφανίστηκε πιο φειδωλός ως προς το χρόνο που θα ισχύσει η νέα αύξηση. Όπως «είπε πως θα έχουμε μια διαδικασία που θα αρχίσει στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς ανάμεσα στους φορείς, με μια διαβούλευση. Ο υπουργός Εργασίας, μετά το τέλος της διαβούλευσης θα κάνει μια εισήγηση, και το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού». «Εμείς προφανώς λαμβάνουμε υπόψη τις ανάγκες των επιχειρήσεων, αλλά και τις ανάγκες των εργαζομένων, καθώς είμαστε ένα λαϊκό κόμμα», κατέληξε ο Κ. Χατζηδάκης.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Ναύπακτος: Επεκτείνεται η τουριστική περίοδος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ