Αυτό που δεν έθιξε ούτε στο Αγρίνιο ο κ. Μπαλτάκος

Διαβάσαμε με προσοχή όσα είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδίας Τάκης Μπαλτάκος στη πρόσφατη ημερίδα που έγινε στο Αγρίνιο για τη οπαδική βία, όπως ακούσαμε κι όσα δήλωσε το πρωί της Τετάρτης στο Δυτικά FM.

Αυτό που δεν έθιξε ούτε στο Αγρίνιο ο κ. Μπαλτάκος

Διαβάσαμε με προσοχή όσα είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδίας Τάκης Μπαλτάκος στη πρόσφατη ημερίδα που έγινε στο Αγρίνιο για τη οπαδική βία, όπως ακούσαμε κι όσα δήλωσε το πρωί της Τετάρτης στο Δυτικά FM.

Η κοινή συνισταμένη, στη οποία επιμένει πολύ, είναι μια μεγάλη αλήθεια: ότι η οπαδική βία είναι κοινωνική βία, υπάρχει με την ίδια μορφή, τα ίδια μέσα και την ίδια καταγραφή στα κοινωνική δίκτυα και στα σχολεία μας, τις πλατείες μας, τα πανεπιστήμιά μας. Δεν αφορά τα γήπεδα και δεν προέρχεται από τις ΠΑΕ αν και πολλές από αυτές θα πρέπει να απολογηθούν για τις σχέσεις τους με τον υπόκοσμο και για την ανοχή τους στους εξτρεμιστές όλου του πολιτικού φάσματος.

"Η οπαδική βία δεν είναι κάτι άλλο από έναν δημοσιογραφικό όρο, μια περιγραφή, ενός τμήματος της κοινωνικής βίας. Στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους δρόμους. Για την ακρίβεια, μάλιστα, μέσα στα γήπεδα δεν έχουμε σχεδόν καθόλου φαινόμενα βίας εδώ και κάποια χρόνια. Κλείνοντας τα γήπεδα για επεισόδια που καταγράφονται μακριά από αυτά, είναι σαν να κλείνεις τα σχολεία για να μην δέρνονται οι μαθητές ή να κλείνεις τα Πανεπιστήμια γιατί προχθές έγιναν επεισόδια στην Γεωπονική", είπε κι όλα μοιάζουν να είναι στην θέση τους.

Όμως δεν είναι. Διότι ενώ αυτός ο συλλογισμός αποδίδει μια πραγματικότητα δεν ερευνά κάτω από την επιφάνεια και δεν φτάνει στον πυρήνα του θέματος που είναι ο εξής κατά την ταπεινή μας γνώμη. Ποιος από όλους αυτούς τους προαναφερόμενους χώρους προηγήθηκε στην έκφραση της ακραίας βίας; Σε ποιον χώρο, στα γήπεδα, στα σχολεία ή στα πανεπιστήμια υιοθετήθηκε για πρώτη φορά το κράνος ως αξεσουάρ των εγκληματιών και μετά πέρασε και στους άλλους χώρους; Σε ποιον χώρο έμπλεξαν όλα τα κατακάθια μαζεμένα να ελέγχουν στρατιές νέων που απλά ήθελαν να ανήκουν κάπου;

Η... διάδραση των μολότοφ και των λοιπών φονικών εργαλείων πέρασε από ποιον χώρο σε ποιον; Σε μερικά σημεία είναι δυσδιάκριτο αλλά είναι καταγεγραμμένο ότι πρώτοι οι οπαδοί(ναι, αυτούς που ανεβάζουν πανό για τα "αδέρφια" τους, ανεξάρτητα από τι έχουν κάνει!) άρχισαν να ποδοπατούν 40 άτομα σε έναν, πρώτοι εκείνοι τράβηξαν βίντεο με την δράση τους και το έστειλαν σε γνωστή εκπομπή που, τόσα χρόνια μετά, ακόμη υπάρχει στην γελοία ελληνική τηλεόραση. Πολύ πριν προκύψουν τα social media και τα βίντεο των αλητών κάθε υποκουλτούρας.

Όχι, κ. Μπαλτάκο, οι χούλιγκαν των γηπέδων ήταν οι μπροστάρηδες στις παραστάσεις διάλυσης της κοινωνίας για λόγους που όλοι εσείς οι μεγαλόσχημοι αποφεύγετε να θίξετε, αν τους γνωρίζετε, ασφαλώς.

Κι αυτός ο λόγος είναι ότι όλο το περιθώριο, όλος ο υπόκοσμος αλλά και όλη η υποκουλτούρα των αναρχικών και των ακροδεξιών στην Ελλάδα έκανε την στρατηγική επιλογή να διεισδύσει στα σπορ. Μετά ακολούθησαν γενιές ολόκληρες από θύματα...

Εφημερίδα "Συνείδηση"

Πόσο κοστίζουν δύο μισθοί και μια αύξηση 10%;