ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑύξηση από 1-1-2023 στις εισφορές επαγγελματιών: «Δεν είναι εποχή για αυξήσεις» – Τι λένε οι λογιστές του Αγρινίου;

Αύξηση από 1-1-2023 στις εισφορές επαγγελματιών: «Δεν είναι εποχή για αυξήσεις» – Τι λένε οι λογιστές του Αγρινίου;

Αύξηση από 1-1-2023 στις εισφορές επαγγελματιών: «Δεν είναι εποχή για αυξήσεις» – Τι λένε οι λογιστές του Αγρινίου;

Αύξηση από 1-1-2023 στις εισφορές επαγγελματιών «Δεν είναι εποχή για αυξήσεις» τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Αγρινίου και περιχώρων Τάσος Προβίδας στην εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως οι λογιστές, δεν βλέπουν με καλό μάτι τη σύνδεση των εισφορών με τον πληθωρισμό, όμως ο Κ. Χατζηδάκης επιμένει να μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη.

Αναλυτικά το δημοσίευμα; 

Τελικά μήπως την «νύφη» για όσα εξήγγειλε η κυβέρνηση περί αυξήσεων στις συντάξεις για το 87% των συνταξιούχων (και μάλιστα διπλών ή και τριπλών) θα την πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες;

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, περίπου 1,6 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν μία αύξηση στο 7% ή και λίγο παραπάνω, ένα εκατ. συνταξιούχοι θα δουν άλλο τόσο μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη, 200.000 παλαιοί συνταξιούχοι (προ του Μαΐου 2016) θα λάβουν την 4η ετήσια αύξηση του νόμου Βρούτση και, τέλος, ένα εκατ. συνταξιούχοι θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ.

Από την άλλη όμως, κυκλοφορεί από μέρες ότι για 1.200.000 ελεύθερους επαγγελματίες από την 1η Ιανουαρίου 2023, βάσει του  νόμου 4670/2020, θα συνδεθεί το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών με τη διακύμανση του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους!

Ο υπουργός εργασίας κ. Χατζηδάκη θέτοντας ουσιαστικά θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, δήλωσε ότι οι μισθωτοί πληρώνουν 20% περισσότερο από τους ελεύθερους επαγγελματίες κι αυτό έχει επίπτωση στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό σημαίνει αύξηση εισφορών 7-8% και στις πέντε κλίμακες των ελεύθερων επαγγελματιών, με άλλα λόγια, κάποιος που πληρώνει εισφορές 210 ευρώ, από το νέο έτος το ποσό θα αυξηθεί στα 227 ευρώ. Αν δώσουν λιγότερα σε εισφορές θα πάρουν μικρότερες συντάξεις, εν ολίγοις, είναι όμως έτσι; Τι λένε οι λογιστές στην περιοχή του Αγρινίου;

«Τώρα θέλουν στήριξη τα επαγγέλματα, όχι αναπροσαρμογές»

Αύξηση από 1-1-2023 στις εισφορές επαγγελματιών: «Δεν είναι εποχή για αυξήσεις»
Ο Τάσος Προβίδας

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Αγρινίου και περιχώρων, Τάσος Προβίδας υποστηρίζει ότι αυτό που λέει ο υπουργός δεν ισχύει γιατί «στην Ελλάδα δεν είναι ανταποδοτικό το σύστημα, δεν συνδέονται οι εισπράξεις άμεσα με τις συντάξεις, υπάρχει διαφορά που την καλύπτει το κράτος στα ταμεία ως επιδότηση, κάτι που ήταν και η βασική διαφωνία με τα μνημόνια. Οι συντάξεις προέρχονται από τον ασφαλιστικό βίο του καθενός, βασική αρχή αυτή».

«Διακινούνται από καιρό αυτά τα σενάρια και τα ακούμε κι εμείς. Ουσιαστικά, ναι, πρέπει να αναπροσαρμόζονται οι εισφορές με βάσει τον πληθωρισμό, αλλά πιστεύει κάποιος ότι είναι τώρα αυτή η ώρα να κάνουμε τέτοια; Να θυμόμαστε ότι οι ειδικές συνθήκες που υπάρχουν εδώ και χρόνια οδηγούν μαγαζιά σε κλείσιμο ενώ πολλά άλλα θέλουν στήριξη. Δεν διαφωνούμε με την βασική οικονομική αρχή για υπολογισμό με βάση τον πληθωρισμό απλά πρέπει να δούμε και ποιος γεννάει την ακρίβεια», εξηγεί ο κ. Προβίδας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Λογιστών της περιοχής, η ακρίβεια οφείλεται στια αυξήσεις που κάνουν καρτέλ στην ενέργεια και στις πολύ μεγάλες αλυσίδες, εκεί πρέπει να αναζητηθεί η πηγή της ακρίβειας. «Όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι παγκόσμιο το φαινόμενο, όταν ο άλλος δεν εισπράττει αυτό που πρέπει από πού να πληρώσει εισφορές; Θα την πληρώσει αυτός που είναι κοντά στο να κλείσει. Το μόνο που βλέπουμε εδώ και καιρό είναι αύξηση του κόστους λειτουργίας», επισημαίνει.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους δεν απολύσουν υπάλληλο και, αντίθετα, προσλάβουν κάποιον; Όπως εξηγεί ο κ. Προβίδας, «αυτό είναι ένα μέτρο κατά της ανεργίας και δεν είναι λάθος ως φιλοσοφία, για όποιον φυσικά χρειάζεται κόσμο, είναι ένα κίνητρο. Από την άλλη το τέλος επιτηδεύματος είναι άδικο από την ώρα που θεσπίστηκε και έπρεπε να έχει καταργηθεί ήδη. Το λιγότερο που έπρεπε να έχει γίνει είναι να συμψηφίζεται με την φορολογία. Αν ο επαγγελματίας δεν πληρώνει φόρο, ναι, να δώσει κάτι για ευνόητους λόγους. Αν όμως πληρώνει φόρο γιατί να δίνει έναν ακόμη;».

Η άβολη αλήθεια για τις δηλώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών

Πάντως, καλό είναι να θυμόμαστε και τι δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, για να βρούμε τις αιτίες του κακού. Μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με στοιχεία από την ΑΑΔΕ, για το έτος 2019, δηλαδή εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2018) προέκυπτε ότι το 56,8% δηλώνει στην Εφορία εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ το 25% ή ένας στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 1.000 ευρώ! Ετήσια, όχι μηνιαία!

Ακόμη, μόλις το 5,7% των επαγγελματιών δηλώνει εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, και το 94,3% δηλώνει χαμηλότερα καθαρά κέρδη.
Από το σύνολο των 381.406 επαγγελματιών, οι 284.219 δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και οι μόλις οι 97.187 δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα!

Αποτέλεσμα; Με την ηλεκτρονικοποίηση συναλλαγών, βιβλίων και τιμολογίων, η φοροδιαφυγή έχει περιοριστεί αλλά με τα τόσα χαμηλά εισοδήματα που δηλώνονται, αποκλείεται στο ορατό μέλλον να καταργηθούν τα τεκμήρια. Η, δε, μείωση της φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών δεν έχει την απόδοση που πρέπει, καθώς απλά πληρώνουν λιγότερο φόρο για τα ίδια χαμηλά εισοδήματα που εμφανίζουν.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Περιφέρεια: Yπογραφές για έργα υποδομής σε Δίμηκο, Οζερό και Αχελώο – Πώς θα κλείσουν “ανοιχτές πληγές” (εικόνες – video)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ