ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΑυξήσεις στις συντάξεις – Γ. Δημητρουλής: «Μετά από τόσες περικοπές, μιλάμε για μερικά ευρώ κι όχι για όλους»

Αυξήσεις στις συντάξεις – Γ. Δημητρουλής: «Μετά από τόσες περικοπές, μιλάμε για μερικά ευρώ κι όχι για όλους»

Αυξήσεις στις συντάξεις – Γ. Δημητρουλής: «Μετά από τόσες περικοπές, μιλάμε για μερικά ευρώ κι όχι για όλους»

Αυξήσεις στις συντάξεις. Ικανές να βελτιώσουν την θέση των συνταξιούχων ή όχι αναρωτιέται η εφημερίδα “Συνείδηση” – Γιώργος Δημητρουλής (πρόεδρο του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ): «Μετά από τόσες περικοπές, μιλάμε για μερικά ευρώ κι όχι για όλους»

Αναλυτικά το δημοσίευμα:  

Σύμφωνα με την κυβέρνηση από την Πέμπτη 26/1 και μέχρι την Δευτέρα 30/1 οι συνταξιούχοι της χώρας θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους μετά από 12 συνεχόμενα χρόνια είτε παγώματος είτε περικοπών. Είναι μια πραγματικότητα αυτή για πάνω από 1,5 εκατ. συνταξιούχους, της οποίας όμως αναμένεται να διαπιστωθεί το κοινωνικό αποτύπωμα τα επόμενα 24ωρα.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης «το “ξεπάγωμα” των συντάξεων έπειτα από 12 χρόνια είναι μια σημαντική στιγμή για τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους. Είναι η αύξηση του 7,75% που θα δουν πάνω από 1,7 εκατ. συνταξιούχοι αυτές τις ημέρες στους λογαριασμούς τους. Με τις αυξήσεις, ένας στους δύο συνταξιούχους θα δει μια επιπλέον σύνταξη μέσα στο 2023, ενώ το 95% θα δει έστω κάποια αύξηση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας (τα οποία δόθηκαν αναλυτικά στα ΜΜΕ), προκύπτουν μονές, διπλές ή και τριπλές αυξήσεις στους συνταξιούχους. Ειδικότερα:

• Μία τουλάχιστον αύξηση βλέπουν 2.499.285 συνταξιούχοι (λόγω της αύξησης της τάξεως του 7,75% ή της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της καταβολής του επιδόματος των 250 ευρώ).

• Διπλή αύξηση βλέπουν 1.344.696 συνταξιούχοι (λόγω του συνδυασμού των αυξήσεων της τάξεως του 7,75%, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ).

• Τριπλή αύξηση βλέπουν 185.649 συνταξιούχοι (λόγω του συνδυασμού της αύξησης της τάξεως του 7,75%, της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης ή της πληρωμής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ και της εφαρμογής της 4ης ετήσιας αύξησης του ν. Βρούτση). Σημειώνεται ότι τα αναδρομικά του Ιανουαρίου θα αποδοθούν στους δικαιούχους με τις συντάξεις Μαρτίου (προκαταβάλλονται στα τέλη Φεβρουαρίου).

Παραδείγματα που δόθηκαν στην δημοσιότητα, επίσης από το υπουργείο Εργασίας, κάνουν λόγο για περιπτώσεις όπως συνταξιούχου που λαμβάνει τον μήνα 850 ευρώ και με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 66 ευρώ και το ετήσιο 792 ευρώ αγγίζοντας το 93% μιας επιπλέον σύνταξη, ενώ συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα σύνταξη 900 ευρώ και δηλώνει εισοδήματα από άλλες πηγές 6.200 ευρώ συνολικά το έτος, μαζί με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 906 ευρώ, μια επιπλέον σύνταξη.

Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: ένας στους τρεις δεν παίρνει καθόλου αύξηση

Αντίθετα, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), όπως ανέφερε, «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους 2.634.786 συνταξιούχους» εξέδωσε ανακοίνωση που υπολογίζει όσους δεν θα δουν καθόλου αύξηση, σίγουρα μειώνοντας τις εντυπώσεις που θα επιθυμούσε το υπουργείο. «Το υπουργείο Εργασίας παραδέχτηκε ότι κατέβαλλε αυξήσεις 7,75% σε 1.724.713 συνταξιούχους. Όμως την ίδια στιγμή, μας έχει ενημερώσει ήδη από την περασμένη Κυριακή ότι ατόφια την εν λόγω αύξηση, θα την λάβουν έως το 85% του ανωτέρω αριθμού δικαιούχων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι προκύπτουν 258.000 συνταξιούχοι περίπου, οι οποίοι θα έχουν την «τύχη» να διαπιστώσουν αύξηση στις συντάξεις τους, όμως την ίδια στιγμή θα έχουν και την «ατυχία» να δουν ότι η αύξηση αυτή δεν είναι 7,75%, αλλά αισθητά μικρότερη. Έτσι, απομένουν 1.466.000 δικαιούχοι περίπου, οι οποίοι πράγματι θα λάβουν το σύνολο της αύξησης. Ο αριθμός αυτός, αντιστοιχεί 55,64% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας.

Την ίδια στιγμή προκύπτουν 910.077 συνταξιούχοι, που το ίδιο το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς, ότι λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς, χάνουν τις φετινές αυξήσεις. Αυτοί αντιστοιχούν στο 34,54% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας. Δηλαδή ο ένας στους τρεις συνταξιούχους, δεν θα λάβει καθόλου αύξηση! Αθροιστικά, οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ από τις αυξήσεις 7,75% στις κύριες συντάξεις (910.077) και οι συνταξιούχοι που έλαβαν αισθητά μικρότερες αυξήσεις από εκείνες που θα έπρεπε (258.000), ανέρχονται σε 1.168.077 άτομα! Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 44,33% του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας».

Τι λένε οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ της περιοχής

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας, μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Γιώργο Δημητρουλή, όντως έχουν περάσει σχεδόν 13 χρόνια που οι συνταξιούχοι έχουν να δουν αύξηση στις συντάξεις τους. «Με την κατάργηση των δώρων από την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ είχε επέλθει η κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης με τα γνωστά αποτελέσματα στην κοινωνία.

Αυξήσεις στις συντάξεις: Γ. Δημητρουλής: «Μετά από τόσες περικοπές, μιλάμε για μερικά ευρώ κι όχι για όλους»
Ο Γιώργος Δημητρουλής

Επίσης σημαντικό είναι να επισημανθεί πως έχουν προηγηθεί 11 περικοπές στις συντάξεις τα προηγούμενα χρόνια. Οπότε, κανείς δεν περιφρονεί την οποιαδήποτε αύξηση αλλά καλό είναι να θυμόμαστε ότι αυτή έρχεται ως ασπιρίνη σε σοβαρή ασθένεια μετά από όλα έχουν γίνει. Παράλληλα, αφού πούμε ότι περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι δεν θα δουν κάποια αύξηση, ο ένας στους τρεις δηλαδή, εμείς έχουμε υπολογίσει ότι ένα εκατομμύριο θα δει αύξηση μέχρι 37 τον μήνα και περίπου 600 χιλιάδες θα δουν αύξηση από 38 μέχρι 100 ευρώ τον μήνα, μιλάμε κυρίως για μεγαλύτερες συντάξεις. Σε κάθε περίπτωση, από Πέμπτη μέχρι και την Δευτέρα το βράδυ θα έχουμε σαφή εικόνα από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους», εξηγεί.

Πως λειτουργεί η προσωπική διαφορά

Αιτία αυτής της διαφοροποίησης ανά περίπτωση, που θα έχει ως αποτέλεσμα περίπου το 30% των συνταξιούχων να μείνει χωρίς αύξηση και άλλο ένα 15% να λάβει μικρότερη αύξηση από την αναμενόμενη, είναι η ύπαρξη του μοντέλου της προσωπικής διαφοράς, που αφορά όλες τις συντάξεις που είχαν εκδοθεί πριν από το 2019.

Με τον επανυπολογισμό που έτυχαν όλες αυτές οι συντάξεις, δημιουργήθηκε λογιστική διαφορά ανάμεσα στο καταβαλλόμενο ποσό και σε εκείνο που έχει καταγραφεί στα εκκαθαριστικά σημειώματα των δικαιούχων. Ουσιαστικά, μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας υπολογίστηκαν εκ νέου όλες οι κύριες συντάξεις, αλλά με διαφορετικά ποσοστά αναπλήρωσης ανά έτος ασφάλισης. Έτσι προέκυψε αντίστοιχα διαφορετικό λογιστικό αποτέλεσμα και εφαρμόστηκε η προσωπική διαφορά.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Δήμος Μεσολογγίου: Εφάπαξ βοήθημα επανασύνδεσης ρεύματος στους ευπαθείς καταναλωτές

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ