ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΟικονομιαΑυξήσεις 7,6% στα διόδια από 1η Ιανουαρίου 2024

Αυξήσεις 7,6% στα διόδια από 1η Ιανουαρίου 2024

Αυξήσεις 7,6% στα διόδια από 1η Ιανουαρίου 2024

Αυξήσεις στα διόδια των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων έρχονται από 1η Ιανουαρίου 2024. 

Σε αυτή την λύση φαίνεται πως οδηγήθηκαν το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τους παραχωρησιούχους μετά από μία μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων τόσο με την τωρινή, όσο και με την προηγούμενη ηγεσία.

Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις στα διόδια προβλέπονταν από 1η Ιανουαρίου του 2023 με βάση τον πληθωρισμό. Μάλιστα από τα τέλη της περασμένης χρονιάς οι παραχωρησιούχοι είχαν στείλει τα σχετικά έγγραφα υπολογισμού των νέων διοδίων που θα ίσχυαν από 1η/1/2023 στη σχετική διεύθυνση του Υπουργείου (Δ17), η οποία και απεφάνθη περί της ορθότητας του υπολογισμού των αυξήσεων.

Ωστόσο, μια σειρά από παράγοντες, όπως η προεκλογική περίοδος και η ενεργειακή κρίση, οδήγησαν στο πάγωμα των αυξήσεων των διοδίων.

Βάσει των συμβάσεων παραχώρησης των οδικών αξόνων, οι παραχωρησιούχοι (Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Ολυμπία Οδός, Μορέας, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Γέφυρα Α.Ε.) αναπροσαρμόζουν ετησίως τις τιμές των διοδίων με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Σεπτεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς. Ως εκ τούτου, η αύξηση που θα έπρεπε να δοθεί φέτος είναι της τάξεως του 12% βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Με βάση τα παραπάνω, το υπόλοιπο ποσό της αύξησης των διοδίων (του 12%) θα επιμεριστεί στις επόμενες χρονιές.

Το χρηματοοικονομικό μοντέλο κατασκευής των αυτοκινητοδρόμων της χώρας βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένες παραμέτρους (κόστος συντήρησης, κυκλοφορία κλπ). Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που οι εταιρείες αποζημιώθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς λόγω των μειωμένων μετακινήσεων δεν επιτεύχθηκαν οι κυκλοφοριακοί φόρτοι με βάση τους οποίους σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή των οδικών αξόνων.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

capital.gr

Ξεκίνησε η διαγραφή gmail από την google, τι να κάνετε για να «σώσετε» τον λογαριασμό σας

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ