
Θλιβερή πραγματικότητα ο εκφοβισμός και η βία κατά παιδιών. Αυξημένες οι καταγγελίες στο Αγρίνιο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Όλα και περισσότερα τα περιστατικά που «φτάνουν» στην Ομάδα Προστασίας Ανηλίκων
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Στις 6 Μαρτίου έχει οριστεί φέτος η Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας και του Εκφοβισμού στα σχολεία όμως φαίνεται ότι δεν είναι το μόνο πρόβλημα των παιδιών το bullying σε όλες τις μορφές του. Υπάρχουν ακόμη τα ίδια τα περιστατική βίας ή απειλής κατά των παιδιών που πρέπει να αντιμετωπιστούν και σε τοπικό επίπεδο.
Σε ό, τι αφορά το πρώτο σκέλος, υπάρχει αύξηση των περιστατικών σχολικού εκφοβισμού σε παιδιά ακόμα και νηπιακής ηλικίας σε όλη την χώρα, όπως διαπιστώνει το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας ΚΜΟΠ, βάσει των καταγγελιών των γονέων στην πλατφόρμα «Live without Bullying». Για πρώτη φορά υπήρξαν πολλά μηνύματα από γονείς μικρών παιδιών, ηλικίας πέντε, ακόμα και τεσσάρων ετών, που αντιμετωπίζουν περιστατικά bullying στο σχολείο.
Η αύξηση των περιστατικών αυτών συνδέεται σε πανελλήνιο επίπεδο με τη γενικότερη αύξηση της βίας και της επιθετικότητας, που εκφράστηκε από την οικονομική κρίση και την πανδημία και μεγιστοποιείται στα κοινωνικά δίκτυα. Η ενδοοικογενειακή βία και η κακή επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, μεταφέρονται στον κόσμο των παιδιών και η εικόνα που τους δημιουργείται είναι ότι πρέπει να αντιδρούν με επιθετικότητα, φωνές και βία. Αυτό καταλήγει όμως και σε κανονική, χειροπιαστή βία κατά των παιδιών ή την απειλή της,
Για το ζήτημα της βίας και της απειλής κατά των παιδιών μέσα στην οικογένεια η προϊσταμένη της διεύθυνσης Παιδικής Προστασίας και της Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων, Μαρία Τσίνα, εξηγεί πως τα περιστατικά που καταγγέλλονται είναι αυξημένα κάτι που συμβαίνει και με τις εισαγγελικές παραγγελίες για τέτοια θέματα. «Είναι αυξημένα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επιβεβαιώνονται όλες οι καταγγελίες.
Οι άνθρωποι είναι ευαισθητοποιημένοι πλέον σε τέτοια ζητήματα και κάνουν πιο εύκολα καταγγελία, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μην ισχύει αυτή. Γενικά όμως υπάρχει αυξητική τάση σε περιστατικά και παρεμβάσεις εισαγγελέα». Σύμφωνα με την κ. Τσίνα η βαρύτητα των περιστατικών ποικίλει, αλλά εδώ και κάποιο διάστημα δεν υπάρχει κάτι το ακραίο. «Το πώς βλέπει κάποιος το σοβαρό περιστατικό ή όχι, πολλές φορές έχει να κάνει και με την εξοικείωσή του με το θέμα. Αυτό που έχει σημασία είναι πως εμείς έχουμε περιστατικά που παρακολουθούμε και έχουμε συνεργαστεί αρκετές φορές με τις δικαστικές αρχές πάνω στο συγκεκριμένο τομέα», τονίζει.
Η διαχείριση περιστατικών
Για τη βία μέσα στην οικογένεια και την κοινωνία στο Αγρίνιο υπάρχει το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής όπου στο 2641363406 μπορεί ο πολίτης να ενημερωθεί και να καταγγείλει συμβάντα.
Σε ότι αφορά τον σχολικό εκφοβισμό οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στην πλατφόρμα του ΚΜΟΠ «Live Without Bullying» (https://livewithoutbullying.com/) αναζητώντας συμβουλές για το πώς να αντιδράσουν.
Η πλατφόρμα λειτουργεί από το 2015 με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση του ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Μέχρι σήμερα περίπου 30.000 άτομα (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί) έχουν δεχτεί μέσω της πλατφόρμας δωρεάν και ανώνυμα συμβουλευτική υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχολόγους ή έχουν συμμετάσχει στα σεμινάρια και τις εκπαιδεύσεις που βρίσκονται στην πλατφόρμα.
Το «Live without Bullying» υποστηρίζεται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε το 2016 με το ΚΜΟΠ για τη διάδοση της δράσης σε όλες τις σχολικές κοινότητες της χώρας. Πρόσφατα υπεγράφη αντίστοιχο μνημόνιο συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, προκειμένου να προωθηθούν τα μηνύματα του «Live without Bullying» στους αθλητικούς χώρους, και με την ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση του διαδικτυακού και σχολικού εκφοβισμού παιδιών και εφήβων. Παράλληλα, το ευρωπαϊκό δίκτυο οργανώσεων «COFACE Families Europe» έχει χαρακτηρίσει τη δράση ως βέλτιστη πρακτική για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού στην Ευρώπη.
Να σημειωθεί πως, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα το κράτος δεν έχει υποχωρήσει στις προσλήψεις που ασχολούνται με τέτοια θέματα. Για παράδειγμα, στα σχολεία έχουν ανέβει οι προσλήψεις κοινωνικών λειτουργών από 1.600 το 2019 σε 3.200 το 2022.
Όπως λένε οι ειδικοί, οι γονείς πρέπει να μην πανικοβάλλονται, να μιλούν στο παιδί τους ήπια, και να το καθησυχάζουν ότι μαζί θα βρουν λύσεις, ώστε το παιδί να αισθάνεται σύμμαχο το γονιό του. Επίσης, δεν πρέπει να ξεκινούν αντιπαράθεση με τους γονείς άλλων παιδιών, καθώς το σχολείο είναι υπεύθυνο να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στους γονείς. Οι γονείς πρέπει να έρχονται σε επαφή με το σχολείο ξανά και ξανά και οι εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους χρειάζεται να ενημερώνονται γύρω από τη διαχείριση φαινομένων bullying».
Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”
Παραιτήθηκε ο Κώστας Καραμανλής από υπουργός Μεταφορών – “Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη”