ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑυξήσεις αντικειμενικής αξίας σε αρκετές περιοχές του νομού

Αυξήσεις αντικειμενικής αξίας σε αρκετές περιοχές του νομού

Αυξήσεις αντικειμενικής αξίας σε αρκετές περιοχές του νομού
  • Μέχρι και τον Ιούνιο οι περιοχές πέριξ της λίμνης Τριχωνίδας,  το Καινούργιο, το Αγγελόκαστρο, περιοχές του Θέρμου και ο Αστακός θα ενταχθούν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών
  • Η ένταξη θα φέρει από του χρόνου αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ

Συνολικά 3.754 νέες περιοχές ανά την Ελλάδα εντάσσονται στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά από την ένταξή τους οι ιδιοκτήτες να κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η κλίμακα της φορολογίας με βάση τα νέα δεδομένα, ωστόσο ανακοινώθηκε η λίστα με τις περιοχές που θα ενταχθούν. Στην Αιτωλοακαρνανία, μέχρι και τον Ιούνιο αναμένεται να ενταχθούν οι περιοχές πέριξ της λίμνης Τριχωνίδας, περιοχές του Θέρμου, το Καινούργιο, το Αγγελόκαστρο και ο Αστακός, ενώ δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα  περεταίρω λεπτομέρειες!

Οι περιοχές αυτές σε πανελλαδικό επίπεδο ναι μεν είναι εντός σχεδίου πόλεως, αλλά παραμένουν σχεδόν εκτός αντικειμενικού συστήματος. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι ιδιοκτήτες σε αυτές τις περιοχές, άλλοτε να πληρώνουν ελάχιστους φόρους και άλλοτε μηδενικούς, παρότι τμήματα των περιοχών αυτών θεωρούνται «φιλέτα»!

Το αργότερο μέχρι και τον Ιούνιο θα γίνει η ένταξή τους, ώστε επί των τιμών που θα αποκτήσουν να επιβληθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2021.

Εκτός από χωριά και οικισμούς, σε αρκετές από τις περιοχές βρίσκονται εξοχικές κατοικίες και βίλες, των οποίων οι ιδιοκτήτες θα δουν την αντικειμενική αξία τους να εκτοξεύεται και ανάλογα θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2021 και των επόμενων ετών, όπως επίσης και οι φόροι μεταβίβασης και άλλοι σχεδόν 20 φόροι και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, με τα πρόσθετα έσοδα που θα εισπράξει το Υπουργείο Οικονομικών από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται στις νέες περιοχές, θα καλύψει την απώλεια που θα προκύψει από την αύξηση του αριθμού των απαλλασσόμενων ιδιοκτητών από τον ΕΝΦΙΑ.

Ο Στράτος Καλύβας

Ο Αγρινιώτης μεσίτης Στράτος Καλύβας μιλώντας στη «Σ» για το θέμα αναφέρει: «κάποιες περιοχές είναι πολύ πιο φθηνές από την πραγματική τους αξία. Πέρσι εντάξανε κάποια νησιά, ακριβά, όπως η Μύκονος, η Πάρος κλπ που είχαν αντικειμενική αξία πολύ χαμηλή και τη δεκαπλασίασαν, έτσι και οι περιοχές πέριξ της λίμνης Τριχωνίδας, αλλά και ο Αστακός, είχαν πάρα πολύ χαμηλή αντικειμενική αξία και όλα τα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, που τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει πολύ μεγάλη άνθηση. Θεωρώ πως σε κάποιες έπρεπε να αλλάξει η αντικειμενική αξία προς τα πάνω, κάποιες περιοχές είναι ήδη υπερτιμημένες, αλλά η τιμή δεν πέφτει.

Με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών κάποιος θα είναι αδικημένος και κάποιος όχι. Στο Καινούργιο ή στο Αγγελόκαστρο αυτό που θα εφαρμοστεί θα είναι καθαρά φοροεισπρακτικό, είναι περιοχές στις οποίες δεν έχει γίνει καμιά συμβολαιογραφική πράξη και μέσω αυτών βλέπεις ποιες είναι οι αξίες και προσπαθείς να τις εξισορροπήσεις με τις αντικειμενικές. Όλη η περιοχή μεταξύ Δοκιμίου και Αγγελοκάστρου έχει γίνει υψηλής παραγωγικότητας.

Τώρα με τα νέα δεδομένα το μόνο σίγουρο είναι πως οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη τους. Σε ποια κλίμακα θα ενταχθούν με τις αλλαγές αυτές και τι θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες δεν είναι γνωστό ακόμη, ούτε στη Δ.Ο.Υ. δεν γνωρίζουν. Λειτουργούν, όπως θέλουν. Πριν 3 με 4 χρόνια, που μια εταιρεία ήρθε στην περιοχή για τον ίδιο λόγο και για λογαριασμό του Υπουργείου, ερωτήθηκαν οι μεσίτες για τις τιμές και δεν εισακουστήκαμε.

Αποτέλεσμα ήταν κάποιες περιοχές να τις ακριβύνουν ακόμη και 25% και κάποιες άλλες τις φτήνυναν 5%, ενώ οι εισηγήσεις μας ήταν τελείως διαφορετικές. Ο πίνακας δεν έχει αλλάξει ακόμη, οπότε ο ΕΝΦΙΑ θα βγει κανονικά για το προηγούμενο έτος. Βάσει νόμου, δηλαδή, θα πρέπει να βγει με τις αντικειμενικές τις προηγούμενης χρονιάς, συνεπώς, αν αλλάξουν σήμερα οι αντικειμενικές θα είναι για του χρόνου και όχι για φέτος».

Κωνσταντίνος Χονδρός- Εφημερίδα Συνείδηση

Επέλαση του Covid-19: «Έκρηξη» εισαγωγών στα Νοσοκομεία – Αυξάνονται συνεχώς οι νοσηλευόμενοι στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr