ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑύξηση 20% των κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία – «Καμπανάκι» κινδύνου

Αύξηση 20% των κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία – «Καμπανάκι» κινδύνου

Αύξηση 20% των κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία – «Καμπανάκι» κινδύνου

Αύξηση 20% των κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία – «Καμπανάκι» κινδύνου, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει πως τουλάχιστον 50% η αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην περιοχή του Αγρινίου. Χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συγχρωτισμός συστήνουν οι ειδικοί

Αναλυτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας: 

Ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις που υπάρχουν στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή σχετικά με τα κρούσματα covid-19! Το τελευταίο χρονικό διάσημα φαίνεται πως η χαλάρωση των μέτρων έχει υπερβεί κατά πολύ τα… εσκαμμένα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην παρούσα χρονική συγκυρία και φυσικά πως θα είναι ο Αύγουστος, ο οποίος είναι κατ’ εξοχήν μήνας διακοπών, όπου κατά κανόνα ο κόσμος μετακινείται και χαλαρώνει ακόμη περισσότερο.

Τουλάχιστον τις τελευταίες 15 ημέρες η θετικότητα στον πληθυσμό της περιοχής έχει «φουντώσει», όπως επίσης έχουν αυξηθεί κατά πολύ, τουλάχιστον κατά 50%, τα τεστ στα φαρμακεία, τα οποία τα περισσότερα βγαίνουν θετικά, όπως επίσης και η πώληση των τεστ τα οποία γίνονται στο σπίτι.

Παράλληλα, το κακό είναι πως υπάρχουν θετικοί στον ιό συμπολίτες μας που κυκλοφορούν κανονικά έξω και δεν περιορίζονται στο σπίτι τους, κάτι που είναι άκρως επικίνδυνο για την δημόσια υγεία, τους ανυποψίαστους γνωστούς και φίλους που συναντούν.

Ο  Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος τόνισε:

Αύξηση 20% των κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία - «Καμπανάκι» κινδύνου
Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας Αχιλλέας Κοντοπάνος

«έχουμε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων. Δεν μιλάμε για αύξηση, αλλά για αλματώδη αύξηση. Δεν περιμέναμε πως μέσα στον Ιούλιο θα υπάρχει αυτή η αύξηση των κρουσμάτων που είναι της τάξεως άνω του 50%. Υπάρχει επίσης αντίστοιχη αύξηση στα rapid test που γίνονται στα φαρμακεία και στα τεστ που αγοράζει ο κόσμος και κάνει μόνος του στο σπίτι.

Σε μια εφημερία και μια διανυκτέρευση το 80% των πελατών του φαρμακείου είναι ή για να κάνουν τεστ ή για να αγοράσουν τεστ ή να πάρουν κάποιο φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής που να σχετίζεται άμεσα με τον κορονοϊό.  Είναι ανησυχητική η κατάσταση και το κακό είναι πως πολύς θετικός κόσμος κυκλοφορεί κανονικά έξω. Αυτό δεν βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τον ιό.

Όταν κάποιος βγαίνει θετικός ή όταν έρχεται σε άμεση επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να το ελέγχει κάθε δύο ημέρες και εννοείται πως πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην προχωρήσει η μετάδοση του ιού. Αν συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο ο Αύγουστος θα είναι ακόμη δυσκολότερος. Η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται το τελευταίο δεκαπενθήμερο, είμαστε στην αρχή. Ο κόσμος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός».

H Πρόεδρος των Ιατρών του Κέντρου Υγείας Ντίνα Σιδέρη τόνισε:

Αύξηση 20% των κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία - «Καμπανάκι» κινδύνου
H Πρόεδρος των Ιατρών του Κέντρου Υγείας Ντίνα Σιδέρη

«αυξήθηκε η διεξαγωγή τεστ στο Κέντρο Υγείας Αγρινίου, έρχονται περισσότερος κόσμος για να κάνει είτε μοριακό τεστ, είτε για rapid test. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται όμως στα τεστ που βγαίνουν θετικά. Η αύξηση των θετικών τεστ είναι σε καθημερινή βάση και αυτό άρχισε να παρουσιάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σε ημερήσια βάση μπορεί να γίνονται και 30 τεστ την ημέρα, λόγω καλοκαιριού, αλλά το ανησυχαστικό είναι πως πολλά απ’ αυτά βγαίνουν θετικά, περισσότερα απ’ ότι έβγαιναν τους προηγούμενους μήνες. Απαιτείται μεγάλη προσοχή και εφαρμογή των μέτρων. Η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συγχρωτισμός είναι απαραίτητα και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Παντελής Παπαθανάσης ανέφερε:

Αύξηση 20% των κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία - «Καμπανάκι» κινδύνου
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Παντελής Παπαθανάσης

«είναι βασικό όταν υπάρχει πολύς κόσμος στους κλειστούς κυρίως χώρους να φοράμε τη μάσκα μας. Είναι απαραίτητο να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και όλα όσα μας έχουν συμβουλέψει για τον covid-19 οι ειδικοί. Λόγω της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων που καταγράφεται πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί, γιατί τα μέτρα έχουν χαλαρώσει.

Πρέπει συνεπώς να προστατέψουμε τους οικείους μας και την υγεία μας. Η καλοκαιρινή περίοδος και η χαλάρωση που υπάρχει, αλλά και λόγω του συγχρωτισμού, είναι ευκολότερο κανείς να παρασυρθεί και να νοσήσει».

Από την πλευρά της η Μαρία Τικιστιρμά, επόπτρια των ΚΟΜΥ Αγρινίου του ΕΟΔΥ, επισημαίνει αναφορικά με τους ελέγχους ότι «το τελευταίο διάστημα μάλιστα, έχουν προστεθεί στα σημεία των δειγματοληψιών κάποιοι εξωτερικοί χώροι, όπως η πλατεία Παναγοπούλου και ο αύλειος χώρος του Δικαστικού Μεγάρου, καθώς και τα ΚΥ της περιοχής ευθύνης μας, αλλά και το νοσοκομείο Αγρινίου, πάντα σε συνεχή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, τους οποίους ευχαριστούμε. Παρουσιάζεται υψηλή θετικότητα στους τελευταίους δειγματοληπτικούς ελέγχους, ιδίως στην πόλη του Αγρινίου».

Υπογραμμίζει ακόμη όμως ότι «αυτό που θα πρέπει όμως, να απασχολήσει είναι το γεγονός, πως αρκετοί πολίτες, οι οποίοι νοσούν, προσέρχονται για δειγματοληψία εξακολουθητικά, κατά τη διάρκεια της 5ήμερης καραντίνας. Οι έλεγχοι αυτοί καθίστανται περιττοί και επικινδυνοι για την περαιτέρω διασπορά του ιού. Τα πρωτόκολλα εξακολουθούν να υφίστανται και να ισχύουν, δηλ. η απομόνωση για 5 ημέρες από τη νόσηση είναι επιβεβλημένη, λαμβάνοντας την ημέρα του θετικού test, ως ημέρα 0.

Μετά την πάροδο της 5θήμερης καραντίνας και μόνο εάν ο ασθενής δεν εχει συμπτώματα, ο πυρετός έχει υποχωρήσει πλήρως και ο ασθενής δεν χρήζει αντιπυρετικών, τουλάχιστον για 1 24ωρο,τότε και μόνο τότε διακόπτεται η απομόνωση με την υποχρέωση της χρήσης μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας για ακόμη 5 ημέρες. Να υπενθυμίσουμε πως οι ασθενείς υψηλού κινδύνου ή όσοι νοσούν σοβαρά, οφείλουν να συμβουλεύονται τον προσωπικό τους ιατρό για πιθανή χορήγηση ειδικών αντιικών φαρμάκων.

Ο SARS-CoV-2 συνεχίζει να εξελίσσεται και να εμφανίζει νέες παραλλαγές, με συνεπεια τις επαναλοιμώξεις , οι οποίες, μετά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον, καταγράφουν αυξητική τάση. Τα στελέχη που επικρατούν τελευταία είναι τα ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Ευτυχώς, η αυξητική τάση των κρουσμάτων δεν μεταφράζεται σε σημαντική αύξηση των νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ και αριθμού των θανάτων.

Ωστόσο, υπάρχει ένας μακροπρόθεσμος κίνδυνος επιπλοκών με την κάθε επανανόσηση. Επίσης, κάθε νόσηση εμπεριέχει τον κίνδυνο του συνδρόμου long Covid, που αλλάζει τελείως την καθημερινότητα του ασθενή.

Επομένως, το καλοκαίρι που διανύουμε θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε μέρη συνωστισμού, να ελεγχόμαστε τακτικά και να εμβολιαζόμαστε. Ευελπιστούμε πως τα επικαιροποιημένα εμβόλια που αναμένονται από τον Οκτώβρη, θα δώσουν μια μεγαλύτερη προστασία στις νέες υποπαραλλαγές».

20% αύξηση κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία

Στα 148.435 είναι τα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν μέσα σε μια εβδομάδα στην Ελλάδα (11/7 – 17/7/2022), όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με τις επαναλοιμώξεις να αφορούν το 18% των νέων λοιμώξεων.

2.138 είναι τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Αιτωλοακαρνανία, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αγρίνιο: Ξεμένουν από… Xanax τα φαρμακεία

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ