ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΑυτονόμηση από την Πάτρα: Απέναντι στον εμπαιγμό της τοπικής κοινωνίας από την Πρυτανεία

Αυτονόμηση από την Πάτρα: Απέναντι στον εμπαιγμό της τοπικής κοινωνίας από την Πρυτανεία

Αυτονόμηση από την Πάτρα: Απέναντι στον εμπαιγμό της τοπικής κοινωνίας από την Πρυτανεία

Ομοβροντία αντιδράσεων στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου για το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου, που μεταφέρει Τμήματα στην Πάτρα

Η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου για τα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου και το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει καταρτίσει το ίδιο το Ίδρυμα ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει την οξυμένη αντίδραση των εκπροσώπων της περιοχής.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, οι βουλευτές του νομού Κ. Καραγκούνης, Γ. Βαρεμένος, Θ. Μωραΐτης και Δ. Κωνσταντόπουλος, ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η παρέμβαση του καθηγητή προέδρου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, Προκόπιου Θεοδωρίδη, ο οποίος ήταν και μέλος της Επιτροπής, που κατάρτισε το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου.

Και αυτό γιατί όπως κατήγγειλε ο ίδιος η Επιτροπή ουσιαστικά δεν συνεδρίασε ποτέ, κάτι που ήταν και η αιτία της παραίτησής του από την Επιτροπή. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Πρυτανεία δεν λαμβάνει υπόψη την άποψη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς υπάρχουν Τμήματα στο Αγρίνιο που ουδέποτε ψήφισαν να μετακινηθούν στην Πάτρα. Και ο κ. Θεοδωρίδης και άλλοι καθηγητές Τμημάτων που έλαβαν το λόγο στη συνεδρίαση επισήμαιναν σε όλους τους τόνους από την μια τα Πανεπιστήμια να κατηγορούν τις Κυβερνήσεις ότι νομοθετούν χωρίς να λάβουν υπόψη τη γνώμη των Πανεπιστημίων και το Πανεπιστήμιο Πατρών με τη σειρά του να μη λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων.
Ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου στην εισήγησή του κάνοντας μια ανάδρομή στην υπόθεση αυτή σχολίασε ότι το προτεινόμενο σχέδιο επιφέρει αλλαγές παντού εκτός από την Πάτρα…

«Το Δεκέμβριο του 2019 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και της πρώην Πρυτάνεως είχαμε τη ρητή δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει καμία κατάργηση και καμία μεταφορά Τμήματος στην Πάτρα. Μάλιστα με ψήφισμα που κατατέθηκε ζητήσαμε «την άμεση επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους Πτυχιούχους του Τμήματος. Τέλος, την άμεση άρση αναστολής της λειτουργίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας και την περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη της Γεωπονικής Σχολής με απώτερο σκοπό την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο» είπε ο Γ. Παπαναστασίου και πρόσθεσε : «Μόλις έναν χρόνο μετά έχουμε την αίσθηση ότι η Πρυτανεία μας εμπαίζει και ότι γινόμαστε αποδέκτες μιας εχθρικής συμπεριφοράς. Αναρωτιέμαι αν, η ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι τόσο αναξιόπιστη που να καταρρίπτει ακόμη και την δική της πρόταση. Δεν αντιλαμβάνονται ότι, με τη στάση τους, διαταράσσουν τις τοπικές κοινωνίες σε μια λογική συγκεντρωτισμού. Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο».

«Είμαστε θυμωμένοι από αυτή την κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η νέα Πρυτανική Αρχή επιχειρεί να ανατρέψει το νόμο Γαβρόγλου, με το οποίο είχε συμφωνήσει το Πανεπιστήμιο». «Είναι τόσο αναξιόπιστοι οι ακαδημαϊκοί μας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «το Πανεπιστήμιο Πατρών λειτουργεί εχθρικά απέναντι στο Αγρίνιο επαναφέροντας τη λυσσαλέα του προσπάθεια να μεταφέρει Τμήματα στην Πάτρα».

Ο Γ. Παπαναστασίου κατέληξε σημειώνοντας ότι «με τον εμπαιγμό να συνεχίζεται θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν «παίζουμε» είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε ένα ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας».
Με την πρόταση αυτή αξίζει να σημειωθεί ότι συντάχθηκαν και οι βουλευτές Κ. Καραγκούνης και Δ. Κωνσταντόπουλος, αλλά και αρκετοί από τους εκπροσώπους φορέων της περιοχής που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου . Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι τονίστηκε από τους περισσότερους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση η ανάγκη να σταματήσει με κάποιο τρόπο η εσωτερική διαδικασία του Πανεπιστημίου, καθώς την επόμενη εβδομάδα επίκειται το προτεινόμενο σχέδιο να λάβει την έγκριση της Συγκλήτου. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε από τον Σπ. Λιβανό να συγκροτηθεί μια Επιτροπή Αγώνα, με τη συμμετοχή και των αιρετών (βουλευτών – αυτοδιοικητικών) που θα καταθέσει μια διαφορετική πρόταση στη Σύγκλητο για τα Τμήματα του Αγρινίου, αλλά και του Μεσολογγίου.

Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, από την πλευρά του, σε γενικές γραμμές επανέλαβε όσα είχε πει και στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο επισημαίνονται ότι υπήρχε ρητή δέσμευση από την νυν και πρώην πρυτανική αρχή για παραμονή των Τμημάτων του Πανεπιστημίου στις περιφερειακές πόλεις. «Έπρεπε να σεβαστούν ότι συχνά οι πόροι που παίρνει το Πανεπιστήμιο από την Περιφέρεια είναι περισσότεροι από όσους λαμβάνει από το Κράτος και γι΄αυτό ακριβώς δεν θα έπρεπε να γίνονται εισηγήσεις ερήμην των τοπικών κοινωνιών» είπε χαρακτηριστικά ο Νεκτάριος Φαρμάκης υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια έχει διαθέσει στο Πανεπιστήμιο πάνω από 20 εκατ. ευρώ μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεών της.

Με κριτική και στον πρόσφατο νόμο Κεραμέως ήταν οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένου και Θ. Μωραΐτη. Με τον Γ. Βαρεμένο να υπογραμμίζει ότι είναι καθοριστικής σημασίας η στάση της σημερινής κυβέρνησης στο όλο ζήτημα που έχει ανακύψει, κάτι που μέχρι στιγμή δεν υπάρχει ως δεδομένο στη συζήτηση. Αξιοσημείωτη ήταν αναφορά του Θ. Μωραΐτη «να μην εφαρμοστεί η κυβερνητική ρύθμιση για την βάση εισαγωγής από το Πανεπιστήμιο Πατρών».
Ως κακόγουστο και προσβλητικό σήριαλ χαρακτήρισε την υπόθεση Πανεπιστήμιο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά. Χαρακτήρισε απαράδεκτο το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωση και υπογράμμισε ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να ενισχύσει τα περιφερειακά Τμήματα. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας δεν θα ιδρυθεί με ψηφίσματα, αλλά «χρειάζεται δουλειά και αγώνας». Ενώ παράλληλα εξέφρασε την επιφύλαξή της για το κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι οικονομοτεχνικά δεδομένα με βάση και τα οικονομικά της χώρας.

Μέχρι την ώρα που η «Σ» έκλεινε την ύλη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συνεχίζονταν χωρίς να έχει λάβει κάποια απόφαση.

Δημήτρης Παπαδάκης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr