ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΖωη & ΥγειαΑυξάνεται το testing στο Αγρίνιο

Αυξάνεται το testing στο Αγρίνιο

Αυξάνεται το testing στο Αγρίνιο

Τεστ covid, γρίπης και RSV από τις ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ. Αυξάνεται το testing στο Αγρίνιο όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Σημαντική αύξηση της προσέλευσης στα τεστ, λόγω της παρόμοιας συμπτωματολογίας, αλλά μικρότερη αύξηση της θετικότητας. Τι αναφέρει η επόπτρια Ιατρός των ΚΟΜΥ Αγρινίου του ΕΟΔΥ Μαίρη Τικιστιρμά

Αναλυτικά το δημοσίευμα:  

Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στην περιοχή του Αγρινίου για κάποιο χρονικό διάστημα ο κόσμος είχε «παραγκωνίσει» αρκετά τη διενέργεια test. Οι λόγοι είναι πολλοί και διάφοροι, αλλά μέσα σε ένα περιβάλλον έξαρσης των ιώσεων πλέον ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί, ενώ από αυτό το διάστημα και έπειτα αναμένουμε να παρουσιαστούν και τα «αποτελέσματα» των γιορτών, τις οποίες ο κόσμος έζησε όπως προ covid.

Ο αριθμός των εισαγωγών για covid παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για covid την εβδομάδα 26 Δεκεμβρίου – 01 Ιανουαρίου 2023, ήταν 1.519 (+22% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ ο μέσος όρος των ημερήσιων εισαγωγών για την εβδομάδα ήταν 217.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη covid που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, σε πανελλαδικό επίπεδο, μέχρι το τέλος της ίδιας εβδομάδας ήταν 119 και καταγράφηκαν 141 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη.

Παράλληλα, νέος κύκλος ιώσεων αναμένεται να πυροδοτηθεί μέσα στον Ιανουάριο, στον παιδικό και εφηβικό πληθυσμό, μετά και το άνοιγμα των σχολείων. Οι παιδίατροι προειδοποιούν για την έξαρση των αδενοϊών, των εντεροϊών και του στρεπτόκοκκου, μετά το κύμα της εποχικής γρίπης που… «παρέσυρε» στο «πέρασμά» του την πλειονότητα των παιδιών τις προηγούμενες εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή καλούν τους γονείς να βρίσκονται σε εγρήγορση το επόμενο διάστημα, καθώς οι αλλεπάλληλες ιώσεις μπορεί να προκαλέσουν πλήγματα στον οργανισμό των παιδιών, αλλά και να μολύνουν τους ευάλωτους και ηλικιωμένους του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Πέραν όμως αυτού του ζητήματος, στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αύξηση της προσέλευσης του κόσμου για test covid, όπως επίσης καταγράφεται και ανάλογη αύξηση της θετικότητας, κάτι που δε συνέβαινε κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα η Μαίρη Τικιστιρμά, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός και επόπτρια Ιατρός των ΚΟΜΥ Αγρινίου του ΕΟΔΥ επεσήμανε μιλώντας στη «Σ»:

Η Μαίρη Τικιστιρμά

«είναι αλήθεια πως για κάποιο διάστημα, στην πόλη του Αγρινίου, όπως και σε όλη την επικράτεια, η προσέλευση των πολιτών στα σημεία δειγματοληψιών του ΕΟΔΥ για rapid test, υπήρξε περιορισμένη. Όπως περιορισμένος ήταν και ο αριθμός των θετικών αποτελεσμάτων. Φαίνεται πως αυτό έγινε κυρίως για δύο λόγους: από τη μια ο κόσμος είχε την ανάγκη να ξεφύγει από την καθημερινότητα, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τον αυτοέλεγχο για τη νόσο και από την άλλη σημαντικό μέρος του πληθυσμού νόσησε από γρίπη. Συμβαίνει όμως και το εξής: κάποιοι άνθρωποι κάνουν το test που υπάρχει στα φαρμακεία  είτε μόνο για τον κορωνοϊό, είτε για γρίπη και κορωνοϊό μαζί, δηλ. το διπλό test.

Πλέον, παρατηρείται αύξηση της προσέλευσης, με μικρή αύξηση της θετικότητας, τις τελευταίες ημέρες τόσο λόγω των εορτών, όσο και λόγω του διαφοροδιαγνωστικού ελέγχου που επιβάλλει η παρόμοια συμπτωματολογία μεταξύ των ιώσεων που κυκλοφορούν.

Το φετινό χειμώνα έχουμε πραγματικά πληθώρα ιώσεων: κορωνοϊό, γρίπη, RSV, αδενοϊούς, άλλες γριπώδεις συνδρομές κτλ. Απ’ ό,τι φαίνεται, κυριαρχεί μέχρι στιγμής η γρίπη τύπου Α, η οποία έκανε την είσοδό της πολύ νωρίτερα. Γι’ αυτό και ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ, μέσω των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) συνεχίζουν ακατάπαυστα τις δειγματοληψίες και μάλιστα έχουν συμπεριλάβει στον δειγματοληπτικό έλεγχο του PCR- το οποίο γίνεται πάντα στοχευμένα και ανάλογα συγκεκριμένης συμπτωματολογίας- την ανίχνευση 3 ιών: κορωνοϊού, γρίπης και RSV.

Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο της έγκαιρης επαγρύπνησης και επιδημιολογικής επιτήρησης και μάλιστα πολύ πριν εμφανιστεί το κύμα όλων αυτών των ιώσεων.

Σε γενικές γραμμές αποδεικνύεται πως χρειάζεται επαγρύπνηση, καθώς τώρα θα φανούν τα αποτελέσματα του συγχρωτισμού των γιορτών, υπό το φόβο πιθανής συλλοίμωξης κορωνοϊού και γρίπης. Δεν μπορούμε βέβαια, να αμελήσουμε και αυτό που συμβαίνει στην Κίνα, όπως και την καινούρια παραλλαγή του κορωνοϊού, που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, χαμηλή ελπίζουμε νοσηρότητα και θνητότητα.

Αυτό που συνεχίζουμε να διαθέτουμε σαν σημαντικό μέτρο προφύλαξης είναι η μάσκα υψηλής προστασίας, ιδίως για τους συμπολίτες μας που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, καθώς και ο εμβολιασμός, τόσο για τον κορωνοϊό, όσο και για τη γρίπη.

Επίσης, καλό θα ήταν, ο καθένας από εμάς να αποφεύγει το συνωστισμό κατά τη διάρκεια του χειμώνα, να ελέγχεται είτε προληπτικά, είτε στο σωστό χρόνο από την έναρξη των συμπτωμάτων υπό τις οδηγίες του οικογενειακού του ιατρού και αν είναι θετικός να αυτοπεριορίζει τις συναναστροφές του για ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να αποφεύγεται η διασπορά».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Δυτική Ελλάδα: Σταματά η Οικονομική Επιτροπή, περιμένοντας το ΥΠΕΣ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ